16 Μαΐου


Ο Ζιλ Χόφμαν για την έμφυτη ανοσία
Μεγαρο Μουσικης Αθηνων, Βας. Σοφιας & Π. Κοκκαλη, Αθηνα
Ο νομπελίστας Ιατρικής 2011 Ζιλ Χόφμαν (Jules Hoffmann) φιλοξενείται την Τρίτη και ώρα 19.00 στο Μέγαρο. Η ομιλία του, με τίτλο «Η έμφυτη ανοσία: από τα έντομα στον άνθρωπο», εντάσσεται στο πλαίσιο του κύκλου ομιλιών «CNRS – Ξεπερνώντας τα σύνορα της γνώσης» που διοργανώνεται προς τιμήν του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικής Ερευνας της Γαλλίας, CNRS. Τον διακεκριμένο επιστήμονα θα προλογίσει ο Γιώργος Κόλλιας, ακαδημαϊκός και καθηγητής στην Iατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος θα συντονίσει τη συζήτηση με το κοινό. Είσοδος δωρεάν, με δελτία προτεραιότητας που διανέμονται από τις 17.30. Επίσης, η ομιλία θα μεταδοθεί διαδικτυακά από το https://diavlos.grnet.gr/room/458?eventid=2950.
16 Μαΐου


Αρχαία βιβλία, νέες τεχνολογίες
Ακαδημια Αθηνων, Ελ. Βενιζελου (Πανεπιστημιου) 28, Αθηνα
Την Τρίτη και ώρα 20.00 η Ολομέλεια της Ακαδημίας Αθηνών θα υποδεχθεί τον Richard Janko, νέο ξένο εταίρο της, καθηγητή Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν (Ann Arbor). Ο πρόεδρος της Ακαδημίας Λουκάς Παπαδήμος θα τον προσφωνήσει και ο ακαδημαϊκός Αντώνιος Ρεγκάκος θα παρουσιάσει την προσωπικότητα και το έργο του. Θα ακολουθήσει ομιλία του Richard Janko με θέμα «Αρχαία βιβλία, καινούργιες τεχνολογίες. Οι πάπυροι του Δερβενίου και του Ηρακλείου Ιταλίας».


18-20 Μαΐου


Η επίδραση του Ελληνισμού στη Λατινική Αμερική

Γενναδειος Βιβλιοθηκη, Σουηδιας 61, Κολωνακι

Ενα ιδιαίτερα μεστό σε περιεχόμενο συνέδριο διοργανώνει η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών της Αθήνας (ASCSA), με μαρτυρίες για την επίδραση του ελληνικού πολιτισμού στη Λατινική Αμερική και τα σημάδια που έχει αφήσει τόσο στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία όσο και στην αρχιτεκτονική των χωρών της. Το πρόγραμμα της διημερίδας «100 χρόνια διαλόγου: Λατινοαμερικανικές προσεγγίσεις στον Ελληνισμό» θα το βρείτε στο http://www.ascsa.edu.gr/index.php/gennadiusgreek/newsDetails-gr/conference-approaches-to-hellenism-gr. Οι ομιλίες θα μεταδοθούν διαδικτυακά από τον Δίαυλο, στο https://diavlos.grnet.gr/event/e860.


20 Μαΐου


Το ψυχικό τραύμα σε παιδιά και εφήβους

Αμφιθέατρο Νοσοκομείου «Η Αγία Σοφια», Θηβων & Μ. Ασιας, Αθηνα

Το Σάββατο, μεταξύ των ωρών 09.00 και 17.30, η Ελληνική Εταιρεία Ψυχικής Υγιεινής και Νευροψυχιατρικής του Παιδιού διοργανώνει επιστημονική ημερίδα για το ψυχικό τραύμα στα παιδιά και στους εφήβους. Τα ευρήματα στον τομέα είναι ιδιαίτερα επίκαιρα, καθώς η οικονομική κρίση και η προσφυγιά έχουν ανεβάσει το ποσοστό του πληθυσμού που βιώνει τέτοια τραύματα στα 2/3 του συνόλου! Η συγκεκριμένη ημερίδα αποσκοπεί στην ενημέρωση των ειδικών σωματικής και ψυχικής υγείας, εκπαιδευτικών και λοιπών επιστημόνων στο θέμα αυτό, από ειδικούς επιστήμονες με εισηγήσεις βασισμένες στην εμπειρία τους (κλινική, ερευνητική) και τη σύγχρονη τεκμηριωμένη επιστημονική γνώση. Περισσότερες πληροφορίες και το πλήρες πρόγραμμα μπορείτε να διαβάσετε στο www.psychologynow.gr/images/speaches/ΤΕΛΙΚΟ_ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ__20.5.2017-1.pdf.