Προ ολίγων ετών είχε προκαλέσει το κοινό αίσθημα των οικονομικώς ορθοδόξων καλώντας την τότε διακυβέρνηση Ομπάμα να σπεύσει να ορθολογικοποιήσει τη φορολόγηση στις ΗΠΑ προς την κατεύθυνση της δικαιότερης κατανομής των βαρών. Αιτία η ανακάλυψη, όπως είχε πει τότε, ότι ο ίδιος, με ετήσιο εισόδημα δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων και περιουσία περί τα 60 δισ. δολ., πλήρωνε λιγότερο φόρο από τη γραμματέα του.
Εξέχοντα μέλη του οικονομικού και επιχειρηματικού κατεστημένου που θεώρησαν ότι θίχτηκαν θεώρησαν ότι ο «γέροντας κροίσος» έχασε τα λογικά του και του «συνέστησαν» να μπουκώσει το στόμα του με τα λεφτά του για να πάψει να μιλά. Ο Γουόρεν Μπάφετ, όμως, επανήλθε! Και στο «Γούντστοκ των καπιταλιστών», που διοργάνωσε κι εφέτος στη γενέτειρά του, την Ομάχα της Νεμπράσκα, ο οποίος στις 30 του προσεχούς Αυγούστου κλείνει αισίως τα 87 χρόνια του, κάλεσε τον νέο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να ξεχάσει την υπόσχεσή του για μείωση της φορολόγησης των επιχειρήσεων (αλλά και των πλούσιων Αμερικανών) και να εστιάσει την προσοχή του στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
«Η αλήθεια είναι ότι εκείνο που επιβαρύνει υπέρμετρα τις αμερικανικές επιχειρήσεις δεν είναι οι εταιρικοί φόροι αλλά τα κόστη που σχετίζονται με την υγεία. Οι διευθύνοντες σύμβουλοι, οι οποίοι με μανία επιδιώκουν την ελάφρυνση των φορολογικών τους επιβαρύνσεων, θα ήταν πιο έξυπνοι αν έστρεφαν την προσοχή τους σε άλλα κόστη που διογκώνονται διαρκώς και καταπίνουν την κερδοφορία των επιχειρήσεών τους» είπε συγκεκριμένα ο Μπάφετ απευθυνόμενος στο ενθουσιώδες κοινό εκείνων που έχουν εμπιστευθεί τις οικονομίες τους στον εμβληματικότερο επενδυτή του πλανήτη.
Παρένθεση. Την περασμένη Κυριακή στην Ομάχα ο Μπάφετ συγκέντρωσε και δεξιώθηκε σε υπαίθριο χώρο τους μετόχους της επενδυτικής εταιρείας του, Berkshire Hathaway, εκείνους που πίνουν νερό στο όνομά του και εκδηλώνουν με τον πιο θερμό τρόπο κάθε χρόνο τη λατρεία τους στον επονομαζόμενο «μάγο της Ομάχα». Κλείνει η παρένθεση.


Πανάκριβη η υγεία
Κατά τον Γουόρεν Μπάφετ το ύψος των εταιρικών φόρων δεν συνιστά τροχοπέδη στην ανάπτυξη της οικονομίας, στην ανταγωνιστικότητα των αμερικανικών προϊόντων και στις εξαγωγές, παρά το ότι οι συντελεστές φθάνουν στο 35%.
«Αν πάτε πίσω στο 1960 θα δείτε ότι οι εταιρικοί φόροι αντιστοιχούσαν στο 4% του αμερικανικού ΑΕΠ. Σήμερα δεν αντιστοιχούν παρά μόνο στο 1,9%. Αντίθετα, ενώ οι φόροι μειώθηκαν ως ποσοστά του ΑΕΠ, τα κόστη για την υγεία έχουν εκτιναχθεί. Πριν από 50 χρόνια αντιστοιχούσαν στο 5% του ΑΕΠ, το 1995 είχαν φθάσει στο 13,1% και τώρα αντιστοιχούν στο 17,1%» εξήγησε ο δεύτερος σε πλούτο, μετά τον Μπιλ Γκέιτς, αμερικανός πολίτης.
Ο Μπάφετ τόνισε ότι η ανταγωνιστικότητα των ΗΠΑ διεθνώς έχει μειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες επειδή οι επιχειρήσεις πληρώνουν πολλά περισσότερα για την ιατρική φροντίδα των εργαζομένων τους συγκριτικά με όσα πληρώνουν οι επιχειρήσεις άλλων κρατών. Κι αυτό την ώρα που οι αμερικανοί εργαζόμενοι, μισθωτοί ή ελεύθεροι επαγγελματίες, πληρώνουν οι ίδιοι από το εισόδημά τους πανάκριβα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά «πακέτα» σε ιδιωτικές εταιρείες.
Πράγματι, στη Γερμανία την τελευταία 20ετία οι ασφαλιστικές δαπάνες έφθασαν από το 9,4% στο 11,3% του ΑΕΠ, στην Ιαπωνία από το 6,6% στο 10,2%, στη Βρετανία από το 6,7% στο 9,1% και στην Κίνα από το 3,5% στο 5,5%.
Ιδεοληψίες και συμφέροντα
Ο συντάκτης των «New York Times» Αντριου Ρος Σόρκιν ερεύνησε αν ευσταθούν τα επιχειρήματα του αειθαλούς επενδυτή και διαπίστωσε ότι, σύμφωνα με έρευνα του Kaiser Family Foundation, οι αμερικανικές επιχειρήσεις κατέβαλαν πέρυσι 12.591 δολάρια κατά μέσον όρο για να καλύψουν ασφαλιστικά μια τετραμελή οικογένεια. Πρόκειται για δαπάνη αυξημένη κατά 54% συγκριτικά με εκείνη του 2005.
Ο Γουόρεν Μπάφετ δεν κρύβει ότι υποστηρίζει το Δημοκρατικό Κόμμα –στις περυσινές εκλογές είχε στηρίξει την υποψηφιότητα της Χίλαρι Κλίντον. Ο στενός συνεργάτης του στην Berkshire Hathaway, όμως, και επιστήθιος φίλος του, Τσαρλς Μάνγκερ, στηρίζει επίσης αναφανδόν το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.
Αμφότεροι υποστηρίζουν, ωστόσο, την ανάγκη να υιοθετήσουν οι ΗΠΑ ένα σύστημα που θα καλύπτει ιατρικά όλους τους πολίτες της χώρας. Αλλά, όπως παρατήρησε ο Τσαρλς Μάνγκερ, «στο θέμα της κοινωνικής ασφάλισης τα δύο κόμματα διαφωνούν με τόσο πείσμα και ιδεοληπτικό φανατισμό που τους εμποδίζουν να σκεφθούν λογικά». Είναι προφανώς μεγάλα και τα οικονομικά συμφέροντα που διακυβεύονται. Αλλωστε, ούτε ο Μπάφετ ούτε ο Μάνγκερ αναφέρθηκαν στους λόγους για τους οποίους έχουν εκτιναχθεί στα ύψη τα κόστη της υγείας παγκοσμίως –αν πρόκειται δηλαδή για κερδοσκοπία ή όχι.

HeliosPlus