Κάλπες εκτόνωσης για τη Συμπαράταξη

Στις κάλπες προσφεύγει η Φώφη Γεννηματά μετά και τη νέα εσωκομματική ένταση που πυροδότησε η απόφαση για «έξωση» του Στ. Ξεκαλάκη από την Χαρ. Τρικούπη.

Στις κάλπες προσφεύγει η Φώφη Γεννηματά μετά και τη νέα εσωκομματική ένταση που πυροδότησε η απόφαση για «έξωση» του Στ. Ξεκαλάκη από την Χαρ. Τρικούπη. Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης προσανατολίζεται, αποδεχόμενη τις εισηγήσεις στενών της συνεργατών αλλά και κορυφαίων στελεχών του ΠαΣοΚ, στην ενεργοποίηση της πρότασής της για την αναμόρφωση του χώρου της Κεντροαριστεράς, «με τη δημιουργία ενός νέου πολυκομματικού, ομόσπονδου φορέα, με διατήρηση της αυτονομίας των υφιστάμενων κομμάτων και με τελικό σταθμό την εκλογή επικεφαλής από τη βάση χωρίς αποκλεισμούς».
Χρονοδιάγραμμα για ίδρυση νέου φορέα
Οπως αναφέρουν επιτελικά στελέχη της Χαρ. Τρικούπη, η κυρία Γεννηματά κατά τη συνεδρίαση της οργανωτικής επιτροπής για το συνέδριο της ΔΗΣΥ θα παρουσιάσει σαφές χρονοδιάγραμμα για την πορεία προς την ίδρυση του νέου φορέα και εκτιμούν ότι η διαδικασία για την εκλογή προέδρου, από ανοικτό μητρώο, θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί στο τέλος του 2017 ή στις αρχές του 2018.

Η ενεργοποίηση της πρότασης που είχε παγώσει μετά το ναυάγιο των συνομιλιών με το Ποτάμι κρίνεται ως η πλέον ενδεδειγμένη προκειμένου να αντιμετωπισθεί το κλίμα εσωστρέφειας που ακολούθησε την ανταρσία στην Κεντρική Επιτροπή του ΠαΣοΚ, κατά την οποία αμφισβητήθηκαν ευθέως οι επιλογές της να προχωρήσει σε ένα συνέδριο το οποίο απέχει από το «big bang» που και η ίδια θεωρούσε απαραίτητο για την ανάκαμψη του χώρου της Κεντροαριστεράς.
Στενοί της συνεργάτες μεταδίδουν ότι η κυρία Γεννηματά «δεν έκανε ποτέ πίσω από την πρόταση για εκλογή επικεφαλής του νέου φορέα από την κοινωνική βάση της Κεντροαριστεράς». Απλώς, προσθέτουν, δεν είχε νόημα μετά την αποχώρηση του κόμματος του κ. Θεοδωράκη και με δεδομένο ότι οι επικεφαλής των άλλων σχημάτων της ΔΗΣΥ δεν έθεταν ζήτημα εκλογής. «Από τη στιγμή όμως που η απόφαση αυτή φαίνεται ότι δημιουργεί εστίες εσωστρέφειας δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα να στηθούν κάλπες» αναφέρουν.
Με την κίνηση αυτή εκτιμάται ότι πέραν της αντιμετώπισης της εσωστρέφειας θα ξεκαθαριστεί και το τοπίο στην Κεντροαριστερά, αφού τόσο το Ποτάμι όσο και η Ωρα Αποφάσεων θα τεθούν προ των ευθυνών τους. «Η πρόσκληση θα αφορά και τον κ. Θεοδωράκη και την κυρία Διαμαντοπούλου και τους κ.κ. Ραγκούση και Φλωρίδη και όποιον άλλον φορέα ή πρόσωπο θελήσει να έλθει στη ΔΗΣΥ και να μετέχει σε αυτή τη διαδικασία» επισημαίνεται. Από την Χαρ. Τρικούπη δεν περνά απαρατήρητη η δραστηριότητα των «3» και όπως εκτιμούν έμπειρα στελέχη στην περίπτωση που δώσουν το «παρών» στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση είναι πιθανό να στερήσουν κρίσιμες ψήφους που θα κρίνουν τη διατήρηση εδρών ή την προσπάθεια κατάκτησής τους, αναφέροντας ως χαρακτηριστικά παραδείγματα την Αργολίδα και τη Χίο.
Παράλληλα, θα ανταποκριθεί στο αίτημα των άλλων δύο εταίρων της στη ΔΗΣΥ, της ΔΗΜΑΡ και των Κινήσεων Πολιτών. Η Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ στη συνεδρίασή της, το Σάββατο, αποφάσισε κινούμενη στο πλαίσιο των θέσεων που έχει διατυπώσει ο κ. Θεοχαρόπουλος ότι «βασική προϋπόθεση για την ανασυγκρότηση του κεντροαριστερού χώρου είναι να υπάρξει σαφές χρονοδιάγραμμα που θα οδηγεί στον ενιαίο προοδευτικό φορέα με υπέρβαση των υφιστάμενων κομμάτων και κινήσεων μέσα από ένα ιδρυτικό συνέδριο για ένα ενιαίο κόμμα και εκλογή επικεφαλής του από τη βάση εντός του 2017». Στο ίδιο μήκος κύματος οι Κινήσεις Πολιτών ζητούν να διοργανωθεί «εντός του 2017 ιδρυτικό συνέδριο του νέου, ενιαίου φορέα, που θα αποφασίσει νέο τίτλο, νέο σύμβολο, πρόγραμμα, καταστατικό, εκλογή κεντρικού πολιτικού οργάνου, για να ακολουθήσει η εκλογή ηγεσίας από τη βάση της παράταξης».
Η διαπλοκή του κ. Τσίπρα
Η πρόεδρος του ΠαΣοΚ κατά την ομιλία της στη συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής αναμένεται να επιτεθεί με σφοδρότητα στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Πρωθυπουργό δίνοντας το στίγμα της στάσης που θα κρατήσει στη Βουλή κατά τη συζήτηση της νέας συμφωνίας με τους δανειστές. Η κυρία Γεννηματά αναμένεται να κάνει λόγο για «διαρκές μνημόνιο Τσίπρα που δεσμεύει τη χώρα με τους χειρότερους όρους, αφού πέρα από τα νέα επώδυνα μέτρα επιβάλλει δυσβάσταχτα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ για πολλά χρόνια». Θα επισημάνει ότι η κυβέρνηση καταστρέφει τη μεσαία τάξη, έχει την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη για την ύφεση που σφραγίζει τους 28 μήνες του κ. Τσίπρα που θέτει πάνω από όλα τις καρέκλες της εξουσίας, ενώ θα αναφερθεί και στη διαπλοκή του κ. Τσίπρα. «Αφού απέτυχε με αντισυνταγματικές μεθόδους να στήσει το ΣΥΡΙΖΑ channel προσπαθεί με κάθε τρόπο να προωθήσει συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, τη διαπλοκή του» θα αναφέρει η κυρία Γεννηματά. Η ΔΗΣΥ θα καταψηφίσει το σύνολο της συμφωνίας (μέτρα-αντίμετρα).
«Δημαγωγική απάτη» χαρακτήρισε τα αντίμετρα ο Ευάγγελος Βενιζέλος. «Αντίμετρα σημαίνει ότι υπερφορολογούμε τους έλληνες πολίτες, συγκεντρώνουμε ένα υπερβολικό πρωτογενές πλεόνασμα, στεγνώνουμε την οικονομία, απορροφούμε όλη τη ρευστότητα, οδηγούμε τη χώρα σε ύφεση και μετά αναδιανέμουμε τη μιζέρια σε φτωχοποιημένους Ελληνες που έχουν ανάγκη από κοινωνικά επιδόματα. Αρα, τα αντίμετρα είναι το καμουφλάζ μιας νέας ιδεολογοπολιτικής απάτης» δήλωσε.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.