Μόλις δύο εβδομάδες σωματικής αδράνειας αρκούν για να μειωθεί η μυϊκή μάζα και να προκληθούν μεταβολικές αλλαγές που συντελούν σε αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης χρόνιων παθήσεων, όπως ο διαβήτης τύπου 2, η καρδιακή νόσος και πιθανόν και σε πρόωρο θάνατο.
Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει μελέτη που παρουσίασαν στο ετήσιο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία, στο Πόρτο της Πορτογαλίας, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ στη Βρετανία.
Η μελέτη
Οι επιστήμονες μελέτησαν τι συμβαίνει στο σώμα μετά από 14 ημέρες σωματικής αδράνειας, σε δείγμα 28 υγιών, σωματικά δραστήριων (κατά μέσο όρο 10.000 βήματα ημερησίως) ατόμων, κατά μέσο όρο 25 ετών, με μέσο Δείκτη Μάζας Σώματος 25. Όλοι οι εθελοντές φόρεσαν συσκευή καταγραφής της σωματικής δραστηριότητας, ενώ υποβλήθηκαν και σε εξετάσεις, όπως λιπομέτρηση και μέτρηση της μυϊκής μάζας, μιτοχονδριακή λειτουργία και γενικότερη φυσική κατάσταση. Οι έλεγχοι έγιναν στην αρχή της μελέτης και μετά από 14 ημέρες αδράνειας – κατά τις δύο εβδομάδες της μελέτης οι συμμετέχοντες μείωσαν την κινητικότητά τους κατά 80% (έκαναν συγκεκριμένα 1.500 βήματα ημερησίως). Να σημειωθεί ότι οι εθελοντές τηρούσαν και διατροφικό ημερολόγιο κατά τη διάρκεια της μελέτης.
Από την ανάλυση των στοιχείων προέκυψε ότι, η σωματική δραστηριότητα από κατά μέσο όρο 161 λεπτά την ημέρα μειώθηκε στα 36 λεπτά και ο χρόνος καθιστικής συμπεριφοράς αυξήθηκε κατά μέσο όρο 129 λεπτά.
Σημαντικές αλλαγές στο σώμα
Το σημαντικότερο ήταν ότι μετά την περίοδο της σωματικής αδράνειας καταγράφηκαν σημαντικές αλλαγές στη σωματική σύσταση, περιλαμβανομένης της μυϊκής μάζας και της αύξησης του σωματικού λίπους. Μάλιστα οι αλλαγές στο σωματικό λίπος έτειναν να αφορούν τον κορμό – παράγοντας κινδύνου για χρόνιες παθήσεις. Τα επίπεδα της καρδιο-αναπνευστικής κατάστασης έπεσαν σημαντικά και οι συμμετέχοντες δεν ήταν σε θέση να τρέξουν όσο ή με την ένταση που ήθελαν. Παρατηρήθηκε επίσης μείωση τόσο στην ολική μυϊκή μάζα (κατά μέσο όρο κατά 0,36 kg), καθώς και στη μυϊκή μάζα των κάτω άκρων (κατά 0,21 kg). Η μιτοχονδριακή λειτουργία επίσης μειώθηκε αλλά όχι σε στατιστικά σημαντικό επίπεδο.
«Οι παρατηρούμενες αλλαγές μπορούν να συντελέσουν σε χρόνια μεταβολική νόσο και πρόωρη θνησιμότητα. Τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν τη σημασία της σωματικής δραστηριότητας και των κινδύνων που κρύβει η καθιστική συμπεριφορά», αναφέρεται στα συμπεράσματα της μελέτης.
Newsroom ΔΟΛ