Δίχως σαφές χρονοδιάγραμμα για την διαγωνιστική διαδικασία αδειοδότησης των καναλιών, έληξε η ενημέρωση από το ΕΣΡ των μελών της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής.
Ο πρόεδρος της Αρχής Αθ. Κουτρομάνος και ο αντιπρόεδρος Ρ. Μορώνης επικαλέστηκαν για την καθυστέρηση που υπάρχει νομικά κενά και τεχνικά προβλήματα που πρέπει να ξεπεραστούν προκειμένου το ΕΣΡ να είναι σε θέση να προκηρύξει τον διαγωνισμό.
Σύμφωνα δε με τον κ. Μορώνη, με τα σημερινά δεδομένα -και πριν το νέο ψηφιακό μέρισμα που θα αφορά το 2020-2022- θα μπορούσαν να υπάρχουν 9 έως 12 τηλεοπτικές άδειες εν συνόλω, δηλαδή ειδησεογραφικές και θεματικές, σε συνάρτηση με τις άδειες οι οποίες θα προκύψουν όταν διευκρινιστεί πώς θα διαθέσει η ΕΡΤ τον δικό της πολυπλέκτη.
Από εκεί και πέρα βέβαια μένει να ξεκαθαρίσει πόσες θα είναι οι μεν και πόσες οι δε (γενικού περιεχομένου ή θεματικές άδειες). Πάντως, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση, «όλο το πεδίο είναι πλέον διευκρινισμένο» όσον αφορά τα νομικά και τεχνικά ζητήματα και απομένουν λίγες εκκρεμότητες ώστε να προχωρήσει η διαδικασία. «Είναι σαφές ότι το ΕΣΡ σε σύμφωνη γνώμη με την κυβέρνηση, πρέπει να προχωρήσει και θα το κάνει, στην προκήρυξη του διαγωνισμού μέσα από ενδελεχή μελέτη όλων των εκκρεμοτήτων», είπε ο κ. Βούτσης στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.
Μάλιστα πρόσθεσε, όσον αφορά την υλικοτεχνική υποδομή που χρειάζεται το ΕΣΡ, ότι έχουν γίνει ουσιαστικά βήματα στήριξης. Ενημερώνοντας για την συζήτηση στην Διάσκεψη των Προέδρων ανέφερε ότι από όλους κατατέθηκε ευθέως η άποψη ότι πρέπει «να τελειώνουμε όσο γίνεται πιο γρήγορα με το παράνομο τοπίο», υπενθυμίζοντας ότι πια δεν υπάρχει ούτε το προσωρινό καθεστώς αδειοδότησης και ότι πρέπει «το ταχύτερο δυνατόν να υπάρξει η διαμόρφωση της προκήρυξης». Σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Βούτση θα μπορούσε να ολοκληρωθεί η προκήρυξη και η διαγωνιστική διαδικασία εντός 2-3 μηνών. Το ίδιο το ΕΣΡ, διαβεβαίωσε, «δουλεύει συστηματικά για το ταχύτερο δυνατόν».
Στην κατεύθυνση επίλυσης των τελευταίων εκκρεμοτήτων είναι να διασαφηνιστεί και πόσες θα είναι οι θεματικές άδειες που θα προκηρυχθούν. «Το τοπίο έχει διευκρινιστεί. Ξέρουν ότι υπάρχει μια ωρίμανση του θέματος και είναι πιο εύκολο τώρα να πάμε σε μια ταχεία επίλυση του ζητήματος», δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής. Όσον αφορά τις προειδοποιήσεις του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παππά που κάλεσε το ΕΣΡ να ξεκινήσει τώρα την διαδικασία αδειοδότησης καθώς «δεν υπάρχουν δικαιολογίες για καθυστερήσεις», επισείοντας μάλιστα ότι υπάρχουν πειθαρχικές, αστικές και ποινικές ευθύνες «αν δεν τηρούν τα καθήκοντά τους», ο πρόεδρος του ΕΣΡ δήλωσε, σύμφωνα με τον κ. Βούτση, ότι «δεν αισθάνεται ούτε ότι απειλείται ούτε ότι πιέζεται από πουθενά». Ως προς τον αριθμό των αδειών, διευκρινίστηκε ότι το ΕΣΡ θα προτείνει και η κυβέρνηση θα αποφασίσει με την σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ.