Το πρώτο ταξίδι του Ντόναλντ Τραμπ στο εξωτερικό που ξεκίνησε προχθές στη Σαουδική Αραβία, συνεχίζεται στο Ισραήλ και ολοκληρώνεται στις Βρυξέλλες και στη Ρώμη, αναμφίβολα είναι το πιο πυκνό σε συμβολισμούς και σημαντικό σε ουσία πρώτο ταξίδι στο εξωτερικό που πραγματοποιεί Αμερικανός πρόεδρος εδώ και πολλές δεκαετίες.
Είναι ήδη ξεκάθαρο ότι ανοίγει μία εντελώς νέα εποχή, ιδίως όσον αφορά την ισορροπία μεταξύ αραβικών μουσουλμανικών κρατών και Δύσης, με όλα όσα αυτό συνεπάγεται για τη διεθνή ειρήνη και την καταπολέμηση της μάστιγας της ισλαμικής τρομοκρατίας σε Ευρώπη και Αμερική.
Μπορεί μέσα στις ίδιες τις ΗΠΑ να είναι ακόμα αρκετοί εκείνοι που έχουν βαλθεί να γκρεμίσουν από τη θέση του τον πρόεδρο Τραμπ – κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ με Αμερικανό πρόεδρο και ουδεμία σχέση έχει με την υπόθεση Νίξον– ζητώντας ακόμα και την ενεργοποίηση των διατάξεων που θα μπορούσαν να τον κρίνουν έκπτωτο του αξιώματός του, όμως ο Αμερικανός πρόεδρος εν τω μεταξύ ήδη γράφει διεθνή ιστορία με τρόπο που δεν έχουμε ξαναδεί μέχρι σήμερα.
Στη Σαουδική Αραβία έγινε ένα τεράστιο βήμα μπροστά που δεν συγκρίνεται με τίποτα αντίστοιχο μέχρι σήμερα. Δεν υπάρχει αντίστοιχο: ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε από τη χώρα πλήθος ηγετών μουσουλμανικών και αραβικών κρατών που βρίσκονταν εκεί για την επίσκεψή του, να συνταχθούν στη μάχη κατά της ισλαμικής τρομοκρατίας και να μην επιτρέψουν να μετατραπεί αυτή σε εχθρότητα μεταξύ κρατών και λαών. Το κάλεσμά του έγινε εντυπωσιακά θετικά δεκτό, με τον βασιλέα της Σαουδικής Αραβίας να μετατρέπει τη χώρα του σε κράτος – κλειδί προς αυτή την κατεύθυνση.
Οι δεσμοί των χωρών αυτών με τη Δύση φαίνεται να εισέρχονται σε εντελώς νέα βάση, που είναι και η μοναδική η οποία θα επιτρέψει να ισορροπήσουν τα πράγματα και να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για αποτελεσματική αντιμετώπιση της ισλαμικής τρομοκρατίας στη Δύση. Αλλά και οι ίδιες οι πρωτοφανείς οικονομικές και εξοπλιστικές συμφωνίες μεταξύ των δύο κρατών, των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας συμβάλλουν τα μέγιστα προς αυτή την κατεύθυνση.
Στο Ισραήλ ο Αμερικανός πρόεδρος έγινε δεκτός με εξίσου πρωτοφανή θέρμη. Μετά από μία παρατεταμένη περίοδο ψυχρότητας που δεν είχε ιστορικό προηγούμενο, τώρα οι σχέσεις των δύο κρατών ενισχύονται και πάλι και μάλιστα όσο ποτέ στο παρελθόν. Η σημερινή συνάντηση Τραμπ – Αμπας αναμένεται να είναι ένα ακόμα πολύ σημαντικό βήμα στις προσπάθειες μιας γενικής, συνολικής προόδου στη Μέση Ανατολή. Ουδείς αναμένει να λυθεί τώρα το πιο σύνθετο, αιματοβαμμένο και διαρκές πρόβλημα που ταλανίζει τη Μέση Ανατολή και τον κόσμο επί τόσες δεκαετίες. Όμως οι οιωνοί για πρόοδο μοιάζουν καλοί, ειδικά από την ώρα που μέσω της Σαουδικής Αραβίας οι σχέσεις της Δύσης με τον Ισλαμικό κόσμο φαίνεται να εισέρχονται σε νέα τροχιά.
Η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στον Πάπα, ολοκληρώνει, μαζί με την επίσκεψη στις Βρυξέλλες, αυτό το ιστορικό ταξίδι, στο οποίο, για πρώτη φορά Αμερικανός πρόεδρος συναντάται στα πλαίσια μίας επίσκεψης με τις ηγεσίες όλων των μεγάλων θρησκειών και βρίσκεται σε τόσους ιερούς τους τόπους – και οι συμβολισμοί αυτού του γεγονότος είναι προφανείς.
Οσον αφορά στις Βρυξέλλες, ενδιαφέρον έχει να δει κανείς αν οι διάφοροι ευρωπαίοι αξιωματούχοι που με τόση ευκολία και ελαφρότητα επέκριναν τον νέο Αμερικανό πρόεδρο και τάχθηκαν τόσο ανοιχτά εναντίον του στην προεκλογική μάχη, θα επαναλάβουν τις τοποθετήσεις τους, ή αν θα εμφανίσουν τώρα ένα… διαφορετικό πρόσωπο, για να το θέσει κανείς ευγενώς…
Τέλος, όσον αφορά την Ελλάδα, που δεν βρίσκεται μέσα στους σταθμούς αυτής της περιοδείας, πλην όμως, την ίδια ώρα, οι Αμερικανοί ετοιμάζονται να μεταφέρουν ένα σημαντικό τμήμα της βάσης που έχουν στο Ιντσιρλίκ της Τουρκίας στη Σούδα, το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: εν μέσω όλων αυτών των εξελίξεων και των μεταβολών που συντελούνται αυτή την ώρα, με την Τουρκία να βρίσκεται όλο και πιο χαμηλά στην αξιοπιστία της έναντι της Δύσης, η Ελλάδα πρέπει το ταχύτερο δυνατό, όπως και η Κύπρος, να ενταχθούν, όσο πιο στρατηγικά και ανεπιφύλακτα μπορούν, στη συμμαχία των ΗΠΑ και του Ισραήλ, σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία.
Δεν πρέπει κανείς να ξεχνά ότι η επίσκεψη Ερντογάν στον Λευκό Οίκο εξελίχθηκε σε ουσιαστική αποτυχία για την Αγκυρα, όπως ήταν αναμενόμενο. Και οι σχέσεις των δύο κρατών, βαίνουν διαρκώς προς το χειρότερο και ότι στο νέο περιβάλλον που προκύπτει μετά το ταξίδι Τραμπ, είναι ξεκάθαρο πως η Τουρκία, για πρώτη φορά, βγαίνει για τα καλά από το κάδρο.
Ετσι, για την Ελλάδα, όπως και για την Κύπρο, το μέγα εθνικό ζήτημα είναι από εδώ και πέρα ένα: το πώς, πόσο γρήγορα και πόσο αποτελεσματικό θα ενταχθούν και θα ενδυναμώσουν τη θέση τους σε αυτή τη συμμαχία που έχει ως κύριο κορμό της τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, αλλά ήδη δείχνει τη δυνατότητά της να αποκτήσει πολύ ευρύτερες διαστάσεις. Αυτός είναι ο δρόμος.