Τελικά ούτε και αυτή η κυβέρνηση κατάφερε να αντισταθεί στις απαιτήσεις των δανειστών. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, που μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου είναι θέμα χρόνου να κλείσει, φέρνει επώδυνα μέτρα για όλους, καθώς η συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ διέπεται από τους σκληρούς νόμους των αγορών:
Οι δανειστές να κάνουν ό,τι μπορούν για να διασφαλιστεί η επιστροφή των χρημάτων τους και ο δανειζόμενος να το αποδέχεται.
Τα μέτρα, που ξεπερνούν τα 4,5 δισ. ευρώ, προέρχονται κυρίως από μείωση των συντάξεων το 2019 και του αφορολογήτου το 2020 (ίσως και νωρίτερα αν δεν πιαστούν οι στόχοι), καθώς και από τις περικοπές επιδομάτων και φοροαπαλλαγών του 2018. Υπάρχουν όμως και μια σειρά από εξισορροπητικά αντίμετρα μείωσης των φόρων για το εισόδημα, τα ακίνητα και τις επιχειρήσεις που θα ισχύσουν επίσης για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν από το 2020, υπό την προϋπόθεση ότι επιτυγχάνονται οι στόχοι του προγράμματος για τα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ.
Το ζητούμενο είναι να δούμε την εφαρμογή μέτρων και αντίμετρων στην πράξη γιατί συνήθως κρύβονται δυσάρεστες εκπλήξεις πίσω από λέξεις και ακατανόητους αριθμούς νόμων που τροποποιούνται και παραγράφων ή ακόμα και φράσεων που αλλάζουν.
Εν ολίγοις, τι θα φέρει ο εξορθολογισμός που θα μειώσει το μισθολογικό κόστος του Δημοσίουή οεξορθολογισμός των δαπανών για την υγειονομική περίθαλψη και των παροχών κοινωνικής πρόνοιας;
Τι θα αλλάξει για τους εργαζομένους στο δημόσιο με τις αλλαγές στα ειδικά μισθολόγια και τι θα φέρει η κατάργηση του δικαιώματος βέτο του υπουργείου Εργασίας στις ομαδικές απολύσεις;
Τι θα σημάνει για τους καταναλωτές η σταδιακή μείωση της λιγνιτικής ισχύος της ΔΕΗ, ή η κατάργηση των περιορισμών στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές;
Τα νέα δημοσιονομικά μέτρα της τριετίας 2018-2020 περιέχουν χιλιάδες από τα λεγόμενα «ψιλά γράμματα» τα οποία οι περισσότεροι σήμερα αγνοούν. Σύντομα θα τα βρούμε μπροστά μας. Ακόμη και οι βουλευτές που τα ψήφισαν…
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ