Δεν θα σταθώ στον σαματά που προκάλεσε στους περίοικους της οικίας του Πάνου Καμμένου το πάρτι που έδωσε από κοινού με τον Παύλο Πολάκη επ΄ευκαιρία των γενεθλίων τους, ούτε βεβαίως στις δια… μεγαφώνου συγγνώμες για τη φασαρία που έκανε η μουσική και τα τραγούδια στην συνήθως ήσυχη αυτή τη γειτονιά, αλλά στους προσκεκλημένους των δύο εορταζόντων υπουργών. Και δεν εννοώ τον λαϊκό τραγουδιστή Σταμάτη Γονίδη που ήρθε ξαφνικά, εκεί γύρω στα μεσάνυχτα, και άρχισε να τραγουδά τις επιτυχίες του στην οικία Καμμένου (και μαζί μ΄αυτόν όλοι όσοι συμμετείχαν στο πάρτι), αλλά στον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Αμυνας (και θεωρητικό του ΣΥΡΙΖΑ) Δ. Βίτσα, στον υφυπουργό Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, στην υπουργό Τουρισμού Ελενα Κουντουρά , όλους σχεδόν τους βουλευτές των ΑΝΕΛ και τον αντιπρόεδρο του κόμματος (αλλά εξωκοινοβουλευτικό) Παν. Σγουρίδη. Να σημειώσω εδώ ότι το πάρτι γενεθλίων έγινε την ημέρα που κατατέθηκε το πολυνομοσχέδιο με τα πιο σκληρά μέτρα στη Βουλή, αλλά όμως, όπως φαίνεται, ούτε αυτό επηρέασε την επιτυχία του. Και ιδού η απόδειξη. Τόσο πολύ το διασκέδασαν που έβγαλαν και… σέλφις.
***
Προσεχώς αποχώρηση
Αλλα μη νομίζετε πως δεν υπήρξαν και παρενέργειες ανάμεσα στους ΑΝΕΛ από το πάρτι του κ. Καμμένου. Μου λένε ότι η πρώην υφυπουργός και πρώην εκπρόσωπος του κόμματος Μαρίνα Χρυσοβελώνη εμφανίζεται άκρως δυσαρεστημένη, όχι τόσο επειδή δεν την κάλεσαν στο πάρτι, αλλά λόγω της συμπεριφοράς του αρχηγού της προς αυτήν. Την αγνοεί επιδεικτικά, αναφέρει. Ετσι, μην εκπλαγείτε αν στο αμέσως προσεχές διάστημα έχουν εξελίξεις, γιατί όπως μου είπε, «έφτασα στα όριά μου».
***
Η αποβολή των χρυσαυγιτών
Το πρωί της Τετάρτης (δηλαδή σε λίγη ώρα) η Ολομέλεια της Βουλής θα κάνει δεκτή την εισήγηση της Διάσκεψης των Προέδρων για την αποβολή ολόκληρης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χρυσής Αυγής από τις διαδικασίες της συζήτησης για το νομοσχέδιο με τα μέτρα και τα αντίμετρα. Αυτή την ποινή αποφάσισαν να επιβάλουν στους νοσταλγούς του φασισμού, μετά την πρωτοφανή επίθεση που δέχτηκε ο Νίκος Δένδιας από τον Ηλία (Λιάκο) Κασιδιάρη. Το πρόβλημα είναι ότι όταν ανακοινωθεί η απόφαση αυτή, οι χρυσαυγίτες θα βρίσκονται μέσα στην Ολομέλεια και όπως μου έλεγε εις εκ των αντιπροέδρων της Βουλής «πώς θα τους βγάλεις;». Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι τους έχει απαγορευτεί να συμμετέχουν στη διαδικασία συζήτησης του νομοσχεδίου, αλλά όχι και στη ψήφισή του. Είναι ελεύθεροι δηλαδή να ψηφίσουν. Και το τρίτο πρόβλημα που στο μεταξύ προέκυψε είναι ο Χρ. Παππάς. Πήρε το λόγο στη Διάσκεψη των Προέδρων και ήταν τόσο προκλητικός προς το κοινοβουλευτικό σύστημα (και στη Δημοκρατία) που εξόργισε όλους τους μετέχοντες βουλευτές. Προσπάθησε να παρουσιάσει τον Κασιδιάρη ως…«λευκή περιστερά», ότι δηλαδή δεν έφταιγε αυτός και ότι ο κ. Δένδιας τον προκάλεσε με το να περάσει μπροστά του. Και είχε το θράσος να πει ότι αυτό το φαινόμενο είχε ξανασυμβεί στη Βουλή. Μόνον που, όπως είπε, δεν πέταξαν νερό σε βουλευτές, αλλά ένας βουλευτής της Αριστεράς πέταξε ολόκληρο τον τόμο του Μνημονίου στα υπουργικά έδρανα. Δεν έμεινε όμως να εισπράξει απαντήσεις, αλλά μόλις τελείωσε την ομιλία του αποχώρησε.
***
Ο… εξάψαλμος των φορέων
Το τι άκουσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και οι υπουργοί από την ακρόαση των κοινωνικών φορέων στη Βουλή δεν περιγράφεται. Αφού να σκεφτείτε ότι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης έλεγαν ότι «δεν χρειάζεται να πούμε τίποτα εμείς, τους τα έψαλναν για τα καλά». Με φράσεις όπως «δεν έχετε εσείς καμιά σχέση με την Αριστερά» ή «κάποτε φωνάζατε ‘φύγετε τσογλάνια και τώρα ξεπουλάτε τα πάντα’» ή ακόμα «μας εξαπατήσατε, μας κοριϊδέψατε», «μας ξεπουλάτε», «τα δίνετε όλα» και πολλά άλλα. Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αστυνομικών τους είπε «νομοθετείτε ένα έκτρωμα και εξευτελίζετε έναν θεσμό και όσους τον υπηρετούν». Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασ. Κορκίδης τους είπε «Τρία μας ζήτησαν οι δανειστές και εσείς τα δώσατε όλα. Δεν υπογράψατε το κείμενο που σας έδωσαν οι θεσμοί, αλλά το κείμενο που σας έδωσε η τρόικα εσωτερικού». Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γ. Καββαθάς τους είπε ότι ολοκληρώνουν ένα κύκλο βίαιων παρεμβάσεων, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τους επέστησε την προσοχή ότι έαν ψηφίσουν τα μέτρα «δεν έχουν φιλότιμο» και πολλά άλλα.
***
Η εμμονή του Ευκλείδη με τον Πανελευσιακό
Δεν μπορεί, κάποια εμμονή έχει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον Πανελευσιακό. Σε κάθε ομιλία του τώρα τελευταίως αναφέρει και τον Πανελευσιακό θέλοντας να δείξει ότι τα αρνητικά μέτρα του νομοσχεδίου είναι λιγότερα από τα θετικά. Επιμένει σ΄αυτήν την άκαιρη και άχαρη παρομοίωση, και κάθε φορά που τη λέει, οι Συριζαίοι βουλευτές τον χειροκροτούν. Τώρα τελευταίως όμως άλλαξε αντίπαλο του Πανελευσιακού. Δεν θέλει την Μπαρτσελόνα, αλλά την Ρεάλ Μαδρίτης θεωρώντας την πιο ισχυρή από την Μπαρτσελόνα. Οι αναφορές όμως περί Πανελευσιακού έχουν και τα όριά τους, μόνον που δεν τα άκουσε ο κ. Τσακαλώτος, αλλά η κυρία Εφη Αχτσιόγλου. Η Εύη Χριστοφιλοπούλου (από την Δημοκρατική Συμπαράταξη) την κάλεσε να πάνε «χέρι- χέρι» στο Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας (αφού θέλουν τον Πανελευσιακό- όπως της είπε) και να δώσει εξηγήσεις στους εργαζόμενους. Και επιτέθηκε με την ευκαιρία στον κ. Τσακαλώτο (να σημειώσω ότι όλα τα βέλη της αντιπολίτευσης έρχονται κατακούτελα αυτές τις ημέρες στον κ. Τσακαλώτο): «εδώ πουλάει μαγκιές, αλλά έξω πάει και τα δίνει όλα», έλεγε.
***
Η σκηνή που θα σας περιγράψω συνέβη στο Εντευκτήριο Βουλευτών, την ώρα που οι φορείς στις επιτροπές κατακεραύνωναν τους κυβερνητικούς βουλευτές για τα μέτρα. Ο υφυπουργός Εργασίας Αναστάσιος (Τάσος) Πετρόπουλος κλήθηκε από τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη και Νίκο Ξυδάκη να τους εξηγήσει τι γίνεται με τις περικοπές στο Ασφαλιστικό (φωτογραφία). Στο και… πέντε δηλαδή, όταν άρχισε ήδη η συζήτηση στις επιτροπές και όταν τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξεδήλωσαν την πρόθεσή τους να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο.
***
Οταν οι γαλάζιοι τομεάρχες συνεδριάζουν
Στη ΝΔ συνεκλήθη σύσκεψη τομεαρχών για να αποφασίσουν τι θα πράξουν με τα… μέτρα και τα αντίμετρα. Οσο κι αν ακούγεται παράξενο, υπήρξε πρόταση (διατυπώθηκε από τον αντιπρόεδρο Κωστή Χατζηδάκη) να ψηφιστούν ορισμένα από τα αντίμετρα, τη στιγμή που ο Πρόεδρος του κόμματος εδώ και εβδομάδες έδινε γραμμή να μην ψηφιστεί τίποτα. Ο κ. Χατζηδάκης πρότεινε να ψηφιστούν τα αγροτικά, η φορολογία βουλευτών και η ΔΕΣΦΑ. Το επίσης περίεργο ήταν ότι δεν ελήφθη καμία απόφαση: «Θα το αποφασίσουμε αργότερα», είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης. Αντιθέτως η πρόταση για να αποχωρήσει η ΝΔ από την ψηφοφορία (την υπέβαλαν οι Γ. Κουμουτσάκος και Κωστής Καραμανλής) απερρίφθη μετά πολλών επαίνων.