Στην Ευρώπη βρίσκονται οι πιο καινοτόμες χώρες του πλανήτη ενώ ΗΠΑ και Κίνα ανεβαίνουν σημαντικά. Αυτό φαίνεται και από το στοιχείο ότι 15 από τις 25 πιο καινοτόμες οικονομίες του πλανήτη είναι ευρωπαϊκές, όπως προκύπτει από την αξιολόγηση του Global Innovation Index 2016.
Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 40ή θέση μεταξύ 128 κρατών ανά τον κόσμο στο Global Innovation Index 2016. Σύμφωνα με τον δείκτη που αποτελεί προϊόν συνεργασίας του World Intellectual Property Organization (WIPO), του Cornell University και του INSEAD, η Ελβετία, η Σουηδία, η Βρετανία, οι ΗΠΑ, η Φινλανδία και η Σιγκαπούρη είναι οι πρωταθλήτριες χώρες σε επίπεδο καινοτομίας για το 2016.
Η Ελλάδα έχει μια μάλλον μέτρια επίδοση στο Global Innovation Index 2016, κατέχοντας την 40ή θέση μεταξύ 128 κρατών που εξετάζει ο δείκτης, συγκεντρώνοντας βαθμολογία 39,8, όταν η κατέχουσα την παγκόσμια πρωτιά Ελβετία βαθμολογείται με 66,3.
Στην αξιολόγηση του Global Innovation Index 2016 η Ευρώπη έχει την τιμητική της αφού, εκτός από την Ελβετία που βρίσκεται στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης για έκτη συνεχή χρονιά, τη Σουηδία που καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση, τη Βρετανία στην τρίτη και τη Φινλανδία στην πέμπτη θέση, στο top 10 περιλαμβάνονται και η Ιρλανδία (7η), η Δανία (8η), η Ολλανδία (9η) και η Γερμανία (10η).
«Η Ευρώπη έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα των πολύ ισχυρών θεσμών και των καλά ανεπτυγμένων υποδομών ενώ περιθώρια βελτίωσης υπάρχουν στην επιχειρηματική κουλτούρα. Η περιοχή έχει ιδιαίτερα καλές επιδόσεις στην περιβαλλοντική απόδοση και στην πρόσβαση στις ΤΠΕ. Περιθώρια βελτίωσης υπάρχουν στον τομέα της Ερευνας και Ανάπτυξης που χρηματοδοτείται από τις επιχειρήσεις, τις εξαγωγές υψηλής τεχνολογίας και τις αιτήσεις για διεθνή διπλώματα ευρεσιτεχνίας» αναφέρουν οι συντάκτες της σχετικής αξιολόγησης.
Πάντως, μία από τις –μεγάλες ομολογουμένως –αλλαγές που επιφύλασσε το Global Innovation Index για το 2016 ήταν η είσοδος της Κίνας στο παγκόσμιο «Top 25» των πιο καινοτόμων χωρών του πλανήτη, για πρώτη φορά εδώ και εννέα χρόνια. «Παρά την άνοδο της Κίνας, ένα «χάσμα καινοτομίας» εξακολουθεί να χωρίζει τις ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες του κόσμου» αναφέρει η έκθεση.
Σημειώνεται ότι οι συντάκτες του Global Innovation Index 2016 υπογραμμίζουν την ανάγκη για εντατικοποίηση των επενδύσεων σε έρευνα και ανάπτυξη, προκειμένου να μειωθεί το υφιστάμενο χάσμα καινοτομίας στον πλανήτη.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έκθεσης, ενώ πριν από την κρίση του 2009 οι δαπάνες για R&D αυξάνονταν –κατά μέσο όρο –κατά 7% σε ετήσια βάση, το 2014 ο ρυθμός αυτός επιβραδύνθηκε σημαντικά και διαμορφώθηκε στα επίπεδα του 4% το 2014.
HeliosPlus