Το πρώτο teaser της πολυαναμενόμενης προσωπογραφίας «Καζαντζάκης» που γύρισε ο Γιάννης Σμαραγδής για τον Νίκο Καζαντζάκη κυκλοφορεί επίσημα στην ιστοσελίδα της ταινίας (www.kazantzakismovie.com) και παρουσιάζεται εδώ. Εξι μήνες διάρκεσε το ταξίδι γυρισμάτων και μια γεύση αυτού του ταξιδιού μπορούμε να δούμε και εδώ με αποσπασματικά καρέ, μεμονωμένα γκρο πλαν, δείγματα ερμηνείας και χρώματα μιας άλλης εποχής.

Σύμφωνα με τον Σμαραγδή, η ταινία «ακολούθησε» μια ρήση του συγγραφέα: ο Καζαντζάκης έλεγε πως η ζωή του ορίζεται από τα ταξίδια και τα όνειρά του. Αυτά τα μονοπάτια ακολούθησε και η κινηματογραφική προσωπογραφία του τα γυρίσματα της οποίας πραγματοποιήθηκαν στην Κρήτη, την Αθήνα, την Αίγινα, τη Νότια Γαλλία, το Βερολίνο και τη Βιέννη.
Το σενάριο της ταινίας στηρίζεται στο βιβλίο του συγγραφέα «Αναφορά στον Γκρέκο», το οποίο παραχώρησαν γενναιόδωρα οι Εκδόσεις Καζαντζάκη και η ταινία είναι γυρισμένη στα ελληνικά, «για να ακουστεί ο κρουστός ελληνικός λόγος του Καζαντζάκη» (με κάποιους διαλόγους στα γαλλικά και τα γερμανικά).
Αυτή την περίοδο ο «Καζαντζάκης» βρίσκεται στο στάδιο της μεταπαραγωγής. Η διανομή του στις αίθουσες έχει προγραμματισθεί για τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους από την Audio Visual, την ίδια εταιρία που είχε αναλάβει τη διανομή της ταινίας «EL GRECO» του Σμαραγδή που έκανε ρεκόρ εισιτηρίων ξεπερνώντας τα 1.200.000.
Στον ρόλο του Νίκου Καζαντζάκη εμφανίζεται ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, ο Αλέξανδρος Καμπαξής (σε παιδική ηλικία) και ο Στέφανος Ληναίος (πολύ ώριμη ηλικία).
Η υπόλοιπη διανομή έχει ως εξής: Η Μαρίνα Καλογήρου υποδύεται την Ελένη Καζαντζάκη, ο Αργύρης Ξάφης τον πατέρα του Καζαντζάκη και η Μαρία Σκουλά τη μητέρα του.
Τον Άγγελο Σικελιανό ενσαρκώνει ο Νίκος Καρδώνης, την σύζυγό του Εύα η Αμαλία Αρσένη, την Ίτκα η Γιούλικα Σκαφιδά, τον Ζιλ Ντασέν ο Alexandros Kollatos, τη Μελίνα Μερκούρη η Ζέτα Δούκα, τον Δρ. Χαϊλμάγιερ ο Adrian Frieling, στο ρόλο της «Καλής Μάγισσας» η Anthoula Katsimatides και στο ρόλο του Δρ. Στέκελ, μια εμφάνιση έκπληξη από τον Νίκο Μαρινάκο.

Άλλοι ηθοποιοί που παίρνουν μέρος στην ταινία είναι η Όλγα Δαμάνη και η Έρση Μαλικένζου, ο Πάνος Σκουρολιάκος, ο Τάκης Παπαματθαίου, ενώ στο ρόλο του Γιώργη Ζορμπά είναι ο καταπληκτικός Θοδωρής Αθερίδης.
Τέλος, ο Στάθης Ψάλτης υποδύεται τον Ηγούμενο της Μονής Σινά αφήνοντας το τελευταίο καλλιτεχνικό ίχνος του στην ταινία Καζαντζάκης.
Λοιποί συντελεστές: Ελένη Σμαραγδή και Αλέξανδρος Σμαραγδής (παραγωγοί), Vincent Michaud (Γάλλος συμπαραγωγός), Άρις Σταύρου (διευθυντής φωτογραφίας), Μίνως Μάτσας (ο μουσικοσυνθέτης), ο Γιώργος Πάτσας (ενδυματολόγος/σκηνογράφος), Στέλλα Φιλιπποπούλου (μοντάζ) Άρης Αθανασόπουλος (ηχος).