Στο εντευκτήριο της Βουλής την Πέμπτη το βράδυ οι βουλευτές του ΠαΣοΚ και της ΝΔ δεν μπορούσαν να πιστέψουν την ευκολία με την οποία θα ψήφιζαν σε λίγη ώρα οι συνάδελφοί τους από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ τα μέτρα του νέου Μνημονίου, ύψους 4,9 δισ. ευρώ. «Εμείς κόβαμε μισθούς και συντάξεις και θέλαμε να ανοίξει η γη να μας καταπιεί. Αυτοί γελάνε. Δεν τους νοιάζει τίποτα» σχολίαζαν, εμβρόντητοι με την εικόνα που αντίκριζαν επί τέσσερις ημέρες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετέφερε αυτό το κλίμα στο βήμα της Βουλής. «Κι εμείς ψηφίσαμε μνημόνια. Δεν το κάναμε με τόσο ενθουσιασμό» είπε. «Αντιπροσωπεύουμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δυο διαφορετικούς κόσμους» πρόσθεσε απευθυνόμενος στους κυβερνητικούς βουλευτές.
«Είμαστε δύναμη ευθύνης»
Η θεωρία των δύο κόσμων διαπερνούσε όλη την ομιλία του κ. Μητσοτάκη. «Είμαστε δύναμη ευθύνης», «έχουμε το δικό μας σχέδιο για την έξοδο από την κρίση. Ενα ελληνικό σχέδιο μιας ευρωπαϊκής Ελλάδας», «με την αξιοπιστία μιας υπεύθυνης δύναμης και με την εμπιστοσύνη της ελληνικής κοινωνίας, θα διεκδικήσουμε μικρότερα και ρεαλιστικότερα πλεονάσματα» επισήμανε. Για πρώτη φορά τόσο ανοιχτά άσκησε κριτική και στους εταίρους λέγοντας ότι έχουν συνάψει «ιερή συμμαχία» με τον κ. Τσίπρα, ο οποίος ικανοποιεί τις «αχρείαστες και υπερβολικές» απαιτήσεις τους για οικονομική λιτότητα, προκειμένου να μείνει στην εξουσία. Επιπλέον, κατηγόρησε τους πιστωτές της Ελλάδας ότι έχουν «μεγάλη ευθύνη» που οι αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους δεν έχουν γίνει πράξη, παρότι έχουν συμφωνεί το 2012 από την κυβέρνηση Σαμαρά.
Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε επίσης ότι για τη ΝΔ είναι άκυρες οι συμφωνίες που υπερβαίνουν το τρίτο Μνημόνιο (τελειώνει στις 31 Ιουλίου 2018) και οι οποίες, όπως είπε, μοιράζουν τα ιμάτια μιας χρεοκοπημένης Ελλάδας. «Δεν έχετε λαϊκή νομιμοποίηση» τόνισε στον κ. Τσίπρα. «Και ποιοι ωφελούνται;» συνέχισε. «Οι κομματικοί σας στρατοί και κάποιοι «νταβατζήδες» οι οποίοι περνάνε καλά μαζί σας». «Η ελληνική κοινωνία εμβρόντητη παρακολουθεί την πατρίδα μας να μετατρέπεται σε αποικία λιτότητας επ’ αόριστον» παρατήρησε, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι διέπραξε τη μεγαλύτερη πολιτική απάτη στη σύγχρονη Ιστορία.
Οι αντιπαραθέσεις στη Βουλή δεν είναι το δυνατό χαρτί του αρχηγού της ΝΔ, ο οποίος την Πέμπτη είχε να αντιμετωπίσει και μια υποβόσκουσα εσωτερική δυσαρέσκεια. «Λέγαμε ότι δεν ψηφίζουμε ούτε τα μέτρα ούτε τα αντίμετρα και ξαφνικά μας είπαν ότι θα ψηφίσουμε τη μείωση του ΦΠΑ στους αγρότες και την κατάργηση των φορολογικών διευκολύνσεων των βουλευτών. Αν αλλάζουμε τακτική γιατί να ψηφίσουμε μόνο αυτά; Υπάρχουν και άλλα θετικά στο Μνημόνιο» έλεγαν κάποιοι βουλευτές. Οταν η κυβερνητική πλευρά διεμήνυσε ότι εξισώνει την ψηφοφορία με παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, η συζήτηση αυτή κόπηκε με το μαχαίρι. Το κλίμα εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ άλλαξε μετά την εμφάνιση του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος βρέθηκε, όπως έλεγαν «γαλάζιοι» βουλευτές, «σε μια από τις καλύτερες κοινοβουλευτικές στιγμές του» απέναντι σε έναν αποπροσανατολισμένο Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είχε ως βασικό επιχείρημα ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα καταστεί γραφικός, προφητεύοντας καταστροφές μέχρι το 2019 που θα γίνουν οι εκλογές.
Στην Πειραιώς εκτιμούν ότι με τη μνημονιακή πολιτική που είναι αναγκασμένος να ακολουθήσει ο Πρωθυπουργός θα χάσει τη στήριξη μεγάλων κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων, όπως είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι συνταξιούχοι, κ.ά. Σκοπεύουν λοιπόν να ενισχύσουν την προσπάθεια για τη δημιουργία της «μεγάλης κοινωνικής συμμαχίας», «όχι στη βάση της δυσαρέσκειας από την κυβέρνηση αλλά στη βάση του δικού μας σχεδίου για την έξοδο από την κρίση, ώστε να πετύχουμε την πολιτική αλλαγή και όχι απλά μια εκλογική νίκη» μεταδίδουν πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Επίσης, θεωρούν ότι μετά τη συζήτηση στη Βουλή, οι πολίτες έχουν πειστεί ότι η κυβέρνηση έφερε τέταρτο Μνημόνιο –«μνημόνιο Τσίπρα – Καμμένου, συνολικού λογαριασμού 14,2 δισ. ευρώ» -, οι επιβαρύνσεις του οποίου θα συνεχιστούν μέχρι το 2021, και ότι αντίμετρα δεν υπάρχουν επειδή προϋποθέτουν τόσο υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα ώστε για να υλοποιηθούν θα πρέπει να έχουν διαλυθεί πλήρως η κοινωνία και η οικονομία.
«Χειρότερη κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης»
Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τον Πρωθυπουργό να μην ερμηνεύει «με αλαζονεία» το γεγονός ότι οι πολίτες δεν εξεγείρονται ως στάση αποδοχής των επιλογών της κυβέρνησης. «
Το ότι δεν επαναλαμβάνεται η πολιτική αλητεία και η πολιτική χυδαιότητα της εποχής που ήσασταν στην αντιπολίτευση δεν είναι δείγμα αδυναμίας. Είναι δείγμα πολιτικής ωριμότητας, πολιτικής υπευθυνότητας και πολιτικού ήθους. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται έναν νέο γύρο τραμπουκισμών και κραυγές για προδότες και κρεμάλες. Δεν χρειάζεται έναν νέο γύρο δημαγωγικών υποσχέσεων και διχαστικής πολιτικής» τόνισε και προέβλεψε ότι όταν έρθει η ώρα της κάλπης «
λαός και Ιστορία δεν θα δείξουν καμία επιείκεια στη χειρότερη κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης».
«Αφού ψηφίσετε μέτρα και αντίμετρα, να παραιτηθείτε»
Στις 6 Ιουλίου 2015, μία ημέρα μετά το δημοψήφισμα, συγκλήθηκε το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών και εκεί ο κ. Τσίπρας, όπως αποκάλυψαν αργότερα οι συμμετέχοντες, ζήτησε στήριξη για τη συμφωνία με τους εταίρους διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα τους αιφνιδιάσει με πρόωρες εκλογές. Επραξε το αντίθετο, καταστρέφοντας την προσδοκία για συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων, επειδή, όπως έλεγε, χρειαζόταν τη λαϊκή νομιμοποίηση για να εφαρμόσει το τρίτο Μνημόνιο.
Αυτό του θύμισε ο κ. Μητσοτάκης, παραθέτοντας τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησε στο διάγγελμα της 20ής Αυγούστου 2015, ότι δηλαδή πρέπει ο λαός να αποφασίσει ποιος θα οδηγήσει τη χώρα στον δύσκολο δρόμο των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων. Και κάλεσε τον Πρωθυπουργό να προκηρύξει εκλογές. «Αφού ψηφίσετε μέτρα και αντίμετρα, να παραιτηθείτε. Και δώστε εκ νέου τον λόγο στον κυρίαρχο λαό» να αποφανθεί με την ψήφο του ποιος και πώς μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα στον δύσκολο δρόμο που ανοίγεται μπροστά μας, όπως είπατε το 2015, προέτρεψε τον κ. Τσίπρα.
Η ιστορική στήλη του Βήματος στο inbox σου
Γίνε μέλος του καθημερινού newsletter που αποκαλύπτει όσα συμβαίνουν στο πολιτικό παρασκήνιο και απόκτησε πρόσβαση σε αποκλειστικό περιεχόμενο. Το success story, λένε οι συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, που επιχειρεί να περάσει στην κοινωνία η κυβέρνηση, δεν έχει απήχηση, επειδή κανένας δεν πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μετατραπεί σε μεταρρυθμιστική δύναμη. Και αναφέρουν ως παραδείγματα τις κατά καιρούς δηλώσεις υπουργών όπως οι Χρήστος Σπίρτζης, Πάνος Σκουρλέτης και Γιάννης Τσιρώνης, οι οποίοι εναντιώνονται στις ιδιωτικοποιήσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση. Ο κ. Μητσοτάκης, παρατηρούν, ταύτισε τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα με τις βασικές αιτίες και τα προβλήματα που οδήγησαν τη χώρα στην κρίση, την αύξηση των κρατικών δαπανών και την αντίθεση στις μεταρρυθμίσεις. Αλλά όχι μόνο αυτό. Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι συμμάχησε με τη Χρυσή Αυγή και τους ΑΝΕΛ για να σύρει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, συντηρώντας τη συζήτηση για τον πραγματικό ρόλο της ΧΑ στη Βουλή με αφορμή το θλιβερό επεισόδιο ανάμεσα στον Ηλία Κασιδιάρη και τον Νίκο Δένδια κατά την έναρξη μιας πολύ δύσκολης συζήτησης για την κυβέρνηση.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ