Η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη των πλέι οφ της Α1 μπάσκετ ξεκίνησε και επίσημα με την κοινή συνέντευξη Τύπου, που έγινε σήμερα, Τρίτη, στο Ζάππειο, παρουσία των προπονητών και των αρχηγών των τεσσάρων ομάδων, που θα δώσουν τη «μάχη» για τον τίτλο. Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ και Αρης έδωσαν το παρών με τους εκπροσώπους τους να δηλώνουν αισιόδοξοι.

Ετσι ο Τσάβι Πασκουάλ, προπονητής των «πρασίνων» δήλωσε βέβαιος πως η ομάδα του ξεπέρασε τον πόνο του αποκλεισμού αυτού και κοιτάζει μπροστά.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που είμαστε μαζί με τις άλλες τρεις ομάδες σε αυτό το σημείο. Θα ήθελα να συγχαρώ τους διοργανωτές της σημερινής μέρας και του πρωταθλήματος. Φτάσαμε εδώ με τη φιλοδοξία που έχουμε σε όλη τη διάρκεια της σεζόν. Θα προσπαθήσουμε να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας προετοιμαζόμενοι για κάθε παιχνίδι. Έχουμε μεγάλος σεβασμό για την ΑΕΚ και τον προπονητή της από τη δουλειά που έχουν κάνει φέτος. Με βάση αυτό το σεβασμό θα προσπαθήσουμε να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας, γιατί αλλιώς δεν θα τα καταφέρουμε. Ελπίζουμε η αύξηση στην προσέλευση του κοινού στο πρωτάθλημα να συνεχίζεται και να προσφέρουμε στους φιλάθλους μας καλύτερο θέαμα. Πάνω από όλα όλος ο κόσμος, όλη η Ευρώπη, να απολαύσει τους αγώνες μας στο γήπεδο», τόνισε.

Ερωτηθείς για την ψυχολογία του Παναθηναϊκού μετά τον αποκλεισμό από τη Φενέρμπαχτσε και την αγωνιστική ετοιμότητα μετά από μεγάλη περίοδο απραξίας απάντησε: «Έχουμε συνείδηση ότι παρότι κάναμε πολύ καλή σεζόν, δεν παίξαμε καλά στα τελευταία ματς και γι’ αυτό χάσαμε. Παίξαμε απέναντι σε μια καλύτερη ομάδα και γι’ αυτό αποκλειστήκαμε. Όμως έχει περάσει ένα διάστημα και έχουμε καταφέρει να ξεπεράσουμε τον πόνο από αυτή την ήττα. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να παλέψουμε στο γήπεδο, για να έχουμε ένα πλάνο σε κάθε ματς και να είμαστε πνευματικά έτοιμοι. Είναι αλήθεια πως όταν έχεις καιρό απραξίας αυτό δεν βοηθά, αλλά έτσι είναι τα πράγματα, δεν μπορούμε να τα αλλάξουμε και πρέπει να προσαρμοστούμε. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ικανοποιήσουμε τον κόσμο που στηρίζει την ομάδα και τους οποίους απογοητεύσαμε».

Για το αν ο ανταγωνισμός είναι υψηλότερος φέτος στα ημιτελικά, είπε: «Ποτέ δεν νιώθω φαβορί για τίποτα. Δεν είμαστε φαβορί. Νιώθω την ευθύνη να προετοιμάζω καλά την ομάδα μου, να έχουμε σεβασμό για τον αντίπαλο και να εκμεταλλευτούμε τα ατού μας. Οι τέσσερις ομάδες που είναι εδώ έχουν την εμπειρία της Ευρώπης, υπάρχουν πολλοί παίκτες με πολλές παραστάσεις σε αυτό το επίπεδο. Θεωρώ πως η σειρά με την ΑΕΚ θα είναι δύσκολη σε κάθε περίπτωση».

Ο Νικ Καλάθης συμπλήρωσε: «Πιστεύω πως έχουμε αρκετά καλή ομάδα για να πάρουμε το πρωτάθλημα. Για μας η φετινή σεζόν είχε σκαμπανεβάσματα. Δεν θέλαμε να τελειώσει έτσι η πορεία μας στην Ευρωλίγκα, αλλά έχουμε μπροστά μας το πρωτάθλημα. Η ΑΕΚ είναι μια καλή ομάδα με έμπειρους παίκτες, που μπορεί να κάνει πολλά διαφορετικά πράγματα μέσα στο γήπεδο. Έχουμε να διεκδικήσουμε το πρωτάθλημα και πρέπει να παίξουμε το μπάσκετ που μπορούμε και να είμαστε αφοσιωμένοι στις προπονήσεις και τους αγώνες», ανέφερε ο αρχηγός του Παναθηναϊκού».

Από την πλευρά του ο τεχνικός του Ολυμπιακού, Γιάννης Σφαιρόπουλος, ξεκαθάρισε η ομάδα του πρέπει σκέφτεται παρά μόνο τους αγώνες των πλέι οφ με τον Άρη και όχι το φάιναλ φορ.

«Νομίζω ότι οι παίκτες μας είναι αρκετά έμπειροι κι έχουν τη σωστή νοοτροπία για να καταλάβουν ότι η πρόκριση στο Final Four δεν έχει καμία σχέση με τους αγώνες με τον Άρη. Είναι άλλη διοργάνωση, άλλα ματς, εξίσου απαιτητικά. Οι παίκτες μου γνωρίζουν πως η σειρά θα είναι δύσκολη κι επικίνδυνη, απέναντι σε μια πολύ καλή κι οργανωμένη ομάδα, με στόχο σε άμυνα κι επίθεση, όπως ο Άρης. Εμείς θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τη σειρά αυτή. Προσπαθούμε να απομονώνουμε κάθε παιχνίδι, αυτό κάναμε όλη τη χρονιά κι αυτό θα κάνουμε και τώρα».

«Τα παιχνίδια αυτά είναι πολύ ανταγωνιστικά. Εμείς ως Ολυμπιακός σεβόμαστε όλους τους αντιπάλους μας και αν υποτιμήσεις οποιονδήποτε αντίπαλο μπορείς να χάσεις. Έχουμε τέτοια παραδείγματα. Ο Άρης είναι πολύ ικανή ομάδα, που στα περσινά play offs έφτασε στο πέμπτο ματς, έχει τον ίδιο προπονητή, την ίδια φιλοσοφία, έναν βασικό κορμό παικτών και δεν μπορείς να είσαι ήσυχος όταν την αντιμετωπίζεις. Θα πρέπει να είμαστε αυτοί που πρέπει κι ό,τι έχουμε δουλέψει στις προπονήσεις να το εφαρμόσουμε».

Όσο για την απουσία του Λοτζέσκι είπε: «Ο Ματ είναι πολύ σημαντικός παίκτης για μας, που δίνει λύσεις επιθετικά και αμυντικά, που αθόρυβα μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στον αντίπαλο και όντας τέσσερα χρόνια στην ομάδα έχει μπολιαστεί με την ομάδα και έχει αποκτήσει τη νοοτροπία μας. Είναι δύσκολο να διαχειριστείς μια τέτοια απουσία, αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίζουμε κάθε πρόβλημα. Δεν θέλουμε να μεμψιμοιρούμε, οι τραυματισμοί δυστυχώς είναι στο παιχνίδι. Με τη συλλογική προσπάθεια προσπαθούμε να καλύψουμε όλα τα κενά».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Βασίλης Σπανούλης:

«Είναι πολύ δύσκολο να φτάσεις στην κορυφή, αλλά πιο δύσκολο να μείνεις εκεί γιατί όλοι θέλουν να νικήσουν τον πρωταθλητή. Εμείς έχουμε βρεθεί και στις δύο πλευρές και ξέρουμε πώς είναι. Οι προπονητές μας έχουν προετοιμάσει την ομάδα πολύ καλά. Ό,τι έγινε στην Ευρώπη έγινε. Ο Άρης είναι πολύ καλή κι επικίνδυνη ομάδα. Εύχομαι να γίνουν πολύ καλά παιχνίδια σε γεμάτα γήπεδα και με κόσμια παρουσία των φιλάθλων. Έχουμε προετοιμαστεί πολύ καλά κι έχουμε αλλάξει το τσιπάκι», τόνισε στη συνέντευξη Τύπου ο αρχηγός των «ερυθρόλευκων».

Από πλευράς Αρη ο, Δημήτρης Πρόφτης, τόνισε: «Η παρουσία μας για 3η σερί χρονιά αποτελεί την επιβράβευση της προσπάθειάς που γίνεται εντός και εκτός γηπέδου από όσους εργαζόμαστε στο παρκέ. Στην φάση αυτήν που διανύουμε ο συντελεστής δυσκολίας είναι υψηλός» και συνέχισε:

«Είμαστε ρεαλιστές και θέλουμε να διεκδικήσουμε ότι περισσότερο και καλύτερο μπορούμε. Να χαρούμε τον τελευταίο μας μήνα μέχρι το τέλος του πρωταθλήματα. Να ευχηθώ στον Ολυμπιακό που μας εκπροσωπεί ως χώρα ότι καλύτερο στην EuroLeague και να ευχηθώ να γίνουν καλά παιχνίδια και να τα ευχαριστηθούμε στο παρκέ».

Ο αρχηγός των «κιτρινόμαυρων» Σπύρος Μούρτος, είπε: « Αποτελεί μία επιβράβευση της προσπάθειας που κάνει η διοίκηση και της δουλειάς των παικτών που η ομάδα έχει μείνει ίδια εδώ και τρία χρόνια. Καλή επιτυχία στο final 4 για τον Ολυμπιακό. το γεγονός αυτό δείχνει και την ποιότητά τους και είμαστε μεγάλοι ανταγωνιστές και θα δώσουμε ότι έχουμε απέναντι στον Ολυμπιακό. Ολες μας τις πιθανότητες. Να γίνουν σε κόσμιες συνθήκες οι ημιτελικοί και οι τελικοί και να κερδίσει ο καλύτερος».

Tέλος ο προπονητής της ΑΕΚ, Σωτήρης Μανωλόπουλος, έχρισε μεν φαβορί τη σειράς το «τριφύλλι» ωστόσο τόνισε πως οι «κιτρινόμαυροι» έχουν δουλέψει αρκετά τη φετινή χρονιά και ελπίζει να φανούν ανταγωνιστικοί κόντρα στον Παναθηναϊκό.

«Θα ήθελα αρχικά να ευχηθώ καλή επιτυχία στον Ολυμπιακό και συγχαρητήρια για την πρόκριση. Όσον αφορά σε εμάς φέτος κάναμε ένα βήμα παραπάνω τερματίζοντας τρίτοι. Παίξαμε αρκετά καλό μπάσκετ, ήμασταν σοβαροί και αξίζουμε να είμαστε εδώ. Αυτό δείχνει την πολύ καλή δουλειά που γίνεται τόσο από εμάς όσο και από την διοίκηση και τον πρόεδρο που θέλει το καλύτερο πάντα για την ομάδα.

Παίζουμε με τον Παναθηναϊκό. Το ότι δεν προκρίθηκε στο final four δεν λέει κάτι. Είναι το φαβορί της σειράς. Παίζει πολύ καλά και είναι μία από τις καλύτερες ευρωπαϊκές ομάδες. Έχουμε δουλέψει αρκετά όμως και πιστεύω πως θα είμαστε ανταγωνιστικοί. Ίσως το να κρίνεται η σειρά στις τρεις νίκες είναι ένα έξτρα μαξιλαράκι για το φαβορί, όμως το θέμα είναι να παίζουμε όσο περισσότερα παιχνίδια γίνεται.

Φέτος κάναμε ένα βήμα παραπάνω και περιμένω να πάμε ακόμα καλύτερα. Χαίρομαι που άκουσα πως αυξήθηκε ο αριθμός των εισιτηρίων. Εύχομαι στο μέλλον οι ομάδες που θα βρίσκονται στο final four να είναι όλες ανταγωνιστικές και να βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο. Ελπίζω να έχουμε καλά παιχνίδια, χωρίς κρούσματα βίας. Να έρθει ο κόσμος στο γήπεδο και να αγαπήσει το άθλημα».

Τους παίκτες εκπροσώπησε ο αρχηγός της ομάδας Ντούσαν Σάκοτα: «Θέλω να πω πως είχαμε μία πολύ ανταγωνιστική σεζόν ως τώρα. Είμαστε ικανοποιημένοι για την θέση μας γιατί αυτή δείχνει την βελτίωση της ομάδας από όταν επιστρέψαμε στην πρώτη κατηγορία. Είναι μια επιβράβευση για μας, ώστε να συνεχίσουμε την προσπάθεια μέχρι να γυρίσει η ΑΕΚ εκεί που ανήκει. Είχαμε μία δύσκολη περίοδο το τελευταίο διάστημα χωρίς παιχνίδια., όμως δουλέψαμε αρκετά και είμαστε έτοιμοι για έναν αντίπαλο (σ.σ. Παναθηναϊκό) που αποτελεί μία από τις καλύτερες ομάδες στην Ευρώπη. Επίσης θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία στον Ολυμπιακό και να εκπροσωπήσει την Ελλάδα όπως κάνει αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια».