Ενα εγκαταλελειμμένο συνεργείο αυτοκινήτων Peugeot στη λεωφόρο Συγγρού, ιστορικό κτίριο της δεκαετίας του 1920 (κτισμένο μάλιστα ειδικά για τη στέγαση της πρώτης έκθεσης συνεργείου αυτοκινήτων της Fiat στην Ελλάδα) είναι ο χώρος που θα φιλοξενήσει το τελευταίο εικαστικό εγχείρημα της γλύπτριας και ζωγράφου Μαριάννας Λύρα. Τίτλος της έκθεσης «ρειstart». Εκ πρώτης η γραμμένη μισή ελληνικά και μισή αγγλικά λέξη μοιάζει με παραλλαγή του «restart» που στα αγγλικά σημαίνει επανεκκίνηση. Προτού προχωρήσουμε στην ανάλυση του τίτλου όμως, ας δούμε περί τίνος πρόκειται.

«Ενα οικογενειακό δείπνο, με φόντο μια φανταστική πόλη, το οποίο διακόπτεται ξαφνικά από μια αστραπή. H λάμψη της λειτουργεί ως στοιχείο ανατροπής ωθώντας τις ζωγραφισμένες μορφές να εγκαταλείψουν τον δισδιάστατο καμβά και να απλωθούν ως γλυπτά στον χώρο. Αρχίζουν έτσι ένα ταξίδι μεταμόρφωσης με οδηγό τους το φως και τη σκιά και με αναφορά πάντα τον αρχικό ζωγραφικό πίνακα-«μήτρα»».
Με αυτά τα λόγια περιγράφεται το θέμα του κεντρικού έργου του «ρειstart», όπου η Λύρα συνδυάζει ζωγραφική, γλυπτική, εγκαταστάσεις και περφόρμανς με υλικά ψηφιακές εκτυπώσεις εικόνων που αποτυπώνουν τα στάδια της μεταμόρφωσης των χαρακτήρων του Δείπνου, χαρτόνι, μέταλλο, συρμάτινα πλέγματα, υφάσματα, φως και σκιά. Το έργο είναι μια ερευνητική διαδικασία αποτελούμενη από εννέα ενότητες: «Το Δείπνο», «Εξοδος», «Μπάρκο», «Το Βιβλίο των Πράξεων», «Ελεύθερη πτώση», «Μνημείο», «Πέρασμα», «Πύρινο Δέντρο» και «Το Χρονικό των Μεταμορφώσεων».
Ο τίτλος «ρειstart» συμπυκνώνει την κεντρική ιδέα του έργου καθώς αποτελείται από το ρήμα «ρει» που παραπέμπει στη γνωστή ρήση του Ηράκλειτου «Τα πάντα ρει, μηδέποτε κατά τ’ αυτό μένειν», δηλαδή στον δημιουργικό χρόνο, ο οποίος είναι ταυτόχρονα παρελθόν και παρόν, και στην αγγλική λέξη «start», η οποία εκφράζει το τώρα, την επιτακτική ανάγκη της έναρξης, εμπεριέχοντας συγχρόνως τη λέξη «art» (τέχνη).
Παράλληλα, η λέξη «ρει» συνηχεί με το αγγλικό «re» (ξανά) και σηματοδοτεί την επανεκκίνηση της αρχικής εικόνας του Δείπνου και εν τέλει την «επανεκκίνηση» του εγκαταλελειμμένου χώρου.
Συν τοις άλλοις, κατά μια έννοια ο τίτλος αφορά την καλλιτέχνιδα σε προσωπική βάση καθώς με την εν λόγω έκθεση η Λύρα επιστρέφει στα δρώμενα του τομέα της μετά από 20 χρόνια σιωπής. Βέβαια, η σιωπή της Λύρα σπάει με την παρουσίαση ενός έργου που είχε ζωγραφίσει πριν από δύο δεκαετίες. Ωστόσο τώρα αυτό το έργο παρουσιάζεται για πρώτη φορά με τις μορφές του να «βγαίνουν» στον κόσμο της τρίτης διάστασης.
Θα πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι καθεμία από τις παραπάνω εννέα ενότητες του «ρειstart» μπορεί να λειτουργήσει ως αυτόνομο έργο. Γιατί οι ενότητες «διηγούνται» τις δικές τους ιστορίες, οι οποίες επιδέχονται πολλαπλές αναγνώσεις και ολοκληρώνονται τόσο μέσα από οπτικοακουστικές προβολές όσο και μέσα από τη δράση των περφόρμερ.

Μαριάννα Λύρα: «ρειstart»
Λεωφ. Συγγρού 114 (πρώην συνεργείο Peugeot), είσοδος από Φαλήρου 97-99, από 18 Μαΐου ως 30 Ιουνίου.
Τετάρτη-Σάββατο: 11.00-14.00 και 18.30-22.00 / Δευτέρα και Κυριακή 18.30-22.00 / Τρίτη κλειστά / Περφόρμανς: 19 Μαΐου – 4 Ιουνίου, Δευτέρα, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 21.00.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ