Η ελληνική οικονομία συμπληρώνει ήδη επτά έτη ύφεσης, κατά τη διάρκεια των οποίων σημειώθηκε μια πρωτοφανής αποεπένδυση. Χιλιάδες επιχειρήσεις όλων των μεγεθών συρρίκνωσαν ή διέκοψαν τις δραστηριότητές τους υπό το βάρος της κρίσης και της έλλειψης χρηματοδοτικών πόρων.
Προσφορά και ζήτηση χρήματος διαμορφώθηκε σε ιστορικά χαμηλά στην εποχή του ευρώ λόγω του αρνητικού επενδυτικού περιβάλλοντος και των πιέσεων που δέχθηκαν η ρευστότητα και η κεφαλαιακή επάρκεια του τραπεζικού κλάδου. Ωστόσο, μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, τα πράγματα εκτιμάται ότι θα βελτιωθούν.
Στο πλαίσιο αυτό, οι τράπεζες σχεδιάζουν τη στρατηγική της επόμενης τριετίας με γνώμονα την επανενεργοποίηση της παραγωγικής βάσης της οικονομίας. Οπως επισημαίνει μιλώντας στο «Βήμα» ο κ. Δημήτρης Βερελής, Senior Director Περιβαλλοντική & Αναπτυξιακή Τραπεζική Green Banking & Αναπτυξιακά Προγράμματα της Τράπεζας Πειραιώς, σε αυτή την προσπάθεια «σημαντικό μερίδιο αναλογεί στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που καλύπτουν ένα πολύ μεγάλο μέρος της παραγωγικής βάσης της χώρας».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «παρά τις συνθήκες περιορισμένης ρευστότητας, είτε με εθνικούς πόρους είτε σε συνεργασία και με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υπάρχουν σήμερα σημαντικές διαθέσιμες δυνατότητες χρηματοδότησης και μια σειρά από εργαλεία που μπορούν να υποστηρίξουν την υλοποίηση επενδυτικών πρωτοβουλιών».
Ο κ. Βερελής υπογραμμίζει ότι «από αυτές δεν πρέπει να αποκλειστούν ή να απέχουν οι μικρές και μεσαίες βιώσιμες επιχειρήσεις που πολλές φορές συναντούν σοβαρές δυσκολίες στην προσπάθειά τους για αναζήτηση χρηματοδότησης ιδιαίτερα από ευρωπαϊκούς πόρους».

Τα εργαλεία χρηματοδότησης
Ειδικότερα, προσφέρονται τα ακόλουθα εργαλεία:
¢ Οι δράσεις του ΕΣΠΑ με συνολικό προϋπολογισμό περίπου 26 δισ. ευρώ ως το 2020, με ιδιαίτερη έμφαση στον αγροδιατροφικό τομέα και συγκεκριμένα το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης μέσω του οποίου θα διατεθούν 4,7 δισ. ευρώ. Στη συντριπτική του πλειοψηφία το ΕΣΠΑ απευθύνεται κυρίως στη μικρή και στη μεσαία επιχείρηση.
¢ Ο νέος αναπτυξιακός νόμος, με πόρους άνω των 2 δισ. ευρώ.
¢ Οι μεγάλες ευρωπαϊκές δράσεις Horizon 2020, με 86 δισ. ευρώ για όλη την Ευρώπη.
Οπως σημειώνει ο κ. Βερελής, σε συνεργασία με εθνικούς και ευρωπαϊκούς φορείς προσφέρεται σειρά τραπεζικών προϊόντων, με προνομιακούς όρους για τις επιχειρήσεις, όπως είναι τα προϊόντα των προγραμμάτων COSME και InnovFin. Από την πλευρά της, η Τράπεζα Πειραιώς συμμετέχει στις περισσότερες δράσεις, και πρόσφατα υπέγραψε μια νέα σύμβαση διευρύνοντας τη συνεργασία της με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων για επιπλέον 270 εκατ. ευρώ στα παραπάνω προγράμματα.
Παράλληλα, αποφάσισε να επενδύσει στο www.360funding.gr, για να παρέχει δωρεάν, έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση σε όλους τους ενδιαφερομένους. Επιπλέον, έχει δημιουργήσει ένα συνολικό πακέτο τραπεζικών προϊόντων και υπηρεσιών, προσαρμοσμένο ειδικά στις ανάγκες των επιχειρήσεων που υλοποιούν επενδυτικά προγράμματα συγχρηματοδοτούμενα από προγράμματα εθνικά ή κοινοτικά, το «Πειραιώς Επιχειρείν 360°».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ