Επιχειρείται η κατάργηση των γραφειοκρατικών και λοιπών προβλημάτων που κρατούσαν τα ελληνόκτητα πλοία μακριά από την ελληνική σημαία και στόχος είναι ο Πειραιάς να γίνει έδρα όλο και περισσότερων ναυτιλιακών και παραναυτιλιακών δραστηριοτήτων. Αυτό επεσήμανε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής μετά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π.).
Επιπλέον σημείωσε ότι στα μέσα του μηνός έχει προγραμματιστεί συνάντηση με την Επίτροπο Ανταγωνισμού, για να στηριχτεί η Ελληνική Ναυτιλία, η ποντοπόρος ναυτιλία, στο ύψιστο δυνατό πολιτικό επίπεδο, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πρόσθεσε ότι σχετικά
Με την ναυτική εκπαίδευση, προκηρύσσονται 280 θέσεις ωρομίσθιων καθηγητών, που θα στελεχώσουν από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος 2017 2018 τις Σχολές. Επιπλέον προγραμματίζονται από το Υπουργείο Παιδείας πολιτικές επαγγελματικού προσανατολισμού, αλλά και εκστρατεία για την παρότρυνση νέων ανθρώπων στο ναυτικό επάγγελμα, σε μια περίοδο που τα πλοία εξασφαλίζουν καλύτερους όρους διαβίωσης, σε σχέση με το παρελθόν.
Επίσης ανέφερε ότι υπάρχει σημαντική κινητικότητα για την απελευθέρωση της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης από δεσμεύσεις που την κρατούν ανενεργή.
Υπενθυμίζεται ότι το ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π που συνεδρίασε την Τρίτη υπό τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη απασχόλησαν η επιτάχυνση της αναπτυξιακής διαδικασίας, η ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας και η προσέλκυση επενδύσεων
Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π. αποφάσισε τη συγκρότηση διυπουργικής ομάδας εργασίας με συμμετοχή των Υπουργείων Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Οικονομίας και Ανάπτυξης, Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών η οποία θα παραδώσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης που θα στοχεύει:
· στην προσέλκυση εμπορικών πλοίων στην ελληνική σημαία και ναυτιλιακών δραστηριοτήτων,
· στην αύξηση των ελληνικών πληρωμάτων,
· στην ανάπτυξη της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης και
· στη μετατροπή του Πειραιά σε διεθνές ναυτιλιακό κέντρο.
Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ανέφερε στην εισήγηση του, ότι αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα της κυβέρνησης η ενίσχυση της ποντοπόρου ναυτιλίας και η στήριξη της ναυτικής εκπαίδευσης καθώς ο κλάδος μπορεί να αποτελέσει βασικό πυλώνα της προσπάθειας για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι «στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση επιδιώκει να διασφαλίσει ένα συνεκτικό και σταθερό πλαίσιο το οποίο θα διατηρήσει και θα αυξήσει την ναυτιλιακή και παρά-ναυτιλιακή δραστηριότητα στην Ελλάδα με θετική επίδραση στην απασχόληση, στα φορολογικά έσοδα και στο ναυτιλιακό συνάλλαγμα. Για το σκοπό αυτό το αρμόδιο υπουργείο συμβάλλει ουσιαστικά στην τεχνική και πολιτική διαβούλευση με την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε σχέση με τις αιτιάσεις που εκκρεμούν σε συνάρτηση με το εγχώριο καθεστώς υποστήριξης της ναυτιλίας. Παράλληλα πρόθεση της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση της Ναυτικής Εκπαίδευσης με στόχο την προσέλκυση νέων στα ναυτικά επαγγέλματα και την κάλυψη ενός σημαντικού μεριδίου της μελλοντικής παγκόσμιας ζήτησης από Έλληνες κυβερνήτες, μηχανικούς και τεχνικούς. Στο πλαίσιο αυτό αρμόδια επιτροπή ήδη επεξεργάζεται δράσεις που αφορούν, μεταξύ άλλων, τη συνεχή αναμόρφωση και αναβάθμιση των υφιστάμενων προγραμμάτων σπουδών, την προσθήκη νέων ειδικοτήτων και την ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών.»