Τη 18η Ιουλίου του μακρινού 1979 ο φιλόδοξος και ταχύτατα ανερχόμενος επιχειρηματίας Παύλος Γιαννακόπουλος άνοιξε τις εφημερίδες της εποχής και δεν πίστευε στα μάτια του. Το βράδυ της προηγούμενης ημέρας, καταληκτικής για την κάλυψη του μετοχικού κεφαλαίου που σύμφωνα με τον νόμο 879/79 υποχρέωνε τους συλλόγους να αποκτήσουν ΠΑΕ, ο εμβληματικός ηγέτης της παναθηναϊκής οικογένειας ήταν ο μοναδικός που κατέθεσε πρόταση για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου και είχε τη βεβαιότητα ότι θα ήταν ο πρώτος πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός.
Τα δημοσιεύματα όμως αποκάλυπταν αιφνιδιαστική κίνηση του Γιώργου Βαρδινογιάννη. Μέσα σε μια νύχτα ο «Καπετάνιος» απέκτησε το 51% των μετοχών και ο Παύλος Γιαννακόπουλος, ο οποίος επί μια δεκαετία συνεισέφερε οικονομικά με μεγάλες χορηγίες προκειμένου ο Παναθηναϊκός να ενισχύεται, έμαθε τις εξελίξεις από τον Τύπο!
Τριάντα επτά ολόκληρα χρόνια αργότερα, πάλι πρωί καλοκαιριού, ο διάδοχος του Παύλου Γιαννακόπουλου, Δημήτρης, βίωσε ανάλογη έκπληξη. Από τις εφημερίδες πληροφορήθηκε στις 29 Αυγούστου πως ο Δημήτρης Μπαλτάκος ανέλαβε την προεδρία του Ερασιτέχνη και εκείνο που τον ενόχλησε ακόμη περισσότερο είναι πως ενώ τα πάντα έγιναν εν κρυπτώ και εν αγνοία του εισέπραττε από όλους την εντύπωση ότι η αλλαγή στην ηγεσία της «Μαμάς του Λόχου» έγινε με τις ευλογίες του.
Διόλου παράλογη σκέψη, από τη στιγμή που ο πατήρ Μπαλτάκος, ύστερα από τον σάλο που είχε δημιουργηθεί με το βίντεο με τον Ηλία Κασιδιάρη και την παραίτησή του από την κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά, είχε επανέλθει στην ΚΑΕ Παναθηναϊκός.
Η επιστροφή του σηματοδοτούσε μια νέα εποχή στην ΚΑΕ Παναθηναϊκός αφού έβαζε τέλος σε μια κακή σχέση που ήταν γνωστό σε όλους πως είχε επί σειρά ετών ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος με τον άλλοτε έμπιστο άνθρωπο του πατέρα του, Παύλου, και (κυρίως) του θείου του Θανάση Γιαννακόπουλου.
Η πρώτη δημόσια κοινή εμφάνισή τους έγινε μάλιστα σε μια από τις δωρεές που συνηθίζει να κάνει ο μεγαλομέτοχος της ΚΑΕ Παναθηναϊκός. Δύο εβδομάδες πριν από το «σκάνδαλο Κασιδιάρη», ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, συνοδευόμενος από τον Τάκη Μπαλτάκο και τον τότε υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, βραβεύθηκε από το Λιμενικό Σώμα, όπου παρεμπιπτόντως είναι μόνιμος αξιωματικός ο Δημήτρης Μπαλτάκος, για τη δωρεά εξειδικευμένου εξοπλισμού αξίας 50.000 ευρώ! Τι πιο φυσιολογικός συνειρμός από το να υποθέσει κανείς ότι ο 29χρονος πρόεδρος του Ερασιτέχνη πήρε την προεδρία με τις ευλογίες του Δημήτρη Γιαννακόπουλου;
Η ανακοίνωση της ΚΑΕ την ημέρα ανάληψης της προεδρίας του Ερασιτέχνη από τον υιό Μπαλτάκο δημιουργούσε μια αμφιβολία, ωστόσο δεν ήταν ξεκάθαρη. «H ΚΑΕ Παναθηναϊκός Superfoods συγχαίρει τον κ. Δημήτρη Μπαλτάκο για την εκλογή του ως προέδρου του Παναθηναϊκού ΑΟ. O κ. Δημήτρης Μπαλτάκος είναι γνωστός για τα παναθηναϊκά του αισθήματα και τους αγώνες που έχει δώσει για τον σύλλογο.
Ως εκ τούτου, η ΚΑΕ Παναθηναϊκός Superfoods ανακοινώνει την αποχώρηση του κ. Παναγιώτη Μπαλτάκου από τη θέση του αντιπροέδρου και από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, και την παραμονή του με την ιδιότητα του νομικού συμβούλου, ώστε να αποφευχθεί οποιοσδήποτε διοικητικός συσχετισμός μεταξύ των δύο διοικήσεων. Οι δύο διοικήσεις θα συνεχίσουν την άψογη έως τώρα και ανεξάρτητη συνεργασία τους υπό τη σκέπη της μεγάλης παναθηναϊκής οικογένειας» σημείωνε.
Οσοι άρχισαν να αμφιβάλλουν για τη σχέση των δύο ανδρών επιβεβαιώθηκαν με την πλήρη αποπομπή του Τάκη Μπαλτάκου και βεβαίως από τα όσα επακολούθησαν και οδήγησαν στην πλήρη ρήξη των δύο πλευρών και τον διχασμό της παναθηναϊκής κοινωνίας. Η καθαίρεση Μπαλτάκου από την αντιπροεδρία της ΚΑΕ έβαλε εκ νέου σε πάγο τη σχέση του προέδρου της ΚΑΕ με τον νομικό σύμβουλο. Πάγο που λέγεται ότι «έσπασε» όταν ο τελευταίος επικοινώνησε με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο να τον ενημερώσει ότι δικαιώθηκε (2/12/2016) η προσφυγή στο Διοικητικό Εφετείο σχετικά με τη μεταβίβαση των μετοχών της ΚΑΕ στον Μάνο Παπαδόπουλο. Εσπασε ο «πάγος» αλλά ταυτόχρονα έσπασε και το γυαλί, που είχε ραγίσει από τις 29 Αυγούστου και άντεχε μέχρι την απόφαση του Εφετείου.
Εκτοτε η κόντρα των δύο προέδρων άρχισε να αποκαλύπτεται. Η συνέντευξη που παραχώρησε ο Δημήτρης Μπαλτάκος στο sdna.gr προκάλεσε τις πρώτες αναταράξεις με υπονοούμενα από την πλευρά Γιαννακόπουλου μέσω των ΜΜΕ που ανήκουν στον μιντιακό όμιλο ιδιοκτησίας του (DPG) και κλιμακώθηκε τους τελευταίους μήνες. «Αυτό είναι κάτι για το οποίο δεν θα ήθελα να τοποθετηθώ. Καλύτερα να ρωτήσετε τον κ. Μπαλτάκο» περιορίστηκε να πει ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος όταν σε τηλεφωνική παρέμβασή του στον Sport FM 94,6 ρωτήθηκε για τους λόγους που «σκοτώθηκαν οι δύο οικογένειες». Από τη στιγμή που δεν έχει γίνει δημόσια τοποθέτηση από καμία πλευρά, η πληροφόρηση και οι εκτιμήσεις περιορίζονται σε όσα αφήνουν να διαρρεύσουν αμφότερες.
Από την πλευρά του Δημήτρη Γιαννακόπουλο οι αιτίες εστιάζονται στην εν κρυπτώ και εν αγνοία του ανάληψη της προεδρίας του Ερασιτέχνη από τον Δημήτρη Μπαλτάκο και ενώ ο πατέρας του ήταν αντιπρόεδρος της ΚΑΕ. Από την πλευρά του Δημήτρη Μπαλτάκου αφήνεται να εννοηθεί πως το «αγκάθι» είναι το γήπεδο στου Γουδή που τρέχει ως project ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη με τη στήριξη του Γιάννη Αλαφούζου. Είτε έτσι είτε αλλιώς, το βέβαιο είναι πως το «ενιαίος και αδιαίρετος» εξακολουθεί να μην υφίσταται στον Παναθηναϊκό, στους κόλπους του οποίου μαίνεται ένας εμφύλιος πόλεμος που μόνο αρνητικά αποτελέσματα μπορεί να έχει για τους Πράσινους.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ