ΗΠΑ και Κίνα συμφώνησαν την Παρασκευή να αναλάβουν πρωτοβουλίες έως τα μέσα Ιουλίου προκειμένου να επιλύσουν μείζονα εμπορικά ζητήματα που εκκρεμούν και χρονίζουν. Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη προς την κατεύθυνση της εξομάλυνσης των εμπορικών σχέσεων Ουάσιγκτον και Πεκίνου, που πολλοί παρατηρητές αποδίδουν στην ανάγκη περιορισμού της Βορειοκορεατικής πυρηνικής απειλής.
Η απόφαση της Παρασκευής είναι το πρώτο αποτέλεσμα που απέφεραν οι σινοαμερικανικές εμπορικές συνομιλίες των 100 ημερών, που ξεκίνησαν τον περασμένο μήνα έπειτα από τη συνάντηση των προέδρων των δύο χωρών Ντόναλντ Τραμπ και Ξι Ζινπίνγκ.
Συγκεκριμένα, έως τα μέσα Ιουλίου θα αναληφθεί δράση ώστε να διευκολυνθεί και να διευρυνθεί η πρόσβαση αμερικανικών χρηματοοικονομικών εταιρειών στην κινεζική αγορά και να επεκταθεί το εμπόριο βοοειδών και πουλερικών μεταξύ των δύο χωρών. Πρόκειται για πρωτοβουλίες με τις οποίες η Ουάσιγκτον επιδιώκει τον περιορισμό του εμπορικού ελλείμματός της με το Πεκίνο.
«Είναι βέβαιο ότι με βήματα σαν κι αυτά θα περιοριστεί το έλλειμμά μας. Περιμένετε και θα δείτε», σημείωσε ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Ουίλμπουρ Ρος σε συνέντευξη τύπου που έδωσε την Παρασκευή. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ έναντι της Κίνας είχε φθάσει το 2016 στα 347 δισ. δολάρια.
Βάσει της συμφωνίας της 12ης Μαΐου, έως τις 16 Ιουλίου η Κίνα θα επιτρέψει την ελεύθερη εισαγωγή βοδινού κρέατος από τις ΗΠΑ, ενώ οι ΗΠΑ θα επιτρέψει την εισαγωγή μαγειρεμένων πουλερικών στην αμερικανική αγορά. Επίσης, το Πεκίνο θα επιτρέψει σε ξένες επιχειρήσεις να παράσχουν υπηρεσίες πιστοληπτικής αξιολόγησης στην Κίνα.
Η μεσολάβηση του Πεκίνου
«Πιστεύουμε ότι η σινοαμερικανική οικονομική συνεργασία είναι η νέα τάση των καιρών. Θα συνεχίσουμε προς την κατεύθυνση αυτή», δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Πεκίνο ο κινέζος υπουργός Οικονομικών Τσου Γκουανγκιάο.
Οι εξελίξεις απομακρύνουν τους φόβους πολλών για το ενδεχόμενο να ξεσπάσει ένας εμπορικός πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας έπειτα από την εκλογή του νέου προέδρου των ΗΠΑ που έχει κατηγορήσει επανειλημμένως την Κίνα και άλλες χώρες για αθέμιτο ανταγωνισμό.
Η ρητορική του Ντόναλντ Τραμπ υποχώρησε μετά τη συνάντησή του με τον κινέζο ομόλογό του στην Ουάσιγκτον και τη συμφωνία του Ξι να ασκήσει την επιρροή του στην Πιονγκ Γιανγκ ώστε να αμβλυνθεί η διπλωματική ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας και να μετριαστούν οι πυρηνικές απειλές του καθεστώτος Κιμ.
Ερωτηθείς, πάντως, ο υπουργός Οικονομικών της Κίνας για το αν η προϊούσα εξομάλυνση των σινοαμερικανικών εμπορικών σχέσεων συνδέεται με το ζήτημα της Βόρειας Κορέας, απάντησε ότι τα οικονομικά ζητήματα δεν πρέπει να πολιτικοποιούνται…