Οι παππούδες και το πλεόνασμα

Οι οικονομολόγοι λένε ότι όταν γνωρίζεις την αιτία η οποία σου δημιουργεί ένα δημοσιονομικό πρόβλημα είναι εύκολο να βρεις και τη λύση του.

Οι οικονομολόγοι λένε ότι όταν γνωρίζεις την αιτία η οποία σου δημιουργεί ένα δημοσιονομικό πρόβλημα είναι εύκολο να βρεις και τη λύση του.
Στην Ελλάδα έχουμε κρίση χρέους. Περίπου τα δύο τρίτα του χρέους αντιστοιχούν σε δάνεια που έχουν ληφθεί για να καλυφθεί η κρατική συμμετοχή στην καταβολή των συντάξεων από το 2000 και μετά.
Εχουμε υψηλές συντάξεις στην Ελλάδα; Η απάντηση είναι όχι, ιδίως μετά τις περικοπές των μνημονίων. Εχουμε όμως πολλούς συνταξιούχους που αρκετοί μάλιστα εξ αυτών έχουν βγει σε μικρή ηλικία στη σύνταξη (κοντά στα 50 έτη), με αποτέλεσμα η σύνταξη που απολαμβάνουν να μη συνάδει με τις εργοδοτικές εισφορές που έχουν καταβάλει, εξ ου και η μεγάλη κρατική συμμετοχή από τον προϋπολογισμό για να λαμβάνουν έστω και αυτή την κουτσουρεμένη σύνταξη.
Να κόψουμε και άλλο τις συντάξεις για να μειώσουμε την κρατική δαπάνη που αντιστοιχεί στο 17% του ΑΕΠ όταν ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 12%;
Οχι, αυτό που προέχει είναι να αυξηθεί ο αριθμός των απασχολουμένων ώστε οι εισφορές να μπορούν να συντηρήσουν τους συνταξιούχους.
Είναι εύκολο αυτό; Τα στοιχεία τρομάζουν: περίπου 2 εκατ. εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα –ήταν περισσότεροι, αλλά 400.000 αναζήτησαν την τύχη τους στο εξωτερικό –πρέπει να συντηρήσουν με εισφορές και φόρους 2,7 εκατ. συνταξιούχους, άλλους 800.000 δημοσίους υπαλλήλους και την κοινωνική πολιτική για 1,1 εκατ. ανέργους. Αναζητείται δηλαδή μάγος.
Ποια είναι η λύση στο πρόβλημα; Η εύκολη είναι η περαιτέρω περικοπή συντάξεων. Η δύσκολη είναι η δημιουργία προϋποθέσεων ανάπτυξης για να βρουν δουλειές οι άνεργοι και με τις εισφορές τους να εξασφαλίσουν το σημερινό ύψος των συντάξεων.
Ανάπτυξη με πλεόνασμα 4% όταν σου ζητούν 0,5% μπορεί να υπάρξει; «Το πλεόνασμα είναι αποτέλεσμα της υψηλής φορολόγησης που στερεί ρευστότητα από την αγορά, αποτρέπει τις επενδύσεις και ουσιαστικά δημιουργεί παγίδα λιτότητας» ανέφερε στις εκθέσεις του –τρίμηνη και ενδιάμεση –το γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής προκαλώντας την μήνιν του προέδρου της Βουλής κ. Νίκου Βούτση, ο οποίος κατηγόρησε τον επικεφαλής του γραφείου καθηγητή Παναγιώτη Λιαργκόβα λέγοντας: «Αυτές τις θέσεις τις έχει η αντιπολίτευση».
Απλώς θα πρέπει να θυμίσουμε στον κ. Βούτση όχι ως πρόσωπο αλλά ως εκπρόσωπο της κυβέρνησης ότι σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΕΕ μισθό πάνω από 1.000 ευρώ εισπράττει το 54,4% των δημοσίων υπαλλήλων και μόλις το 17,8% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, οπότε η υπερφορολόγηση –αν συνεχιστεί –θα αφανίσει τους «αιμοδότες» του προϋπολογισμού και τις συντάξεις των παππούδων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.