Η Φώφη Γεννηματά ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα τις τρεις προτεραιότητες της Δημοκρατικής Συμπαράταξης μέχρι το τέλος του 2017. Συνέδριο τον Ιούνιο, ολοκλήρωση του σχεδίου Ελλάδα για την έξοδο από την κρίση και την παραγωγική αναδιάρθρωση της χώρας, και έναρξη των διαδικασιών για τον νέο ενιαίο φορέα της Κεντροαριστεράς. Εδωσε και μια τέταρτη εντολή. Την επιτάχυνση της διαδικασίας συγκρότησης των ψηφοδελτίων.
Στα ηγετικά κλιμάκια του ΠαΣοΚ δεν πιθανολογούν έναν εκλογικό αιφνιδιασμό από τον κ. Τσίπρα. Εκτιμούν, μετά και την ψήφιση των νέων μέτρων, ότι οι κάλπες θα στηθούν το πιθανότερο το φθινόπωρο του 2018 και το νωρίτερο την άνοιξη του ίδιου έτους. Ωστόσο, η διαδικασία επιλογής περίπου 450 υποψηφίων δεν είναι απλή υπόθεση. Ούτε για τα στελέχη της αρμόδιας επιτροπής ούτε και για την πρόεδρο του ΠαΣοΚ που θα χειριστεί τις πλέον «ευαίσθητες» περιπτώσεις.
Το φλέγον θέμα που έχει να αντιμετωπίσει η κυρία Γεννηματά είναι το «αίνιγμα Βενιζέλου». Ο πρώην πρόεδρος του ΠαΣοΚ παρακολουθεί, τηρώντας σιγή ιχθύος, τα διάφορα σενάρια που εξυφαίνονται για τις μελλοντικές πολιτικές του κινήσεις. Θα αποχωρήσει; Θα επιλέξει να μην είναι στις εκλογικές λίστες; Συζητεί για το Επικρατείας;
Ο κ. Βενιζέλος εδώ και αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα απέχει των κομματικών διαδικασιών, φήμες τον φέρουν να μη δίνει το «παρών» ούτε στο Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Η πρόσφατη συνάντησή του με την κυρία Γεννηματά δεν γεφύρωσε τις πολιτικές διαφορές που υπάρχουν για τη φυσιογνωμία του κόμματος και τη στρατηγική που ακολουθείται. Αντιθέτως. Ωστόσο μόνο οι τάσεις αναχωρητισμού δεν συνοδεύουν την πολιτική του παρουσία. Θέμα συμμετοχής του στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας δεν έχει τεθεί, δεν έχει υπάρξει καμία σχετική συζήτηση μεταδίδουν με κατηγορηματικό τρόπο οι συνεργάτες του κ. Βενιζέλου αλλά και της προέδρου του ΠαΣοΚ.
Οι συζητήσεις μεταξύ βουλευτών και κομματικών στελεχών τούς έχουν χωρίσει στους αισιόδοξους και στους απαισιόδοξους. Οι απαισιόδοξοι προβλέπουν ότι ο κ. Βενιζέλος δεν θα είναι υποψήφιος και τονίζουν ότι η ηγεσία του ΠαΣοΚ οφείλει να αποτρέψει μια τέτοια εξέλιξη. Οι αισιόδοξοι στοιχηματίζουν ότι θα δώσει το «παρών» στην επόμενη εκλογική μάχη. «Μου είναι αδιανόητο, και νομίζω ότι είναι αδιανόητο και για τον ίδιο τον Βενιζέλο, να μην είναι στην επόμενη Βουλή» αναφέρει στο «Βήμα» κορυφαίο κοινοβουλευτικό στέλεχος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. «Οι αποφάσεις ανήκουν στον κ. Βενιζέλο και η πρωτοβουλία στην κυρία Γεννηματά» αναφέρουν άλλα στελέχη. Στην περίπτωση που ο κ. Βενιζέλος είναι στις εκλογικές λίστες της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα είναι στην Α’ Θεσσαλονίκης.
Ο Γ. Παπανδρέου και η ΔΗΜΑΡ
Η περιφέρεια στην οποία θα είναι υποψήφιος ο Γ. Παπανδρέου είναι ένα ακόμα ζήτημα που καλείται να λύσει η κυρία Γεννηματά. Ζήτημα τοποθέτησης του κ. Παπανδρέου στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας δεν έχει τεθεί αναφέρουν με κατηγορηματικό τρόπο συνεργάτες της. Επιτελικά στελέχη ανιχνεύουν τις περιφέρειες στις οποίες θεωρούν ότι η ΔΗΣΥ μπορεί να κερδίσει επιπλέον έδρες με βάση τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων, ώστε να μην τοποθετηθεί σε περιφέρεια που εκλέγεται μόνο ένας βουλευτής και δημιουργηθούν αντιδράσεις. Πιθανότερη περιφέρεια εκτιμάται ότι είναι η Αχαΐα. Εκεί εκλέγεται ο στενός συνεργάτης της κυρίας Γεννηματά, Θ. Παπαθεοδώρου, ο οποίος συνέβαλε στον γάμο ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ. Στο μικροσκόπιο έχει τεθεί και η Εύβοια στην οποία η ΔΗΣΥ θεωρεί ότι θα κερδίσει έδρα. Στην περίπτωση αυτή ο χαμένος θα είναι το φαβορί για την κατάκτησή της, ο Συμεών Κεδίκογλου. Εξετάζεται και η περίπτωση της Β’ Αθηνών στην οποία εντείνουν την παρουσία τους ο Μ. Χρυσοχοΐδης και από το ΚΙΔΗΣΟ ο Μ. Καρχιμάκης. Η τελική απόφαση θα υπάρξει μετά από συνάντηση του κ. Παπανδρέου με την κυρία Γεννηματά.
Ενα ακόμα θέμα είναι αυτό της παρουσίας της ΔΗΜΑΡ στην επόμενη Βουλή. Η ιδιαιτερότητα της περίπτωσης του κ. Θεοχαρόπουλου, ο οποίος είχε τοποθετηθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, είναι ότι ως πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ περιοδεύει σε όλη τη χώρα, ασχολείται με τα γενικότερα πολιτικά ζητήματα και δεν εστιάζει τη δράση του σε κάποια συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια. Είναι επίσης ο μόνος από τους επικεφαλής των κομμάτων της ΔΗΣΥ που δεν έχει εξασφαλισμένη θέση στη Βουλή. Θα μπορούσε να την εξασφαλίσει με την εκ νέου συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Ωστόσο, τέτοια συζήτηση δεν έχει γίνει. Συνεργάτες του πάντως τονίζουν ότι σε κάθε περίπτωση «ο κ. Θεοχαρόπουλος ζει στην Αθήνα και συγκεκριμένα στην Β’ Περιφέρεια Αθηνών».
Η επιτροπή Σκανδαλίδη
Την ίδια ώρα, η επιτροπή κατάρτισης των ψηφοδελτίων που εργάζεται υπό τον Κώστα Σκανδαλίδη έχει προχωρήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις εργασίες αποτύπωσης του χάρτη των υποψηφιοτήτων σε όλη τη χώρα. Η επιτροπή έχει χωριστεί σε ομάδες εργασίας ανά νομό. Σε πρώτη φάση έχουν καταγραφεί οι υποψήφιοι του ΠαΣοΚ και του ΚΙΔΗΣΟ στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 καθώς και οι σταυροί που έλαβαν. Στη συνέχεια καταγράφηκε το ποιοι από τους υποψηφίους έχουν εκδηλώσει διάθεση να είναι εκ νέου υποψήφιοι. Στη λίστα έρχονται να προστεθούν οι νέες υποψηφιότητες και στο τέλος θα ακολουθήσει ένα γενικό ξεσκαρτάρισμα. Στην επιτροπή υπάρχει αισιοδοξία από το γεγονός ότι ενώ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 δεν συμπληρώθηκε ο μέγιστος αριθμός των υποψηφίων τώρα εκδηλώνεται μεγάλο ενδιαφέρον. Εκφράζεται μάλιστα η εκτίμηση ότι με βάση τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων είναι πολύ πιθανό να κερδηθούν έδρες σε Χαλκιδική, Αρτα, Χίο, Λάρισα, Ιωάννινα, Εύβοια, Κοζάνη, Β’ Αθηνών και Β’ Πειραιώς.
Περιοδείες με το βλέμμα στο συνέδριο
Από την Ημαθία και τη Λαμία αρχίζει τον νέο κύκλο περιοδειών της στην περιφέρεια η Φώφη Γεννηματά, εν όψει και του Συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Με ταχείς ρυθμούς προχωρεί και βρίσκεται στο τελικό της στάδιο η κατάρτιση του Προγράμματος Ελλάδα. Στο τέλος του μήνα θα πραγματοποιηθεί και η πρώτη μιας σειράς ημερίδων που έχουν προγραμματισθεί με θέμα το νέο λύκειο και τον τρόπο εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση. Θα ακολουθήσουν αυτές για την υγεία και τα αγροτικά θέματα.
Στο εσωκομματικό πεδίο επικρατεί ύφεση. Οι συζητήσεις αφορούν τον τρόπο με τον οποίο το ΠαΣοΚ θα αποφασίσει αν ο νέος ενιαίος φορέας της Κεντροαριστεράς θα είναι πολυκομματικός ή όχι, δηλαδή την αυτοκατάργησή του. Στους κόλπους βουλευτών και κομματικών στελεχών επικρατεί η άποψη ότι μια τέτοια απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί από συνέδριο αλλά από «δημοψήφισμα» στη βάση, ενδεχόμενο που δεν αποκλείουν επιτελικά στελέχη της Χαρ. Τρικούπη.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ