Αν και το άτμισμα προμοτάρεται ως «υγιεινή» εκδοχή του καπνίσματος μελέτες, που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ουρολογικής Εταιρείας στη Βοστόνη, δείχνουν ότι τόσο τα ηλεκτρονικά, όσο και τα συμβατικά τσιγάρα σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου της ουροδόχου κύστης.
Ερευνητές του Αντικαρκινικού Κέντρου «Vanderbilt-Ingram» στο Νάσβιλ του Τενεσί, συνέκριναν δείγματα ούρων ατόμων που έκαναν χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου με δείγματα μη καπνιστών, εστιάζοντας σε πέντε χημικές ουσίες που είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο της ουροδόχου κύστης και ενδεχομένως εμπεριέχονται στα υγρά των ηλεκτρονικών τσιγάρων.
Το 92% των ατμιστών ήταν θετικοί σε δύο από τα πέντε χημικά και οι επιστήμονες σκοπεύουν να συνεχίσουν τη μελέτη για τη σχέση μεταξύ ηλεκτρονικού τσιγάρου και καρκίνου της ουροδόχου κύστης.
Μια δεύτερη μελέτη εστίασε στην επίδραση της νικοτίνης και των χημικών συστατικών της, περιλαμβανομένων των νιτροζαμίνων και της φορμαλδεΰδης, στην αποκατάσταση του DNA στα κύτταρα των τοιχωμάτων της ουροδόχου κύστης.
Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα προκαλούσαν καρκινογόνο βλάβη στον ιστό της ουροδόχου, ενώ νιτροζαμίνες και φορμαλδεΰδη οδηγούσαν σε βλάβη μπλοκάροντας την επιδιόρθωση του DNA και αυξάνοντας τον κίνδυνο καρκίνου.
Σε μια τρίτη μελέτη, αναλύθηκαν στοιχεία για πάνω από 14.000 ενήλικες με καρκίνο της ουροδόχου κύστης σε ορίζοντα 30ετίας. Η έρευνα συνέκρινε τα πενταετή ποσοστά επιβίωσης εκείνων που κάπνιζαν λιγότερο από ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα, με εκείνων που κάπνιζαν περισσότερο.
Οι βαρείς καπνιστές αντιμετώπιζαν σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου κατά τη διάρκεια της μελέτης, από εκείνους που κάπνιζαν λιγότερο. Συγχρόνως, ακόμη και μικρή μείωση του καπνίσματος ήταν ικανή να βελτιώσει την επιβίωση των ασθενών με καρκίνο της ουροδόχου κύστης.
Newsroom ΔΟΛ