Στα 295,6 εκατ. ευρώ αποτίμησε η Deloitte το 25% του ΑΔΜΗΕ που θα αποκτηθεί από το Ελληνικό Δημόσιο στο πλαίσιο του πλήρους διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ που κατείχε το 100% της εταιρείας δικτύων.
Το σχέδιο Σκουρλέτη που ακολουθείται και από τον σημερινό υπουργό Ενέργειας κ. Γιώργο Σταθάκη προέβλεπε την πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή (έχει ήδη συντελεσθεί με την απόκτηση του ποσοστού από την κινέζικη Statr Grid έναντι 320 εκατ. ευρώ) και την εκχώρηση του 51% σε εταιρεία συμμετοχών, κίνηση η οποία και αυτή έχει ολοκληρωθεί. Απέμενε η πώληση του 25% στο Δημόσιο και για τη σχετική απόφαση έχει συγκληθεί έκτακτη γενική συνέλευση της ΔΕΗ στις 23 Μαΐου για να εγκρίνει τη συναλλαγή.
Στόχος της κυβέρνησης ήταν να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του ΑΔΜΗΕ αφού η εταιρεία συμμετοχών ελέγχεται από τους υφιστάμενους μετόχους της ΔΕΗ. Ετσι το Δημόσιο μετά τον μετασχηματισμό αυτόν θα κατέχει το 51% του ΑΔΜΗΕ –25% άμεσα και 26% έμμεσα -, καθώς σήμερα ελέγχει το 51% της ΔΕΗ και βάσει αυτού του ποσοστού στην εταιρεία συμμετοχών θα του αναλογεί το 26% του ΑΔΜΗΕ.
Απέμενε η αποτίμηση για να προχωρήσει και η απόκτηση του 25% από το Δημόσιο η οποία ολοκληρώθηκε. Σύμφωνα με ενημέρωση της ΔΕΗ, η Deloitte αποτίμησε το ποσοστό αυτό του ΑΔΜΗΕ σε 295,6 εκατ. ευρώ. Όπως επισημαίνεται η αξία αυτή θα υπόκειται σε επιβεβαίωση –επικαιροποίηση από την Deloitte κατά τη στιγμή ολοκλήρωσης της συναλλαγής. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η συναλλαγή αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί άμεσα εντός του προσεχούς διαστήματος, η αξία αυτή των μετόχων εκτιμάται ότι δεν θα μεταβληθεί.
Το παραπάνω σχέδιο υπενθυμίζεται έλαβε την έγκριση της Τρόικας αλλά ζημιώνει τη ΔΕΗ που αποζημιώνεται για το 49% και όχι για το 51%, ενώ συγχρόνως χάνει ρευστότητα 180 εκατ.ευρώ ετησίως, όσα δηλαδή ήταν τα ebitda του ΑΔΜΗΕ τα τελευταία χρόνια.