Οι «πανελίστες»…
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος (σκίτσο) είναι ειλικρινής. Μιλώντας στη Βουλή, για τη συμφωνία και το νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι τις 19 του μήνα, δεν άφησε κανένα περιθώριο επιστροφής. Είπε ξεκάθαρα ότι δεν προβλέπεται ρήτρα αναίρεσης των μέτρων που συμφωνήθηκαν, παρά μόνο η ταυτόχρονη ενεργοποίηση των αντίμετρων, όσο οι στόχοι επιτυγχάνονται. Ü Οσο και αν οι «πανελίστες» του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και αν οι «πανελίστες» της Νέας Δημοκρατίας υποστηρίζουν ότι τα μέτρα για το αφορολόγητο και τις συντάξεις μπορεί και να μην εφαρμοσθούν ή να αλλάξουν απλώς ψεύδονται.Ü Μάλιστα η ΝΔ, αν και εφόσον το ΔΝΤ μπει στο πρόγραμμα, θα κληθεί, όπως λένε οι Ευρωπαίοι, από την Κριστίν Λαγκάρντ να προσυπογράψει με κάποιον τρόπο (π.χ. μια επιστολή) τη συμφωνία.
Ο Mr Bond…
Πότε η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές; Μόλις τα ελληνικά ομόλογα ενταχθούν στο QE, μόλις ανακοινωθεί η πρώτη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μετά τη συμφωνία για το χρέος ή αργότερα; Ü Το κλειδί στην απάντηση αυτή κρατά ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Στέλιος Παπαδόπουλος, ο οποίος επιχείρησε επιτυχώς το 2014 την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές με την έκδοση τριετών ομολόγων που λήγουν το φθινόπωρο. Ü Τότε ο σημερινός διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας ήταν υπουργός Οικονομικών. Και τον σύστησε στη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ κατά την επίσκεψή της στην Αθήνας ως «Mr Bond…». Ü Τώρα όλοι περιμένουν τις κινήσεις του.

Μπόνους
Η Motor Oil ως γνωστόν τα τελευταία χρόνια προσέχει τους μετόχους της και μοιράζει υψηλά μερίσματα. Ετσι και για τη χρήση του 2016 θα μοιράσει 0,90 ευρώ ανά μετοχή ή 99,7 εκατ. ευρώ (ήδη έχει διανεμηθεί προμέρισμα 0,20 ευρώ). Ü Παράλληλα για δεύτερη φορά, όπως και πέρυσι, στη συνέλευση των μετόχων στις 7 Ιουνίου θα προταθεί από τη διοίκηση η διανομή στο προσωπικό και σε μέλη του διοικητικού συμβουλίου μέρους εκ των καθαρών κερδών της χρήσης 2016.Ü Ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό το ποσό, αλλά για το 2015 ήταν 6 εκατ. ευρώ με κέρδη τότε 270 εκατ. ενώ το 2016 η εταιρεία έσπασε τα κοντέρ πετυχαίνοντας κέρδη 273 εκατ. ευρώ. Ü Το θετικό για τους εργαζομένους είναι ότι με τη διανομή του μπόνους από τη διάθεση κερδών φορολογούνται με 15% όπως τα μερίσματα, συν την εισφορά αλληλεγγύης, ενώ αν αυτή η παροχή γινόταν μέσω μισθοδοσίας ο φόρος θα προσέγγιζε το 50%.

Γιατρικό…
Η φαρμακευτική Famar, το άλλοτε ισχυρό asset του ομίλου Μαρινόπουλου, θα γίνει η πρώτη εταιρεία που θα ενταχθεί στην ελληνική πλατφόρμα της Pillarstone που διαχειρίζεται «κόκκινα» δάνεια.Ü Από τον περασμένο Μάρτιο η Famar έχει περάσει στον έλεγχο των τραπεζών και τώρα η Pillarstone, αφού εξασφάλισε άδεια λειτουργίας από την Τράπεζα της Ελλάδος, αναλαμβάνει την αναδιάρθρωση της εταιρείας με στόχο σε βάθος τριετίας οι τράπεζες να πωλήσουν τις μετοχές τους.

Ηρεμα νερά
Σε καλό κλίμα κύλησε η πρώτη επίσημη συνάντηση των εργαζομένων στην Τράπεζα Πειραιώς με τον διευθύνοντα σύμβουλο Χρήστο Μεγάλου και τον γενικό διευθυντή (αρμόδιο για το Ανθρώπινο ∆υναμικό) Κωνσταντίνο Γεωργίου. Ü Αν και επρόκειτο για συνάντηση γνωριμίας με τον κ. Μεγάλου, η ενημέρωση των εργαζομένων ήταν αναλυτική για την υπογραφή Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύµβασης Εργασίας, προστασία της απασχόλησης και τη στρατηγική ανάπτυξης της τράπεζας, γεγονός που ικανοποίησε τον σύλλογο των εργαζομένων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ