θεατρο



Παραμύθι στο Τέχνης
Το μουσικό παραμύθι «Ο Πλατέρο κι Εγώ» των Mario Castelnuovo-Tedesco και Juan Ramón Jiménez παρουσιάζεται με αφορμή την εκατοστή επέτειο από την πρώτη πλήρη έκδοση του βιβλίου (εκδόσεις Calleja, Μαδρίτη 1917) σε συνδιοργάνωση του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας, του Θεάτρου Τέχνης και του Κέντρου Φωνητικών Τεχνών. Στον ρόλο του αφηγητή-τραγουδιστή εμφανίζεται ο βαρύτονος Σπύρος Σακκάς και τη μουσική ερμηνεύει ο κιθαριστής Νίκος Ζάρκος. Θα δοθούν τέσσερις παραστάσεις στο Θέατρο Τέχνης της οδού Φρυνίχου, από το Σάββατο 20 Μαΐου (στις 18.00) ως τις 23/5 (21-22-23/5, στις 21.15).

Για τα χωριά SOS
H Ελλάδα, η Ελβετία και η Κούβα, έντεκα επαγγελματίες και ερασιτέχνες ηθοποιοί, ενώνουν όλοι μαζί τις δυνάμεις τους σε μία θεατρική ομάδα, το «ΟΡΑΜΑ», με στόχο την αλληλεγγύη, την αγάπη και την υποστήριξή τους για τα παιδιά των Παιδικών Χωριών SOS. Παρουσιάζουν το έργο «Σχέσεις 2 επί 3», μια γλυκιά κωμωδία που καταγράφει το σήμερα της σύγχρονης γυναίκας και δείχνει το μπέρδεμα των ανδρών μ’ αυτές τις τόσο διαφορετικές γυναίκες και τις αστείες καταστάσεις που δημιουργούνται στις σχέσεις τους μαζί τους. Το κείμενο υπογράφει η Kathrine Schwyter Giamalidis ενώ τη γενική επιμέλεια έχει ο Ιάκωβος Μυλωνάς. Παίζουν: Ιάκωβος Μυλωνάς, Kathrine Schwyter Giamalidis, Κορίνα Τριανταφύλλου, Κώστας Βελέτζας, Νίκος Μαυράκης, Θάνος Χαμπέρης, Ιωάννα Θεοδωροπούλου, Δανάη Νεονάκη, Χρυσή Δημήκου, Κωνσταντίνα Μπούτσικα, Ivan Lopez. Ολα τα έσοδα από την παράσταση είναι για τα Παιδικά Χωριά SOS. Τη Δευτέρα 15 Μαΐου στις 21.00 στο θέατρο του Ιδρύματος Μιχάλη Κακογιάννη.


oπερα



«Ρέα» του Σαμάρα
Με την όπερα «Ρέα» του Σαμάρα σε ημισκηνοθετημένη μορφή, η Εθνική Λυρική Σκηνή «αποχαιρετά» το ιστορικό θέατρο Ολύμπια της οδού Ακαδημίας. Μουσική διεύθυνση Βύρων Φιδετζής, σκηνοθετική επιμέλεια Νίκος Διαμαντής, επιμέλεια κοστουμιών Γ. Πάτσας. Με τους Δ. Κασιούμη, Τζούλια Σουγλάκου, Μαρία Μητσοπούλου, Γιάννη Χριστόπουλο, Κύρο Πατσαλίδη, Νίκο Στεφάνου. Στις 19/5, στις 20.00.


συναυλια



Πόλεις της Μουσικής: Παρίσι
Στο Παρίσι είναι αφιερωμένη η συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο πλαίσιο του κύκλου «Πόλεις της Μουσικής». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τα έργα «Το Βαλς», χορογραφικό ποίημα για ορχήστρα του Ραβέλ, τη «Ραψωδία για σαξόφωνο και ορχήστρα», την «Μπαλάντα για άλτο σαξόφωνο, κλόουν και ορχήστρα» του Τομάσι και το «Πουλί της φωτιάς» του Στραβίνσκι. Μουσική διεύθυνση Kimbo Ishii, σαξόφωνο-λιμπρέτο Θ. Κερκέζος. Στις 19/5 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε συνεργασία με τη Γαλλική Πρεσβεία στην Αθήνα και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας.
Καμεράτα Junior
Η Ορχήστρα Νέων των Φίλων της Μουσικής Camerata Junior παρουσιάζει το νέο της ρεπερτόριο σε μια πρωινή κυριακάτικη συναυλία, την Κυριακή 14 Μαΐου στις 11.30. Μαέστρος και δάσκαλος ο βιολονίστας Δημήτρης Σέμσης. Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος.
εκθεση



Με έμπνευση από τον Αρτώ
Η γκαλερί Bernier-Eliades παρουσιάζει την πρώτη έκθεση στην Ελλάδα του καλλιτέχνη Elliott Hundley, που είναι γνωστός για τις πυκνές του συνθέσεις που κάνουν αναφορά τόσο στην ιστορία της τέχνης όσο και στη μυθολογία. Ο καλλιτέχνης δημιουργεί περίπλοκα έργα ενσωματώνοντας ένα ευρύ φάσμα υλικών και πηγών. Τα περίτεχνα έργα του που χαρακτηρίζονται από ένα πλούσιο περιεχόμενο κινούνται ανάμεσα σε ζωγραφική, σχέδιο, γλυπτική, κολλάζ, φωτογραφία και σχηματίζουν ένα είδος αποκεντρωμένου πολιτιστικού χάρτη. Τα έργα που εμφανίζονται σε αυτή την έκθεση πηγάζουν από την ιστορική έρευνά του πάνω στο θέατρο, στη λογοτεχνία και στον κινηματογράφο, και κάνουν κυρίως αναφορές στο έργο του Antonin Artaud. Η γκαλερί είναι ανοιχτή από Tρίτη ως Παρασκευή (10.30 – 18.30) και Σάββατο (12.00 – 16.00).
αφιερωμα



Ο Πιραντέλο και ο Μαυρίκιος
Βραδιά αφιερωμένη στο θέατρο του Λουίτζι Πιραντέλο θα πραγματοποιηθεί στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο, με τον Δημήτρη Μαυρίκιο να μεταφέρει την εμπειρία του ως σκηνοθέτης και μεταφραστής του. Την ομιλία του σκηνοθέτη θα πλαισιώσουν αποσπάσματα από οπτικοακουστικά ντοκουμέντα με ερμηνείες της Αλέκας Παΐζη και του Νίκου Καραθάνου σε δύο ρόλους από τα έργα «Οι Γίγαντες του Βουνού» και «Ερρίκος Δ΄». Θα παρουσιασθούν σύντομες σκηνές από τα έργα «Εξι πρόσωπα ζητούν συγγραφέα» και «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε» που θα διαβάσουν οι Αλέξανδρος Βάρθης, Νεκτάριος Φαρμάκης, Λιλή Νταλανίκα και Γεωργία Αγγουριδάκη. Την Πέμπτη, στις 19.00, στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο (Πατησίων 47).
φεστιβάλ



Τατουάζ στο Φάληρο
Λήγει σήμερα στοΓήπεδο Τae Κwon Do –Ολυμπιακός Πόλος Φαλήρου τo Athens Tattoo Convention, ένας θεσμός για το τατουάζ, που τα τελευταία χρόνια στέφεται με μεγάλη επιτυχία (εφέτος ανακηρύχθηκε ένα από τα πέντε καλύτερα της Ευρώπης).
Αφρικανική κουλτούρα στο Ψυχικό
Το 16ο Φεστιβάλ Αφρικανικής Γαστρονομίας, Μουσικής και Λαϊκής Τέχνης θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Μαΐου στο Λιβυκό Σχολείο στο Ψυχικό (25ης Μαρτίου 2 και Μαραθωνοδρόμων, Π. Ψυχικό).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ