Συνεχίζεται το κομφούζιο με τον αριθμό των αδειών καναλιών που χωράει το φάσμα. Για τον λόγο αυτόν, αύριο Δευτέρα διοργανώνεται στο ΕΣΡ συνάντηση στην οποία θα πάρουν μέρος, εκτός από τα μέλη του Συμβουλίου, εκπρόσωποι της ΕΡΤ, της ΕΕΤΤ, της DIGEA και ο έλληνας εκπρόσωπος στις συζητήσεις για τους νέους χάρτες συχνοτήτων. Σκοπός της συνάντησης, να υπάρξει τελικά μια εμπεριστατωμένη απάντηση για το πόσα κανάλια χωράνε στο φάσμα.
Για το θέμα πάντως στο ΕΣΡ υπάρχει διαφωνία ανάμεσα στον αντιπρόεδρο του Συμβουλίου κ. Ρ. Μορώνη, ο οποίος θεωρεί ότι οι υπάρχουσες συνθήκες επιτρέπουν την αδειοδότηση εννέα καναλιών εθνικής εμβέλειας (εκτός των καναλιών της ΕΡΤ), και του μέλους κ. Γ. Πλειού, ο οποίος θεωρεί ότι χωράνε μόνο επτά κανάλια. Στο παζλ έρχονται να προστεθούν οι τοποθετήσεις του προέδρου της ΕΕΤΤ κ. Δ. Τσαμάκη ο οποίος έκανε λόγο για έξι άδειες, ενώ ο αντιπρόεδρος της ίδιας Αρχής κ. Ν. Παπαουλάκης μίλησε για 12 έως 18 άδειες, ανάλογα με την τεχνολογία που θα ακολουθήσει η Πολιτεία. Η κυβέρνηση επιμένει στον αριθμό τέσσερα για εθνικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου. Ουδείς γνωρίζει πού τελικά θα «κάτσει η μπίλια».
Ο κ. Μορώνης κάνει έκκληση στην κυβέρνηση και στον αρμόδιο υπουργό κ. Ν. Παππά να χαμηλώσει τους τόνους στις δημόσιες τοποθετήσεις του σχετικά με την πρόοδο της προετοιμασίας του Συμβουλίου για την προκήρυξη των τηλεοπτικών αδειών. Οπως χαρακτηριστικά τόνισε, «το Συμβούλιο αισθάνεται ότι η σχετική συζήτηση δεν μπορεί να γίνεται δημόσια».
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με νομοτεχνικούς κύκλους με τους οποίους επικοινώνησε «Το Βήμα», ο «νόμος Παππά» είναι ένα «ναρκοπέδιο» καθώς πολλές από τις προβλέψεις του αντιβαίνουν στο Σύνταγμα και στους κανόνες της ελεύθερης αγοράς, με αποτέλεσμα να είναι διαβλητές σε πιθανές προσφυγές εναντίον τους. Μερικές από αυτές είναι το πλαφόν για τον αριθμό των εργαζομένων στα κανάλια, οι ασφυκτικές προβλέψεις για τα τετραγωνικά των γραφείων και των στούντιο και τις τεχνικές υποδομές. Ακόμα ένας σκόπελος είναι ότι με τον τρόπο που έγινε ο προηγούμενος διαγωνισμός ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα το ίδιο «προϊόν», δηλαδή μια τηλεοπτική άδεια να πωληθεί σε τέσσερις διαφορετικές τιμές, γεγονός που σημαίνει ότι αν επαναληφθεί θα μπορούσε να προσβληθεί στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.
Στην αρένα της συνδρομητικής τηλεόρασης ετοιμάζεται να κατέβει η Wind, η οποία βρίσκεται σε αναζήτηση τηλεοπτικού περιεχομένου. Στόχος της εταιρείας, να είναι έτοιμη να προσφέρει υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης μέσω Internet μέχρι το τέλος του χρόνου.
Η ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει στον διαγωνισμό για την πρόσληψη 250 εργαζομένων στην ΕΡΤ. Οι καθυστερήσεις οφείλονται σε νομικά λάθη που περιέχονταν στην αρχική προκήρυξη, τα οποία είχαν αποτέλεσμα να καταπέσει η διαδικασία στα δικαστήρια. Φαίνεται ότι τα νομοτεχνικά δεν είναι το φόρτε του υπουργείου. Δεν ξεχνιέται εύκολα η τροπολογία με την οποία οι αρμοδιότητες του ΕΣΡ για την αδειοδότηση των καναλιών πέρασαν στο υπουργείο, τροπολογία η οποία αποδείχθηκε μοιραία για τον διαγωνισμό του περασμένου καλοκαιριού.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ