Το θέμα της κατασπατάλησης χρημάτων του δημοσίου λόγω των μισθωμάτων που πληρώνει για την στέγαση υπηρεσιών του τέθηκε για άλλη μια φορά στην Βουλή. Σε σχετική ερώτησή του προς τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτο ο βουλευτής του Ποταμιού και αντιπρόεδρος της Βουλής Σπ. Λυκούδης τόνισε ότι είναι απαράδεκτο μια χώρα σε κρίση να κατασπαταλά χρήματα χωρίς να αξιοποιεί τα ακίνητα της.

Ανέφερε δε περιπτώσεις όπως το κτίριο της πρώην καπνοβιομηχανίας «Κεράνης» αλλά και το Κέντρο Γραπτού Τύπου Ολυμπιακών Αγώνων για τα οποία το Δημόσιο πληρώνει ενώ μένουν κενά. «Αν γίνει η αντιστοιχία μισθώματα και υπάλληλοι θα δούμε ότι για την στέγαση ορισμένων υπηρεσιών πληρώνουμε έως και 700 ευρώ το μήνα ανά υπάλληλο. Σε 4άστερο ξενοδοχείο θα μπορούσαμε να πάμε με πρωινό, πληρώνοντας λιγότερα», είπε ο κ. Λυκούδης χαριτολογώντας.

Ο κ. Τσακαλώτος δεν αμφισβήτησε το πρόβλημα που υπάρχει. Όπως είπε «υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να πετύχουμε βέλτιστη διαχείριση πόρων». «Αυτό δεν σας το λέω για να σας θυμίζω την αγγλική σειρά “Ναι, κύριε υπουργέ” και τον γραφειοκράτη που εφευρίσκει δικαιολογίες για τις καθυστερήσεις», είπε με χιούμορ ο υπουργός Οικονομικών σημειώνοντας ότι στο τέλος του χρόνου θα είναι σε θέση η κυβέρνηση να ενημερώσει για το σύνολο των μισθωμάτων που καταβάλλουν οι υπηρεσίες του Δημοσίου για την στέγαση τους, αλλά και για την επιλογή των εταιριών τηλεφωνίας με προφανή σκοπό να υπάρξει εξορθολογισμόςτων δαπανών.

Στο κτίριο του «Κεράνη», πάντως, έχουν στεγαστεί κάποιες υπηρεσίες και έχουν παγώσει οι μισθώσεις νέων κτιρίων και αναμένεται να γεμίσει το κτίριο έως τα ερχόμενα Χριστούγεννα. Όσον αφορά το κτίριο που στέγαζε υπηρεσίες των Ολυμπιακών Αγώνων, είπε ότι έχει υπάρξει συνεννόηση με το υπουργείο Υγείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ακίνητο «Κεράνη» αγοράστηκε από το Ελληνικό Δημόσιο το 1998 αντί 56.628.769 € για να στεγάσει το ΥΠΕΧΩΔΕ, το οποίο δεν μετεγκαταστάθηκε ποτέ.

Στη συνέχεια πωλήθηκε με την μέθοδο και ακολούθως μισθώθηκε από το Δημόσιο με μίσθωμα 2.652.000 € τον χρόνο. Όσον αφορά το Κέντρο Τύπου στη λεωφόρο Κηφισίας, μετά το πέρας των ολυμπιακών αγώνων πέρασε στο ΤΑΙΠΕΔ και τελικά περιήλθε στην «Eurobank Properties ΑΕΕΠΠ» και μισθώθηκε από το Δημόσιο αντί 3.500.000€ τον χρόνο, ενώ παραμένει κενό στο μεγαλύτερο μέρος του.