Με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης αδενοκαρκινώματος στους πνεύμονες σχετίζονται τα «ελαφριά» (light) τσιγάρα, σύμφωνα με μελέτη του Ολοκληρωμένου Αντικαρκινικού Κέντρου του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο, στις ΗΠΑ.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ογκολόγο Πίτερ Σιλντς, εξέτασαν γιατί η πιο κοινή μορφή καρκίνου των πνευμόνων, το αδενοκαρκίνωμα, εμφανίζει αυξητική τάση τις τελευταίες δεκαετίες, παρόλο που αρκετοί καπνιστές έχουν καταφέρει να διακόψουν το κάπνισμα.
Ενώ άλλα είδη καρκίνου των πνευμόνων τείνουν να μειωθούν όσο μειώνεται και ο αριθμός των καπνιστών, δεν συμβαίνει το ίδιο με το αδενοκαρκίνωμα, με συνέπεια αυτό να έχει γίνει πλέον η πιο κοινή μορφή καρκίνου των πνευμόνων.
Οι επιστήμονες ανέλυσαν όλες τις έως τώρα έρευνες (κλινικές δοκιμές, τοξικολογικές μελέτες, επιδημιολογικές κ.α.) που συσχετίζουν το κάπνισμα με τον κίνδυνο καρκίνου. Η μελέτη αποδίδει το πρόβλημα με τα light τσιγάρα κυρίως στις τρύπες αερισμού που διαθέτουν τα φίλτρα τους και οι οποίες, σύμφωνα με τους ερευνητές, πρέπει πλέον να καταργηθούν.
«Οι οπές αυτές στο φίλτρο αλλάζουν τον τρόπο που καίγεται το τσιγάρο, παράγοντας περισσότερες καρκινογόνες ουσίες, ενώ παράλληλα επιτρέπουν στον καπνό να εισχωρεί βαθιά στους πνεύμονες, εκεί όπου συμβαίνουν συχνότερα τα αδενοκαρκινώματα», εξηγεί ο Δρ Σιλντς, ο οποίος κάλεσε τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), να παρέμβει άμεσα.
Εν τέλει, η έρευνα επιβεβαιώνει αυτό που αρκετοί επιστήμονες υποπτεύονταν εδώ και χρόνια. Τα light τσιγάρα -που πρωθούνται από τις καπνοβιομηχανίες ως πιο υγιής επιλογή- στην πραγματικότητα έχουν προκαλέσει μεγάλες βλάβες.
«Προσπάθησαν να ξεγελάσουν τους καπνιστές και τους ειδικούς της δημόσιας υγείας ότι ήταν ασφαλέστερα. Όμως, τα στοιχεία δείχνουν μια ξεκάθαρη σχέση ανάμεσα στα light τσιγάρα και στα αυξανόμενα ποσοστά αδενοκαρκινώματος κατά την τελευταία εικοσαετία», καταλήγει ο Δρ Σιλντς.
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή