Mε μια σύντομη επιστολή, που είχε όμως και αιχμές, ο διευθυντής του FBI που ο Τραμπ απέλυσε με συνοπτικές διαδικασίες, αποχαιρέτησε φίλους και συνεργάτες.
«Έγινε και θα είμαι μια χαρά. Ελπίζω και εσείς. Παρόλο που θα μου λείψετε, όπως και η αποστολή μας» αναφέρει ο Τζέιμς Κόμεϊ.
Στην αρχή του σύντομου γράμματος ο Κόμεϊ τονίζει την πάγια πεποίθησή του ότι ο πρόεδρος μπορεί να απολύσει τον διευθυντή του FBI «για οποιονδήποτε λόγο ή και για κανέναν λόγο», ενδεχομένως υπονοώντας ότι η δική του περίπτωση εμπίπτει στη δεύτερη κατηγορία.
Πάντως, κάλεσε φίλους και συνεργάτες να μην ασχοληθούν με το θέμα και να συνεχίσουν στην αποστολή τους.
Η απόλυση του διευθυντή του FBI έχει ξυπνήσει μνήμες Watergate στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς αρκετοί εκτιμούν ότι ο Κόμεϊ έχασε τη δουλειά του επειδή πλησίαζε ιδιαίτερα τον Τραμπ στην υπόθεση των Ρώσων χάκερς και του ρόλου που έπαιξαν ώστε να χάσει η Χίλαρι Κλίντον τις εκλογές του Νοεμβρίου 2016.
Ο ίδιος είχε βέβαια πρωταγωνιστήσει και στην άλλη υπόθεση: αυτή του προσωπικού email της Χίλαρι Κλίντον (στη διάρκεια της θητείας της στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ) και πώς ο χειρισμός αυτός έθετε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια.
Μάλιστα, δέκα μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες του Νοεμβρίου του 2016, το θέμα επανήλθε στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Η Κλίντον το θεώρησε χτύπημα κάτω από τη μέση. Για την ίδια, αυτό ήταν που της στέρησε το Λευκό Οίκο.
Ο ίδιος ο Τραμπ είχε μιλήσει με πολύ καλά λόγια για την γενναιότητα του Κόμεϊ στην αποκάλυψη της συγκεκριμένης υπόθεσης. Μέχρι που τον απέλυσε.
Όσο για την απόφαση: το CNN αναφέρει ότι ο Τραμπ σχεδόν αποφάσισε μόνος του την απόλυση. Ενώ σε άλλα ζητήματα -το θέμα του Αφγανιστάν ή η στάση των ΗΠΑ στη συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα- ακούει διαφορετικές θέσεις και τελικά αποφασίζει, στο συγκεκριμένο ζήτημα, «το πήρε επάνω του».
Από την πλευρά τους οι Times της Νέας Υόρκης υποστηρίζουν ότι λίγες μέρες προτού απολυθεί, ο Κόμεϊ είχε ζητήσει επιπλέον ανθρώπινο δυναμικό για να εξετάσει το ζήτημα της ρωσικής εμπλοκής στις εκλογές.
Για το θέμα ρωτήθηκε ο Λευκός Οίκος, ο οποίος παρέπεμψε στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Και το υπουργείο Δικαιοσύνης το διέψευσε.
Πάντως, μπροστά στο ενδεχόμενο η έρευνα -που σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από το FBI- να βαλτώσει, το Κογκρέσο διέταξε τον Μάικλ Φλιν (τέως σύμβουλο σε θέματα Εθνικής Ασφάλειας) να παραδώσει όλο το υλικό που έχει στη διάθεσή για την υπόθεση.
Και ενώ ακούγονται όλο και πιο δυνατά οι φωνές για πραγματοποίηση ανεξάρτητης έρευνας για το μείζον αυτό ζήτημα.
Υπενθυμίζεται ότι ο Μάικλ Φλιν έμεινε ελάχιστες μέρες στο πλευρό του Τραμπ ως σύμβουλος, καθώς οι αποκαλύψεις για επαφές με τους Ρώσους προτού καν αναλάβει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, τον «έκαψαν».
Σημειώνεται, τέλος, ότι ο διευθυντής του FBI που απολύθηκε θεωρείτο ανεξάρτητος και αυτό παρά το γεγονός ότι είχε διοριστεί πριν από τρία χρόνια από τον τότε πρόεδρο Ομπάμα. Η θητεία του έληγε το 2023.
Όσο για τον Τραμπ, δηλώνει βέβαιος ότι η θέση του επικεφαλής του FBI θα καλυφθεί από καλύτερο πρόσωπο.