Οι ηλικιωμένοι που τρώνε καθημερινά γιαούρτι ενδυναμώνουν τα οστά τους και μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης οστεοπόρωσης, σύμφωνα με ιρλανδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Osteoporosis International.
Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Κολεγίου Τρίνιτι του Δουβλίνου, με επικεφαλής τον Ίμον Λερντ, μελέτησαν στοιχεία για 4.310 ανθρώπους, 60 ετών και άνω, συσχετίζοντας τη διατροφή τους με την οστική τους υγεία.
Αύξηση στην οστική πυκνότητα
Αφού συνυπολόγισαν την ηλικία, τη σωματική δραστηριοποίηση, το κάπνισμα, το αλκοόλ και άλλα χαρακτηριστικά υγείας και συμπεριφοράς, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι συγκριτικά με όσους δεν έτρωγαν γιαούρτι, όσοι το κατανάλωναν καθημερινά είχαν 3-4% αύξηση στην οστική τους πυκνότητα.
Επίσης, η καθημερινή κατανάλωση γιαουρτιού σχετίστηκε με 39% μικρότερο κίνδυνο οστεοπόρωσης στις γυναίκες και 52% μικρότερο κίνδυνο οστεοπόρωσης στους άνδρες, ενώ οι λάτρεις του γιαουρτιού είχαν και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ φυσικής κατάστασης.
«Το γιαούρτι είναι καλή πηγή θρεπτικών ιχνοστοιχείων, βιταμινών D και Β, ασβεστίου, πρωτεΐνης και προβιοτικών. Είναι ο συνδυασμός λοιπόν αυτός που το κάνει ωφέλιμο για την υγεία των ανθρώπων», σημειώνει ο δρ Λερντ και προσθέτει ότι άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν παράγουν όμοια επίδραση ενώ υπάρχουν γιαούρτια με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. «Αρα χρειάζεται προσοχή στο τι επιλέγουμε να φάμε», καταλήγει.
Newsroom ΔΟΛ