Ανακούφιση αλλά και ανησυχία στο Βερολίνο από τις γαλλικές εκλογές

Αισθήματα ανακούφισης προκάλεσε στο Βερολίνο η είδηση της ευρείας νίκης του ευρωπαϊστή Εμανουέλ Μακρόν στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας. Σε κάποιους, ωστόσο, προκάλεσε και ένα αίσθημα ενόχλησης, γράφει στη «Les Échos» ο Τιμπό Μαντλέν

Αισθήματα ανακούφισης προκάλεσε στο Βερολίνο η είδηση της ευρείας νίκης του ευρωπαϊστή Εμανουέλ Μακρόν στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας. Σε κάποιους, ωστόσο, προκάλεσε και ένα αίσθημα ενόχλησης, γράφει στη «Les Échos» ο Τιμπό Μαντλέν.

Μία εξ αυτών είναι η ηλικίας 62 ετών γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ η οποία, κατά τον αρθρογράφο της γαλλικής οικονομικής εφημερίδας, κινδυνεύει να θεωρηθεί ότι ενσαρκώνει την Ευρώπη του παρελθόντος συγκρινόμενη με τον μόλις 39χρονο γάλλο πρόεδρο, που ενσαρκώνει το μέλλον και την τόλμη να συγκρουστεί και να νικήσει το λαϊκισμό, το φόβο και την εσωστρέφεια.

«Ηγέτις στη χώρα της από το 2005, η γερμανίδα καγκελάριος πολύ γρήγορα έγινε και η αδιαφιλονίκητη ηγέτις της ΕΕ, επιβίωσε του Ζακ Σιράκ, του Νικολά Σαρκοζί και του Φρανσουά Ολάντ, για να μιλήσουμε μόνο τους προέδρους της Γαλλίας», γράφει ο γάλλος αρθρογράφος. Αλλά με το νέο –και εντυπωσιακά νεαρό στην ηλικία –πρόεδρο της Γαλλίας ρισκάρει να θεωρηθεί «περασμένη».
Μια ηλικιωμένη πολιτική περσόνα, «ανίκανη να εκσυγχρονιστεί η ίδια και να απαντήσει στις προσδοκίες και τους φόβους των πολιτών που ανθίστανται και δεν υποκύπτουν στη ρητορική του πολιτικού λαϊκισμού, του εθνικού απομονωτισμού και της εσωστρέφειας», της πλειοψηφίας δηλαδή των Ευρωπαίων που αναθάρρησαν μετά την εμβληματική πολιτική αναμέτρηση στη Γαλλία.
Ιστορική πρόκληση

«Είναι το παράδοξο αυτής της εκλογής σε ό,τι αφορά το Βερολίνο, που την ξεχωρίζει από όλες τις προηγούμενες: τρομοκράτησε τη Γερμανία στο μέτρο που η εκλογή της Μαρίν Λεπέν θα σήμαινε πιθανότατα το τέλος της ΕΕ, αλλά η ανακούφιση από αποτέλεσμα συνιστά ταυτόχρονα και μια ιστορική πρόκληση για την πρώτη ευρωπαϊκή δύναμη, η οποία κατηγορείται όλο και πιο συχνά, όλο και πιο έντονα ότι πλουτίζει στις πλάτες των εταίρων της», γράφει η «Les Échos».
Η πρόκληση του «εκμοντερνισμού» και ενδεχομένως της αλλαγής γραμμής πλεύσης αφορά κυρίως την καγκελάριο Μέρκελ, που θα κληθεί να σχηματίσει κατά πάσα πιθανότητα μια νέα κυβέρνηση το φθινόπωρο. Αφορά δευτερευόντως, όμως, και τον πανίσχυρο, σήμερα, υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που πιθανότατα (και εφ’ όσον ο ίδιος το θελήσει) θα διατηρήσει το αξίωμά του και στην επόμενη κυβέρνηση.
Ο ηλικίας 74 ετών φανατικός ευρωπαϊστής αλλά και θεματοφύλακας του Συμφώνου Σταθερότητας και της ιδέας της δημοσιονομικής ευταξίας στην Ευρώπη, «θα πρέπει να σταματήσει να μιλά διαρκώς για το όριο 3% του ελλείμματος των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και να ξεκινήσει να μιλά για επενδύσεις στα γερμανικά σχολεία και στους γερμανικούς», δήλωσε σε γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι ο Άλφρεντ Γκρόσερ, βαθύς γνώστης και παλαιός παρατηρητής των γαλλογερμανικών σχέσεων, όπως τον χαρακτηρίζει ο αρθρογράφος της «Les Échos».
Όλα αυτά θα συμβούν, ασφαλώς, αν ο Εμανουέλ Μακρόν θελήσει να διαφοροποιηθεί από την πολιτική των προκατόχων του και αν χρησιμοποιήσει την τεράστια δημοφιλία του και εκτός γαλλικών συνόρων για να εμφανιστεί ως ο εκσυγχρονιστής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ως ο κομιστής μιας διαφορετικής, πιο δίκαιης και πιο ελκυστικής Ευρώπης.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.