Στην τελική ευθεία εισέρχεται το ερχόμενο 15νθήμερο η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Εθνική Τράπεζα, με την υποβολή των τελικών προσφορών από τους δύο υποψήφιους επενδυτές, τον κινεζικό όμιλο Fosun και το fund του ελληνοαμερικανού επιχειρηματία John Calamos. Στόχος του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας Λεωνίδα Φραγκιαδάκη είναι η διαδικασία να έχει τελειώσει μέχρι και τα τέλη αυτού του μήνα, με την επιλογή του προτιμητέου αγοραστή.
Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής ο συστημικός όμιλος θα κάνει ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την υλοποίηση του σχεδίου μετασχηματισμού για το οποίο δεσμεύεται έναντι της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λόγω της κρατικής στήριξης που έλαβε στον τελευταίο γύρο ανακεφαλαιοποίησης του κλάδου το 2015. Θα επιτύχει δε την περαιτέρω ενίσχυση των δεικτών κεφαλαιακής του επάρκειας και θα απελευθερώσει ρευστότητα για τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.
Αν και δεν έχουν γίνει επισήμως γνωστές λεπτομέρειες για το ύψος του τιμήματος που έχουν υποβάλει οι δύο ενδιαφερόμενοι, κύκλοι της αγοράς εκτιμούν πως ο τελευταίος γύρος προσφορών να αυξήσει σημαντικά το ποσό που θα βάλει στα ταμεία της η Εθνική Τράπεζα. Οι ίδιες πηγές δεν αποκλείουν μάλιστα να ξεπεράσει ακόμη και την τρέχουσα λογιστική αξία της ασφαλιστικής εταιρείας.
«Η καθυστέρηση στην πώληση της θυγατρικής της Εθνικής φαίνεται πως λειτούργησε θετικά για την τράπεζα, καθώς όπως όλα δείχνουν το ισχυρό ενδιαφέρον των δύο υποψήφιων αγοραστών θα ανεβάσει το τελικό τίμημα, ωφελώντας κεφαλαιακά τον ελληνικό όμιλο» σημειώνει αναλυτής που παρακολουθεί τον κλάδο.

Η αξιολόγηση των προσφορών
Σημειώνεται ότι η παράταση της διαδικασίας κρίθηκε απαραίτητη, καθώς οι αρχικές προσφορές που υποβλήθηκαν δεν ήταν ομοιογενείς και ήταν αναγκαία η περαιτέρω ανάλυσή τους για την αντικειμενικότερη αξιολόγησή τους. Κι αυτό διότι εκτός από το ύψος του τιμήματος έπρεπε να εξεταστεί και το τελικό όφελος για την τράπεζα από την αποκλειστική συνεργασία της με την ασφαλιστική στον τομέα του bank assurance τα επόμενα χρόνια.
Χρονοβόρα ήταν και η διαδικασία ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ της Εθνικής, των συμβούλων πώλησης και των ενδιαφερομένων, προς διευκρίνιση διάφορων κρίσιμων για την έκβαση του deal ζητημάτων. Τραπεζικοί κύκλοι σημειώνουν πως οι καθυστερήσεις αυτές είναι δικαιολογημένες, καθώς πρόκειται για συναλλαγή με αρκετές… ουρές, που αναμένεται να αλλάξει τις ισορροπίες στην εγχώρια ασφαλιστική αγορά. Προσθέτουν δε πως η μακρόχρονη εμπειρία των συμβούλων πώλησης σε διαγωνισμούς αυτού του είδους διασφαλίζει τη διαφάνεια και το αδιάβλητο όλων των διαδικασιών.
Στο θέμα των εργαζομένων αναφέρθηκε την περασμένη εβδομάδα από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Οπως είπε χαρακτηριστικά, «υπάρχουν δύο περιπτώσεις όταν αγοράζεις μια εταιρεία. Είτε αγοράζεις μια εταιρεία που δεν πάει καλά κι εκεί όντως κινδυνεύουν οι εργαζόμενοι από την αναδιάρθρωση, και το άλλο άκρο είναι οι επιχειρήσεις που πάνε πολύ καλά και θέλεις να τις εντάξεις στον όμιλό σου. Τότε οι εργαζόμενοι είναι μέρος των στοιχείων που ο επενδυτής θέλει να κρατήσει».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ