Καλλωπιστικές πετούνιες που έχουν τροποποιηθεί γενετικά ώστε να δίνουν ζωηρά πορτοκαλί άνθη βρέθηκαν να πωλούνται παράνομα στις ΗΠΑ και σε τουλάχιστον δύο ευρωπαϊκές χώρες, αν και οι αρμόδιες αρχές διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τους καταναλωτές και το περιβάλλον.
Κατάσχεση φυτών
H υπόθεση ξεκίνησε στα τέλη Απριλίου, όταν η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Φινλανδίας (Evira) ανακοίνωσε ότι μοσχεύματα και σπόροι των «μεταλλαγμένων» ποικιλιών είχαν εισαχθεί στη χώρα από τη Γερμανία και την Ολλανδία χωρίς την απαραίτητη ευρωπαϊκή άδεια.
Το φυτικό υλικό κατασχέθηκε και οι Αρχές καταβάλλουν προσπάθεια για να αποσύρουν τις «μεταλλαγμένες» ποικιλίες από την αγορά.
Το ίδιο συνέβη και στη Βρετανία έπειτα από κινητοποίηση του υπουργείου Περιβάλλοντος και της Υπηρεσίας Υγείας Ζώων και Φυτών, αναφέρει η Telegraph.
Οι έλεγχοι επεκτάθηκαν στις ΗΠΑ όταν το υπουργείο Γεωργίας ενημερώθηκε από τα γερμανικά φυτώρια Selecta Klemm ότι είχαν εξάγει τις επίμαχες ποικιλίες στη γερμανική αγορά.
Όπως ανέφερε πρώτος ο δικτυακός τόπος Greenhouse Management News, το υπουργείο επιβεβαίωσε με εργαστηριακές δοκιμές ότι οι εν λόγω ποικιλίες είχαν τροποποιηθεί γενετικά και επομένως η διάθεσή τους στην αγορά δεν επιτρέπεται χωρίς ειδική άδεια.
Εννέα ποικιλίες χωρίς άδεια
Συνολικά 9 γενετικά τροποποιημένες ποικιλίες βρέθηκαν να πωλούνται χωρίς άδεια με τις ονομασίες
African Sunset, Trilogy Mango, Trilogy Deep Purple, Trilogy Red, Trilogy ’76 Mix-Liberty Mix, Fortunia Early Orange, Hells Bells Improved, Petunia Salmon Ray και Sweetunia Orange Flash.
Η υπηρεσία διευκρίνισε πάντως ότι οι καταναλωτές που έχουν αγοράσει πορτοκαλί πετούνιες δεν χρειάζονται να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες ενέργειες. Επισήμανε επίσης ότι η πετούνια δεν έχει άγριους συγγενείς στη Βόρειο Αμερική και επομένως δεν υπάρχει κίνδυνος επιμειξίας.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει λάβει άδεια καλλιέργειας μόνο ένα γενετικά τροποποιημένο φυτό, το καλαμπόκι Mon810 της Monsanto που καλλιεργείται κυρίως στην Ισπανία.
Η ΕΕ επιτρέπει πάντως την εισαγωγή γενετικά τροποποιημένων τροφίμων και ζωοτροφών, οι οποίες όμως πρέπει να φέρουν ειδική σήμανση.
Όσον αφορά τη γενετική τροποποίηση της πορτοκαλί πετούνιας, η φινλανδική υπηρεσία Evira αναφέρει πως πιθανότατα οι εν λόγω ποικιλίες φέρουν ένα επιπλέον γονίδιο που προέρχεται από το καλαμπόκι και δίνει πορτοκαλί χρωστικές.
Το γένος της πετούνιας ανήκει στην ίδια οικογένεια με την ντομάτα, την πατάτα, την πιπεριά και τον καπνό.
Όλα τους είναι φυτά της Νοτίου Αμερικής, κάτι που σημαίνει ότι οι «μεταλλαγμένες» πετούνιες δεν μπορούν να διασταυρωθούν με άλλα είδη στο ευρωπαϊκό περιβάλλον.