Δύσκολα τα πράγματα για τον Τζέρεμι Κόρμπιν των Εργατικών αναγνωρίζει ο ηγέτης ενός από τα μεγαλύτερα συνδικάτα της Βρετανίας, που παραδοσιακά στέκεται στο πλευρό του.

Ο Λεν Μακλάσκι δηλώνει «αισιόδοξος άνθρωπος, γενικά», αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση δυσκολεύεται.

«Είναι πολύ μεγάλης κλίμακας αυτό που πρέπει να γίνει. Άνθρωποι σαν εμένα είναι αισιόδοξοι, αλλά δεν βλέπω τους Εργατικούς να κερδίζουν. Πολλά γίνονται, αλλά το θεωρώ απίθανο» δήλωσε στο Politico.

Ο ίδιος πάντως έχει έτοιμη την εξήγηση: Τα Μέσα Ενημέρωσης είναι προκατειλημμένα και δεν αντιμετωπίζουν επί ίσοις όροις τα κόμματα.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν έγινε αρχηγός των Εργατικών μετά την ταπεινωτική ήττα του κόμματος στις εκλογές του 2015, όταν οι Συντηρητικοί υπό τον Κάμερον κατάφεραν να πάρουν την αυτοδυναμία στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Έκτοτε, έρχονται κυρίως ήττες: στο Brexit ακόμα και τα παραδοσιακά προπύργια του κόμματος στην Αγγλία ψήφισαν να φύγει η χώρα από την ΕΕ και ας είχε ο ίδιος ταχθεί υπέρ της παραμονής.

Αλλά και στις πρόσφατες τοπικές εκλογές, το κόμμα πήγε πολύ άσχημα, γεγονός που αναγνωρίστηκε και από τον ίδιο.

Ωστόσο, ο Κόρμπιν παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλής στη στενή βάση των Εργατικών, μεταξύ των οργανωμένων στελεχών. Είναι αυτοί που τον έκαναν και πάλι αρχηγό, όταν οι βουλευτές του τον αμφισβήτησαν το 2016.

Δεν έχει καταφέρει, ωστόσο, να προσελκύσει τη μεγάλη μερίδα των ψηφοφόρων. Η τελευταία δημοσκόπηση εν όψει της κάλπης του Ιουνίου δίνει στους Συντηρητικούς προβάδισμα έως και 20 ποσοστιαίων μονάδων.

Ο Λεν Μακλάσκι ομολογεί ότι αν το κόμμα κερδίσει 200 έδρες (επί συνόλου 650) στη Βουλή των Κοινοτήτων θα είναι μεγάλη επιτυχία. Σήμερα οι Εργατικοί έχουν 229 έδρες και οι Συντηρητικοί 330 έδρες.

Ο Κόρμπιν, ο οποίος παρουσίασε ένα εκλογικό μανιφέστο γεμάτο εθνικοποιήσεις, κοινωνικές πολιτικές για την ενίσχυση του Συστήματος Υγείας (NHS) και φόρους στους πλούσιους, ελπίζει να πείσει περισσότερους.

Έχει πάντως ξεκαθαρίσει ότι ακόμα και να χάσει, δεν πρόκειται να αποχωρήσει από την ηγεσία.