Στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων διοργανώνεται στις 19 και 20 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη από το Διαπανεπιστημιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Μουσειολογία – Διαχείριση Πολιτισμού», το τμήμα Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας συνέδριο με τίτλο «Ελληνική Διασπορά. Υλικές, άυλες μαρτυρίες και ταυτότητες». Το συμπόσιο χωρίζεται σε εννέα θεματικές ενότητες («Η έρευνα για τη διασπορά και τη μετανάστευση», «Η ελληνική διασπορά και μετανάστευση σε συλλογές και αρχεία μέσα και έξω από την Ελλάδα», «Αρχιτεκτονική και αρχιτεκτονικά δάνεια της ελληνικής διασποράς και μετανάστευσης», «Διασπορά και μετανάστευση σε μουσειακές εκθέσεις», «Εικαστικές τέχνες και ελληνική διασπορά», «Το παλίμψηστο της ελληνικής διασποράς στην Αμερική: Η πρώιμη περίοδος», «Αναζητώντας πηγές – Αναζητώντας την εικόνα», «Κοινωνίες μεταναστών», «Η ελληνική διασπορά στα γράμματα, τον κινηματογράφο και τη μουσική») και περιλαμβάνει 36 ανακοινώσεις.
Μία από τις σημαντικότερες συμβολές του συνεδρίου αφορά την πρωτοβουλία DRIMMI (Diaspora Research and I(m)migration Inititative – Πρωτοβουλία έρευνας διασποράς και μετανάστευσης), οι λεπτομέρειες της οποίας θα ανακοινωθούν στο πλαίσιο του συμποσίου από τον Πάνο Τζώνο, ομότιμο καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για ένα διεπιστημονικό σώμα που συγκροτείται από πρόσωπα-εταίρους από την Ελλάδα και το εξωτερικό με ενδιαφέρον για την ελληνική διασπορά, μετανάστευση και προσφυγισμό τόσο στην ιστορική τους διάσταση όσο και στην παρούσα. Επιδιώκει να λειτουργήσει ως κέντρο έρευνας, επικοινωνίας και δράσης αναφορικά με το αντικείμενο. Ενδεικτικές κατευθύνσεις δράσεων αποτελούν η δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων, ανοιχτής για την συγκέντρωση του παραπάνω υλικού και προσβάσιμης στους ερευνητές και στο κοινό για την προσθήκη πληροφοριών, η δημιουργία μιας ομάδας ερευνητών από μεταπτυχιακούς φοιτητές, υποψήφιους διδάκτορες και μεταδιδάκτορες που θα επικεντρώνονται ερευνητικά στο υπόψη θέμα με έμφαση αφενός στα τεκμήρια υλικού και άυλου πολιτισμού και αφετέρου στην καταγραφή της σχέσης με την «πατρίδα», η δημιουργία δικτύων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και πληροφοριών και για την αποτύπωση της παρούσας συνθήκης της ελληνικής διασποράς και μετανάστευσης. Το DRIMMI προέκυψε μέσα από το Greek Diaspora and Immigration Research Program (Πρόγραμμα έρευνας της ελληνικής διασποράς και μετανάστευσης), το οποίο εγκρίθηκε από το Institute of International Education, USA και το Ιδρυμα Fullbright στο πλαίσιο του Greek Diaspora Fellowship Program, που χρηματοδοτείται από το Iδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Το συμπόσιο πραγματοποιείται την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Μαΐου στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Εγνατία 154, εντός ΔΕΘ-HELEXPO.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ