Η εσωτερική σύγκρουση στο ΠαΣοΚ ρίχνει τη σκιά της στο επικείμενο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Και η απόφαση για τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου του ΠαΣοΚ, τον Σεπτέμβριο, περιπλέκει την πορεία προς τη συγκρότηση του νέου ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς ενισχύοντας την εκτίμηση ότι δεν πρόκειται να πάρει σάρκα και οστά πριν από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Ως αντίδοτο, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και τις βέβαιες αντιδράσεις που θα προκαλέσει, οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη εξετάζουν μια εξισορροπιστική πρόταση.
Ασάφεια και αβεβαιότητα
Να μην ισχύσει η απόφαση των επικεφαλής των κομμάτων και κινήσεων της ΔΗΣΥ να είναι η Φώφη Γεννηματά επικεφαλής αλλά να υπάρξει εκλογή από τη βάση, μετά το συνέδριο του ΠαΣοΚ. Ωστόσο είναι αβέβαιο αν μια τέτοια πρόταση είναι ικανή να σβήσει τη φωτιά της εσωκομματικής έντασης που αφορά, όπως αποδείχθηκε και από τις παρεμβάσεις και άλλων στελεχών, διαφορές σε υπαρκτά πολιτικά ζητήματα. Ο χώρος της Κεντροαριστεράς, όπως επεσήμανε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, εκπέμπει ασάφεια και αβεβαιότητα που δεν βοηθούν στην ενδυνάμωσή του.
Η απόφαση της κυρίας Γεννηματά να οδηγήσει το ΠαΣοΚ σε έκτακτο συνέδριο τον Σεπτέμβριο παρουσιάστηκε ως επίδειξη πυγμής στην εσωκομματική αμφισβήτηση που δέχθηκαν οι επιλογές της από στελέχη της νέας γενιάς που εκπροσωπούν οι Νίκος Ανδρουλάκης και Στέφανος Ξεκαλάκης. Αιφνιδίασε όμως τους εταίρους της στη Δημοκρατική Συμπαράταξη. «Πώς θα πάμε τον Ιούλιο σε ένα συνέδριο ενοποίησης του προγραμματικού μας λόγου και ανάδειξης των θέσεών μας, όταν όλα αυτά που θα αποφασιστούν μπορεί να ανατραπούν στο συνέδριο του ΠαΣοΚ που θα ακολουθήσει;» ήταν το ερώτημα με το οποίο βρέθηκε αντιμέτωπη, στη συνάντηση με τους αρχηγούς και τους επικεφαλής κομμάτων και κινήσεων που συγκροτούν τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος όσο και ο Νίκος Διακουλάκης από τις Κινήσεις Πολιτών ρώτησαν την κυρία Γεννηματά αν μπορεί να επισπεύσει το συνέδριο του ΠαΣοΚ ώστε να πραγματοποιηθεί πριν από το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Τον προβληματισμό τους φάνηκε να συμμερίζεται και ο Γιώργος Παπανδρέου. Η απάντηση ήταν ότι αυτό είναι αδύνατον να γίνει αφού εκτός των άλλων σκοντάφτει στο καταστατικό του ΠαΣοΚ που προβλέπει το λιγότερο δίμηνες προσυνεδριακές διαδικασίες.
Η συζήτηση έληξε εκεί αλλά ο προβληματισμός παραμένει. Στη ΔΗΜΑΡ δεν είναι όλοι ενθουσιασμένοι με το συνέδριο του Ιουνίου, αφού θεωρούν ότι αποτελεί ένα σίκουελ της περυσινής Προγραμματικής Συνδιάσκεψης. Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής Γιώργος Σιακαντάρης, που σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται σε απόλυτη συμφωνία με τον Ν. Ανδρουλάκη και τον Στ. Ξεκαλάκη, αποχώρησε από την ομάδα «Πρόγραμμα Ελλάδα», της οποίας αρχικά ήταν μέλος, και αντικαταστάθηκε. Στις Κινήσεις Πολιτών αναπτύχθηκε προβληματισμός ακόμη και για τη συμμετοχή στο συνέδριο, το οποίο εκτιμούν ότι είναι «κατώτερο των περιστάσεων».
Προβληματισμοί και προετοιμασίες
Παρά τους προβληματισμούς, το συνέδριο του Ιουνίου προετοιμάζεται με εντατικούς ρυθμούς. Η επιτροπή που επεξεργάζεται το «Πρόγραμμα Ελλάδα», στο οποίο θα αποτυπώνεται
«η νέα στρατηγική για την προοδευτική διακυβέρνηση και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας», βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους θεσμικούς και παραγωγικούς φορείς και εκτιμάται ότι
«θα είναι σε θέση να παρουσιάσει μια σειρά πειστικών προτάσεων» στις συνδιασκέψεις που θα πραγματοποιηθούν στα μέσα Ιουνίου, στις πρωτεύουσες των περιφερειών της χώρας. Οι συνδιασκέψεις αυτές θα δώσουν την ευκαιρία στην κυρία Γεννηματά να πυκνώσει την παρουσία της στην περιφέρεια και οι επιτελείς της εκτιμούν ότι το καλό κλίμα που υπήρξε στον προηγούμενο κύκλο των εξορμήσεών της δεν θα επηρεαστεί από την εσωκομματική κρίση.
«Οι ηγεσίες κρίνονται στις εκλογές» Την περασμένη Τρίτη ένας από τους συμμετέχοντες στη συνάντηση που είχε η Φώφη Γεννηματά με τους γραμματείς των νομαρχιακών επιτροπών του κόμματός της αναρωτήθηκε: «Πόσα συνέδρια θα κάνουμε; Και πότε θα πάμε στον ενιαίο φορέα;». Προηγουμένως, είχε ακούσει την πρόεδρο του ΠαΣοΚ να τονίζει ότι το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης «θα είναι ένα σκαλοπάτι για τον ενιαίο φορέα, που αρχικά θα εκλέξει τον επικεφαλής του από τη βάση και στη συνέχεια θα οδηγηθεί σε συνέδριο και εκλογή οργάνων», με την υποσημείωση ότι ο στόχος αυτός «δεν θα επιτευχθεί με άλματα στο κενό» αφού «δεν διαλύσεις κάτι πριν δημιουργηθεί σε στέρεη βάση το καινούργιο».
Αποφασισμένη για μετεξέλιξη
Συνεργάτες της κυρίας Γεννηματά επισημαίνουν ότι «είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στη μετεξέλιξη του ΠαΣοΚ». Αδυνατούν όμως – σε αντίθεση με όσους ζητούν μια διαδικασία εντός του 2017 τύπου Επινέ, που θα ενώσει τα διάσπαρτα κομμάτια του κεντροαριστερού χώρου σε έναν νέο ενιαίο φορέα – να προσδιορίσουν το πότε θα γίνει αυτό και παραπέμπουν στις αποφάσεις για τον οδικό χάρτη που θα ληφθούν στο συνέδριο της ΔΗΣΥ τον Ιούνιο.
Εμπειρα κομματικά στελέχη εκτιμούν ότι η διαδικασία αυτή με δεδομένο το συνέδριο του ΠαΣοΚ τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει στην καλύτερη περίπτωση και εφόσον δεν υπάρξουν και άλλες εσωκομματικές αναταράξεις στις αρχές του 2018. Θεωρούν όμως ότι μια τέτοια διαδικασία είναι στον αέρα αφού δεν εξαρτάται από τη βούλησή τους, αλλά από την πορεία των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα. «Είναι αυτοκτονικό να έχουμε εισέλθει, όπως είναι πολύ πιθανό, σε προεκλογικό κύκλο, και εμείς αντί να επικοινωνούμε τον προγραμματικό μας λόγο να τρέχουμε να στήνουμε νέους φορείς». Μια άλλη άποψη που εκφράζεται από στελέχη που δεν μετέχουν στην εσωκομματική σύγκρουση υποστηρίζει: «Οι ηγεσίες των κομμάτων δεν κρίνονται στα συνέδρια αλλά στις εκλογές. Πάμε τώρα με ΔΗΣΥ και Γεννηματά και μετά τις εκλογές βλέπουμε. Αν το εγχείρημα πετύχει, τότε μπορούμε να συζητήσουμε τη μετεξέλιξή του. Αν βιαστούμε, μπορεί να το κάψουμε».
Νέα πρωτοβουλία από το Ποτάμι
Πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση της δημιουργίας νέου ενιαίου φορέα αναμένεται να αναλάβει εκ νέου το Ποτάμι. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σταύρος Θεοδωράκης, πριν από το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, θα απευθύνει πρόσκληση για τη δημιουργία ενός πολιτικού φορέα που θα στεγάσει όλες τις δυνάμεις του «μεταρρυθμιστικού Κέντρου».
Η πρόσκληση δεν θα αποκλείει κανένα κόμμα του χώρου, αναφέρουν στελέχη της Σεβαστουπόλεως που παρακολουθούν τις εξελίξεις στο ΠαΣοΚ και εκτιμούν ότι οι θέσεις που διατύπωσε ο Ν. Ανδρουλάκης ανοίγουν ξανά το παιχνίδι.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ