Μπροστά σε ανατροπή της μισθολογικής τους εξέλιξης βρίσκονται οι στρατιωτικοί, οι αστυνομικοί, οι πυροσβέστες, οι λιμενικοί, οι καθηγητές και οι ερευνητές των ΑΕΙ, οι γιατροί και το προσωπικό του ΕΣΥ, οι ιατροδικαστές, οι διπλωματικοί υπάλληλοι και οι μουσικοί που εργάζονται σε κρατικές ορχήστρες.
Μετά από τέσσερα χρόνια κυοφορίας, τα 20 ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου που ίσχυαν για όλες αυτές τις κατηγορίες εργαζομένων με τα ειδικά και επιστημονικά προσόντα αλλάζουν και συγχωνεύονται σε επτά φέρνοντας για άλλες κατηγορίες μισθολογικές βελτιώσεις –όπως στους καθηγητές των ΑΕΙ και στους νοσοκομειακούς γιατρούς –και σε άλλες «πάγωμα αμοιβών» όπως τους ένστολους.
Κανείς όμως δεν θα έχει, αυτόματα, μείωση αποδοχών καθώς προβλέπεται ότι αν υπάρξουν μειώσεις από τον νέο υπολογισμό των μισθών αυτές θα καλύπτονται ως «προσωπική διαφορά» όπως έγινε με το ενιαίο μισθολόγιο. Βέβαια ο φόβος της μείωσης πάντοτε θα υπάρχει αφού και στις παλιές συντάξεις υπήρχε η «προσωπική διαφορά» η οποία ουσιαστικά καταργείται από την 1η Ιανουαρίου 2019.
Η κατηγορία αυτή των στρατιωτικών και των Σωμάτων Ασφαλείας ήδη έχει ξεσηκωθεί καθώς η βασική αλλαγή που φέρνουν τα νέα ειδικά μισθολόγια είναι ότι γι’ αυτούς καταργείται η «μισθολογική προαγωγή» που με απλά λόγια σημαίνει ότι αν δεν πάρουν τον βαθμό δεν θα πάρουν αντίστοιχα και την αύξηση ή το επίδομα που δικαιολογεί η θέση τους.
Ειδικά για το Δικαστικό Σώμα, με τον νόμο, παρατείνεται η αναστολή της μισθολογικής ωρίμασης και μισθολογικών προαγωγών των δικαστικών λειτουργών και του κύριου προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους έως 31.12.2018.
Συγχώνευση, κατάργηση επιδομάτων
Οπως προβλέπει το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από τη Βουλή, κύριο χαρακτηριστικό των ειδικών μισθολογίων, που περιγράφονται αναλυτικά για την κάθε κατηγορία εργαζομένων στο ειδικό ένθετο, είναι η συγχώνευση ορισμένων επιδομάτων από αυτά που καταβάλλονται σήμερα είτε η κατάργηση ορισμένων άλλων όπως το χρονοεπίδομα.
Οι κανόνες με βάση τους οποίους «χτίστηκαν» τα νέα ειδικά μισθολόγια είναι κοινοί για όλους. Οι βασικές αρχές, όπως περιγράφονται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, είναι οι εξής:
l Συνένωση ειδικών μισθολογίων με ομοειδές αντικείμενο απασχόλησης. Π.χ. δημιουργία ενός ειδικού μισθολογίου για όλα τα μέλη ΔΕΠ ΑΕΙ, ΕΠ ΑΤΕΙ, ΕΕΔΙΠ, ΕΔΙΠ, εκπαιδευτικό προσωπικό ΑΕΝ, Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών κ.λπ. Η συνένωση επιχειρείται με τη σύνδεση των αποδοχών όλων των κατηγοριών με σημείο αναφοράς τις αποδοχές καθηγητή Πανεπιστημίου.
l Ως βάση για τον υπολογισμό των αποδοχών των λειτουργών ή υπαλλήλων λαμβάνεται υπ’ όψιν ο ανώτερος βαθμός της κάθε κατηγορίας με σύνδεση των αποδοχών όλων των υπόλοιπων, κατώτερων, βαθμών σε ποσοστό επί των αποδοχών αναφοράς με τα αντίστοιχα έτη υπηρεσίας. Π.χ. στα μέλη ΔΕΠ, ΕΠ ΑΤΕΙ κ.λπ. ως βάση λαμβάνονται οι αποδοχές του καθηγητή Πανεπιστημίου, στους διπλωμάτες οι αποδοχές του πρέσβη κ.λπ.
l Για τον υπολογισμό των νέων αποδοχών του υπαλλήλου που αποτελεί τον όρο αναφοράς για τους υπολοίπους λαμβάνονται υπ’ όψιν οι αποδοχές στις 31.12.2016, οι οποίες προκύπτουν από τoν συγκερασμό του βασικού μισθού, του χρονοεπιδόματος και ορισμένων επιδομάτων.
Επίσης προβλέπεται η διατήρηση ενός τουλάχιστον επιδόματος, το οποίο θα συνδέεται με τα ειδικά καθήκοντα κάθε κατηγορίας.
Π.χ. για το εκπαιδευτικό προσωπικό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης προβλέπεται η θέσπιση επιδόματος διδασκαλίας και έρευνας, το οποίο όμως θα καταβάλλεται με την προϋπόθεση πραγματικής άσκησης των συγκεκριμένων καθηκόντων.
l Με την κατάργηση του χρονοεπιδόματος δημιουργείται για τα περισσότερα από τα ειδικά μισθολόγια μισθολογική κλίμακα ανά βαθμίδα, με μισθολογικά κλιμάκια (ΜΚ). Η παραμονή στο πρώτο κλιμάκιο είναι ένα έτος ενώ η μισθολογική εξέλιξη στη συνέχεια πραγματοποιείται κάθε δύο έτη.
Ειδικές παροχές
Σε ορισμένα όμως επαγγέλματα υπάρχουν ορισμένες ιδιαιτερότητες που καλύπτονται μέσω ειδικών επιδομάτων.
Π.χ. προβλέπεται η χορήγηση επιδόματος ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας λόγω της ιδιαίτερης φύσης των καθηκόντων των ενστόλων καθώς και της απασχόλησής τους χωρίς ωράριο εργασίας ή πέραν αυτού (υπερωρίες και νυχτερινά).
Συγκεκριμένα στο προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας (Ελληνική Αστυνομία, Πυροσβεστικό και Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή), το οποίο λόγω των συνθηκών αποδεδειγμένα εργάζεται πέραν των πέντε ημερών την εβδομάδα, χορηγείται ειδική αποζημίωση, 46 ευρώ για κάθε επιπλέον ημέρα απασχόλησης και για μέχρι τέσσερις επιπλέον ημέρες τον μήνα. Στο ίδιο προσωπικό που αποδεδειγμένα εργάζεται κατά τις νυκτερινές ώρες χορηγείται ειδική αποζημίωση, η οποία ανέρχεται στο ποσό των 2,77 ευρώ την ώρα.
Η χορήγηση του επιδόματος ιδιαίτερων συνθηκών και του επιδόματος θέσης ευθύνης συνδέεται με την ενεργό πραγματική άσκηση καθηκόντων των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας και δεν καταβάλλεται για χρονικά διαστήματα που δεν παρασχέθηκε πραγματική υπηρεσία. Αυτό ισχύει για περιπτώσεις ένστολων που επανέρχονται αναδρομικά στην ενέργεια ως αποκατασταθέντες με δικαστικές αποφάσεις, για τον χρόνο που ήταν εκτός υπηρεσίας.
Μισθός 5.365 ευρώ στους αρχηγούς
Με άλλες διατάξεις προβλέπεται η χορήγηση επιδόματος θέσης ευθύνης από τον βαθμό του ταγματάρχη και άνω και αντίστοιχων, δεδομένου ότι τα στελέχη αυτά ασκούν καθήκοντα αυξημένης ευθύνης. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγηση του εν λόγω επιδόματος είναι η πραγματική ενασχόληση όλων των ανωτέρω με τα καθήκοντα της θέσης τους.
Με το άρθρου 156 του νόμου προβλέπεται ότι εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 28 του ν. 4354/2015 περί ανώτατου ορίου αποδοχών, με μόνη εξαίρεση τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, για τα οποία ως ανώτατο μηνιαίο όριο αποδοχών ορίζεται το ποσό των 5.365 ευρώ, από 4.631 ευρώ που ισχύει σήμερα.
Τέλος, στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετούν ή είναι αποσπασμένα στον Νομό Εβρου και στους Νομούς Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσων και Σαμοθράκης, καθώς και στο ένστολο προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας που υπηρετεί ή είναι αποσπασμένο στη Σκύρο, χορηγείται μηνιαίο επίδομα ύψους 100 ευρώ.
Προσωπική διαφορά
Η κυβέρνηση προκειμένου να αποτρέψει κύμα αντιδράσεων συμπεριέλαβε στον νόμο διάταξη που προβλέπει ότι:
–«Στην περίπτωση που από την εφαρμογή του νέου συστήματος αμοιβών προκύψει μείωση αποδοχών, η διαφορά θα διατηρείται ως προσωπική, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε μείωση στις αποδοχές των λειτουργών ή υπαλλήλων και η οποία θα μειώνεται από οποιαδήποτε μελλοντική αύξηση των αποδοχών».
Αντιθέτως για όσους προκύπτουν αυξήσεις προβλέπεται ότι:
–«Στην περίπτωση που από την εφαρμογή του νέου συστήματος αμοιβών προκύψει αύξηση των αποδοχών των λειτουργών ή υπαλλήλων, αυτή χορηγείται σε χρονικό διάστημα τεσσάρων ετών».