Ν. Καραμούζης: Οι τράπεζες θα επενδύσουν έως €1 δισ. στην τεχνολογία ως το 2019

Την εκτίμηση ότι οι ελληνικές τράπεζες θα επενδύσουν μεταξύ 800 εκατ. και 1 δισ. ευρώ σε υποδομές και ψηφιακή τεχνολογία την ερχόμενη τριετία, διετύπωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) και της Eurobank Νίκος Καραμούζης, σε ομιλία του σε συνέδριο του ΣΕΒ.

Την εκτίμηση ότι οι ελληνικές τράπεζες θα επενδύσουν μεταξύ 800 εκατ. και 1 δισ. ευρώ σε υποδομές και ψηφιακή τεχνολογία την ερχόμενη τριετία, διετύπωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) και της Eurobank Νίκος Καραμούζης, σε ομιλία του σε συνέδριο του ΣΕΒ.
Όπως είπε σχετικά, οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι σχεδιάζουν σημαντικές αναδιατάξεις και αναδιοργανώσεις στο λειτουργικό και επιχειρησιακό πρότυπο λειτουργίας.
«Η στρατηγική για την αντιμετώπιση της τεχνολογικής πρόκλησης στον τραπεζικό τομέα δεν πρέπει να είναι μόνο αμυντική, δεν πρέπει να κυριαρχεί μόνο το θέμα του κόστους και της αποτελεσματικότητας, αλλά να είναι και επιθετική, δηλαδή να διαμορφώνει τους όρους και τις προϋποθέσεις μακροχρόνιας ανταγωνιστικής παρουσίας της τράπεζας στην αγορά, να κάνει δηλαδή την τεχνολογία συγκριτικό πλεονέκτημα της τράπεζας, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα» υποστήριξε ο κ. Καραμούζης.
Σημείωσε δε πως «η τράπεζα οφείλει να σκέφτεται η τράπεζα την ψηφιοποίηση στο πλαίσιο της βελτίωσης της εξυπηρέτησης, της εμπειρίας και των προτιμήσεων των πελατών, της ποιότητας των προσφερομένων υπηρεσιών και της ανταγωνιστικής τιμολόγησης. Να αξιοποιεί με σύγχρονα αναλυτικά εργαλεία τη δύναμη και τον πλούτο της πληροφόρησης που έχει για τον πελάτη και την τράπεζα που προσφέρει η νέα τεχνολογία».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Eurobank, επειδή οι αλλαγές που προκαλεί η νέα χρηματοπιστωτική τεχνολογία είναι βαθιές και μεγάλες, «μια σημαντική πρόκληση για τη διοίκηση κάθε τράπεζας είναι να οργανώσει μια ομαλή μετάβαση από το ένα πρότυπο λειτουργίας στο νέο ψηφιακό / ηλεκτρονικό πρότυπο».
Όπως εξήγησε, είναι σχεδόν βέβαιο ότι,
– καθημερινά θα συγκρούεται η legacy bank με την digital bank γι’ αυτό είναι σημαντικό να πείσεις και να στρατεύσεις τα στελέχη και το προσωπικό σε ένα σχέδιο ομαλής μετάβασης σε ένα νέο όραμα λειτουργίας,
– στο νέο πρότυπο θα χρειαζόμαστε λιγότερα υποκαταστήματα,
– στο νέο πρότυπο θα χρειαζόμαστε λιγότερο προσωπικό,
– τα επόμενα χρόνια θα χρειαστούν σημαντικές επενδύσεις και μεγάλος εσωτερικός μετασχηματισμός των λειτουργιών των τραπεζών και του πελατοκεντρικού και λειτουργικού προτύπου,
Ο κ. Καραμούζης τόνισε πως «στο τέλος, τα οφέλη από την ψηφιοποίηση θα διαχυθούν και ο ανταγωνισμός θα τα περιορίσει. Είναι τα άυλα στοιχεία του ανταγωνισμού, η φήμη, η αδράνεια, η εμπιστοσύνη των πελατών, η πίστη του προσωπικού, η κουλτούρα του οργανισμού και η εικόνα της στην αγορά, που συνθέτουν διαρκή ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα».
Αναφερόμενος στα δίκτυα συναλλαγών και εξυπηρέτησης που χρησιμοποιούνται από τους πελάτες, υπογράμμισε πως η επιβολή των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων επιτάχυνε τη στροφή των πελατών προς ιντερνετικά / ηλεκτρονικά δίκτυα συναλλαγών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, κατά προσέγγιση και αναφορικά με τις εγχρήματες συναλλαγές, το 2016 μόνο το 29% των παραπάνω συναλλαγών πραγματοποιήθηκαν μέσω καταστημάτων, έναντι 38% το 2014, το 33% μέσω internet ή κινητού τηλεφώνου, έναντι 19% το 2014, το 32% μέσω ΑΤΜs, έναντι 35% το 2014, και 6% ταμειακές μηχανές.
«Είναι φανερό ότι, ο ρόλος του καταστήματος περιορίζεται σημαντικά όσον αφορά στις εγχρήματες συναλλαγές, ενώ ο ρόλος των εναλλακτικών δικτύων, κυρίως e/m banking αυξάνεται με υψηλό διψήφιο ποσοστό».
Πάντως, σημείωσε πως «η Ελλάδα υστερεί ακόμα σημαντικά στη χρήση internet banking και πάρα πολύ στη χρήση mobile banking, αλλά οι χρήστες αυξάνονται ραγδαία».
Παράλληλα, πρόσθεσε ο κ. Καραμούζης, «εντυπωσιακή είναι η αύξηση της χρήσης POSs στις συναλλαγές, όπου θα προσεγγίσουμε στο τέλος του 2017 πάνω από 400.000 εγκατεστημένα μηχανάκια, έναντι 200.000 δύο χρόνια πριν, αλλά η χρήση τους σε αριθμό συναλλαγών 122 εκατ. το 2015 παραμένει 7 φορές χαμηλότερη των συναλλαγών στην Πορτογαλία και 12 φορές χαμηλότερη του αριθμού συναλλαγών στο Βέλγιο».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.