Η αυθάδεια της άγνοιας (και τηςεξουσίας)

«Ο Αντριου Τζάκσον ήταν πολύ εξοργισμένος με τον εμφύλιο πόλεμο»

«Ο Αντριου Τζάκσον ήταν πολύ εξοργισμένος με τον εμφύλιο πόλεμο» δήλωσε πρόσφατα ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, στο πλαίσιο μιας εκπομπής. Μόνο που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Αντριου Τζάκσον είχε πεθάνει το 1845, δηλαδή 16 χρόνια προτού αρχίσει ο αμερικανικός Εμφύλιος. Ακολούθησε καταιγισμός αντιδράσεων κυρίως από ιστορικούς. «Οι πρόεδροι πρέπει να έχουν καλύτερη αίσθηση της Ιστορίας του κράτους, γιατί αποτελούν μέρος της» είπε ο Τζούλιαν Ζέλιτζερ, καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας στο Πρίνστον. Αλλοι είπαν ότι ο Τραμπ «μετά το εναλλακτικό γεγονός (alternative fact) παρουσιάζει τώρα και το εναλλακτικό παρελθόν (alternative past)». Φυσικά ο Τραμπ δεν πτοήθηκε καθόλου από τις αντιδράσεις. Και απάντησε μέσα από το αγαπημένο του μέσο, το Twitter, όχι για να διορθώσει το λάθος του αλλά για να… βγει από πάνω. «Ο πρόεδρος Αντριου Τζάκσον, που πέθανε 16 χρόνια προτού αρχίσει ο εμφύλιος πόλεμος, έβλεπε ότι αυτός (σ.σ.: ο πόλεμος) ερχόταν και ήταν εξοργισμένος. Δεν θα τον άφηνε ποτέ να συμβεί» έγραψε.
Βασιλικότεροι του Τραμπ αποδείχτηκαν, όπως γίνεται πάντα, οι ακόλουθοι. Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου απέδωσαν την κριτική «στο παιχνίδι ελιτιστών διανοουμένων που δεν μπορούν να καταλάβουν τον πρόεδρο». Τους ξεπέρασε όμως όλους ο πολύς Νιουτ Γκίνγκριτς, πρώην εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, ο οποίος μάλιστα είχε διδάξει Ιστορία σε κάποιο κολέγιο στην Τζόρτζια. Είπε: «Ο Τραμπ δεν είναι φοιτητής Ιστορίας. Είναι ένας εξαιρετικά επιτυχημένος επιχειρηματίας που μαθαίνει αυτό που χρειάζεται να γνωρίζει όταν χρειάζεται να το γνωρίζει. Ο Τραμπ μαθαίνει Ιστορία ενώ κυβερνά».
Αυτό το επεισόδιο μου θυμίζει πολλά δικά μας αντίστοιχα επεισόδια στον δικό μας πολιτικό βίο, με δικούς μας πολιτικούς. Δεν χρειάζεται να ξέρουν Ιστορία αλλά δικαιούνται να τη χρησιμοποιούν κατά βούληση και φυσικά να τη διαστρέφουν.
Στην απίθανη σχέση του Τραμπ με την Ιστορία υπάρχουν πολλά επεισόδια. Σ’ ένα γήπεδο γκολφ της Βιρτζίνια (πεδίο του Εμφυλίου) τοποθέτησε μια πλάκα για το «Ποτάμι του Αίματος», λέγοντας ότι εκεί από το αίμα των στρατιωτών «το νερό βάφτηκε κόκκινο». Μόνο που μια τέτοια μάχη δεν είχε γίνει ποτέ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.