Χαμένο στη μετάφραση: Αυτή την εντύπωση έδινε την Παρασκευή το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών μετά τη γνωστοποίηση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας για τα μέτρα και τα αντίμετρα την προηγούμενη νύχτα στην ελληνική Βουλή. «Δεν μπορούμε να πούμε τίποτα, όσο οι αποφάσεις δεν έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά» έλεγε το μεσημέρι της Παρασκευής η εκπρόσωπος του υπουργείου Ναντίν Καλβάι.
Ομως η εντύπωση αυτή άλλαξε βαθμηδόν. Πηγή του ίδιου υπουργείου έλεγε αργότερα ότι, σύμφωνα με πληροφορίες από την ελληνική πρωτεύουσα, η μεταγλώττιση προχωράει με μεγάλη ταχύτητα. «Οι θεσμοί θα την έχουν σίγουρα στα χέρια το Σαββατοκύριακο» υπολόγιζε. Ο χρόνος θα έφτανε κατόπιν για τη σύνταξη σχετικού πορίσματος για το Eurogroup, που θα συνεδριάσει τη Δευτέρα, 22 Μαΐου, στις Βρυξέλλες.
«Τι περιμένετε από αυτή τη συνεδρίαση;» ρωτήθηκε ο χριστιανοδημοκράτης βουλευτής Κρίστιαν φον Στέτεν. «Αυτό που συμβαίνει πάντα» ήταν η απάντησή του. «Οι Ελληνες θα υποσχεθούν μεταρρυθμίσεις, και οι δανειστές θα τους δώσουν χρήματα».
Ομως ο κ. Φον Στέτεν ανήκει στις εξαιρέσεις. Στο Βερολίνο αμφιβάλλουν πλέον λίγοι για την «καθαρή» δουλειά που έκαναν κυβέρνηση και κοινοβούλιο στην Αθήνα. Αυτό δεν εμποδίζει του θεσμούς να εφαρμόσουν τη γνωστή λενινιστική αρχή: «Η εμπιστοσύνη είναι καλή, ο έλεγχος καλύτερος». «Πρέπει να επιβεβαιώσουν κάθε λεπτομέρεια των αποφάσεων» έλεγε η πηγή. Και αυτό αφορά και τα 140 μέτρα που περιλαμβάνει η νέα συμφωνία Αθήνας – δανειστών, είτε αυτά πρέπει να εφαρμοστούν αμέσως είτε στο απώτερο μέλλον –το 2019 ή το 2020. Χωρίς την επιβεβαίωση και του τελευταίου εξ αυτών, τονίζει, το Eurogroup δεν θα δώσει το πράσινο φως στην εκταμίευση της τρέχουσας δόσης.
Η αλλαγή παραδείγματος είναι γενική: Για πρώτη φορά από χρόνια δεν ακούγονται ενστάσεις για τις καλές προθέσεις των ελλήνων αξιωματούχων. Η απειλή που διατυπώνει κατά καιρούς ο Αλέξης Τσίπρας, ότι η κυβέρνησή του δεν θα εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα μέτρα, αν δεν γίνει άμεση και ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους, δεν λαμβάνεται πλέον στα σοβαρά υπόψη. «Το νερό έχει μπει στο αυλάκι» λέει η πηγή. «Ο Τσίπρας δεν θα μπει καν στον πειρασμό να λοξοδρομήσει, οι δανειστές έχουν ήδη συμφωνήσει για την ελάφρυνση».
Ο κ. Φον Στέτεν νομίζει ότι ξέρει και τη μορφή της ελάφρυνσης. «»Κούρεμα» δεν μπορεί να είναι, επειδή δεν το θέλουν με τίποτα το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες» λέει. Επομένως, προσθέτει, θα είναι επιμήκυνση του χρέους κατά τουλάχιστον 20 χρόνια. Αυτό θα επιτρέψει στους κύριους αντιδίκους, την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, να την αποδεχθούν. «Επιμήκυνση σημαίνει την απώλεια δισεκατομμυρίων για τους δανειστές, μπορεί να γίνει όμως εύκολα, επειδή δεν είναι άμεσα ορατή» προσθέτει. Οι δύο πολιτικοί μπορούν έτσι να την πραγματοποιήσουν, χωρίς να φοβούνται σοβαρές συνέπειες –η πρώτη από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, ο δεύτερος από τους γερμανούς ψηφοφόρους. Ο ίδιος, προσθέτει, περιμένει επίσης ότι το ΔΝΤ θα εξαγγείλει τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα με ένα καθαρά συμβολικό ποσό.
Αν ο συμβιβασμός πάρει αυτή ή άλλη μορφή, είναι βέβαια άδηλο. Οπως άδηλο είναι και το πότε ακριβώς θα συνομολογηθεί. Και αυτό επειδή ο αγώνας για την τελική διατύπωσή του συνεχίζεται αδιάπτωτα υπόγεια. «Η αξιολόγηση με όλα τα συνακόλουθά της έπρεπε να έχει γίνει ήδη τον προηγούμενο Δεκέμβριο» υπενθύμιζε η πηγή. «Ας έχουμε λοιπόν υπομονή για λίγες εβδομάδες ακόμη».
Αλλά ούτε και η επίτευξή του θα απαλλάξει τους γερμανούς πολιτικούς από τις «έννοιες» του ελληνικού προβλήματος. «Χωρίς «κούρεμα» δεν γίνεται, χωρίς αυτό η ελληνική οικονομία δεν πρόκειται ποτέ πάλι να ορθοποδήσει. Και αυτό θα βαρύνει και τη δική μας οικονομία» λέει ο σοσιαλδημοκράτης βουλευτής Εβαλντ Σούρερ. «Το θέμα όμως θα τεθεί από εμάς μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, ούτε μέρα νωρίτερα».
Μέχρι τότε λοιπόν θα προωθηθεί μόνο η ελάφρυνση –κι αυτή κατά το δυνατόν στα κρυφά, στα «μουλωχτά». «Δεν πρόκειται να έλθει πλέον στην ολομέλεια αυτής της Βουλής, η θητεία της οποίας λήγει τον Ιούλιο» λέει ο κ. Φον Στέτεν. Αυτό θα αναστάτωνε τον προεκλογικό αγώνα των συγκυβερνώντων κομμάτων, των Χριστιανοδημοκρατών και των Σοσιαλδημοκρατών, δεδομένου ότι οι περισσότεροι γερμανοί ψηφοφόροι αντιδρούν αλλεργικά όταν ακούν για βοήθεια προς την Ελλάδα.
Το θέμα θα παραπεμφθεί λοιπόν στην αρμόδια για το ελληνικό πρόγραμμα Επιτροπή Προϋπολογισμού της Βουλής. Αυτή θα δώσει την «ευλογία» της στον επερχόμενο συμβιβασμό. Το υπόλοιπο θα είναι σιωπή –που θα διακόπτεται μόνο από τις σποραδικές καταγγελίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ