Την Παρασκευή 19 Μαΐου αναμένεται να απαντηθεί η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, Κώστα Μπαργιώτα, σχετικά με το αντιεμβολιαστικό κίνημα γονέων, που τελευταία λαμβάνει διαστάσεις.
Ο κ. Μπαργιώτας στο ερώτημα που κατέθεσε προς τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, επικαλείται δηλώσεις της Μαρίας Θεοδωρίδου, ομότιμης καθηγήτρια Παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, σε εκδήλωση που διοργάνωσε πρόσφατα το ΚΕΕΛΠΝΟ, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών (24-30 Απριλίου 2017) σύμφωνα με τις οποίες «η εντύπωση που έχουμε είναι ότι το φαινόμενο μέρα με τη μέρα μεγαλώνει».
Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ρωτά τον υπουργό Υγείας σε ποιες δράσεις σκοπεύει να προβεί, σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ, για την ενίσχυση του Εθνικού Προγράμματος εμβολιασμού και την ενημέρωση του κοινού και υπενθυμίζει ότι το άρθρο 33 του Ν.2676/1999 καθιερώνει την υποχρεωτική προληπτική ιατρική που περιλαμβάνει και τον εμβολιασμό παίδων και ενηλίκων.
«Το ότι ο νόμος δεν προβλέπει ποινή, για τις περιπτώσεις μη εφαρμογής, δεν αναιρεί τη δεσμευτικότητά του. Εξάλλου, υπάρχει και πλήθος άλλων διατάξεων του αστικού και ποινικού κώδικα. Ωστόσο, η διερεύνηση των περιπτώσεων, που δεν έγινε εμβολιασμός, παρά το υποχρεωτικό της εφαρμογής του, η καταγραφή των μη εμβολιασθέντων και η εκκίνηση διαδικασίας για τη συμμόρφωση των υπευθύνων είναι από δύσκολο έως αδύνατο να γίνουν», τονίζει ο κ. Μπαργιώτας.
Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά τις επιφυλάξεις αρκετών γονέων, η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες με εμβολιαστική κάλυψη 97% για το 2015 στα παιδιά 13-24 μηνών, με βάση τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Ωστόσο, διεθνώς το αντιεμβολιαστικό κίνημα έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις με αποτέλεσμα να ξαναξεσπούν επιδημίες ασθενειών που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν είχαν εκλείψει, όπως της ιλαράς που έπληξε πρόσφατα την Ευρώπη. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ από την 1η Μαρτίου του 2016 ως τις 28 Φεβρουαρίου 2017 συνολικά 5.881 κρούσματα ιλαράς καταγράφηκαν στην Ευρώπη. Στη Ρουμανία καταγράφηκε το 46%, το 24% στην Ιταλία και το 9% στη Βρετανία.
Την ίδια ώρα επιδημιολογικά στοιχεία του ΠΟΥ δείχνουν ότι τουλάχιστον 10 εκατομμύρια θάνατοι αποφεύχθηκαν μεταξύ του 2010 και του 2015, χάρη στο παγκόσμιο πρόγραμμα εμβολιασμών. Παρ’ όλα αυτά, ακόμα και σήμερα παγκοσμίως, περίπου 22 εκατομμύρια βρέφη δεν εμβολιάζονται πλήρως με τα προτεινόμενα εμβόλια, ενώ πάνω από 1,5 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών πεθαίνουν από νοσήματα τα οποία προλαμβάνονται με εμβολιασμό.