Πανηγύρια για το πισωγύρισμα

Ο Απρίλιος βγήκε και οι εισηγμένες εταιρείες - ο αφρός του ελληνικού επιχειρείν - ανακοίνωσαν τις επιδόσεις τους για το 2016. Αθροιστικά τα αποτελέσματα είχαν θετικό πρόσημο και η πλειονότητα των εταιρειών (52%) έκλεισε με κέρδη.

Ο Απρίλιος βγήκε και οι εισηγμένες εταιρείες –ο αφρός του ελληνικού επιχειρείν –ανακοίνωσαν τις επιδόσεις τους για το 2016. Αθροιστικά τα αποτελέσματα είχαν θετικό πρόσημο και η πλειονότητα των εταιρειών (52%) έκλεισε με κέρδη.

Εξι χρόνια είχε να εμφανιστεί ο παραπάνω συνδυασμός, απόρροια της οριακής ανάπτυξης του περασμένου έτους.

Παράλληλα, και τα μερίσματα που θα μοιράσουν οι εταιρείες θα ξεπεράσουν σε αξία αυτά του 2015.
Εδώ όμως τελειώνουν τα καλά νέα. Τα κέρδη προήλθαν κυρίως από τα διυλιστήρια και τις τράπεζες, καθώς επίσης από εξαγωγικές εταιρείες. Οσες εταιρείες βασίζονται στην εσωτερική κατανάλωση δεινοπαθούν και μόνο η σκληρή «δίαιτα» των προηγούμενων ετών επέτρεψε την επίτευξη λειτουργικών κερδών, τα οποία στο σύνολό τους κατευθύνονται για να εξυπηρετήσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις.
Με μια προσεκτική ανάγνωση στις εκθέσεις των αποτελεσμάτων θα διαπιστώσει κανείς ότι η πλειονότητα των επιχειρήσεων βρίσκεται σε συζητήσεις με τις τράπεζες για την αναδιάρθρωση του δανεισμού τους. «Εχουμε ξεχάσει τι σημαίνει day to day management και αναλώνουμε όλον τον χρόνο μας στη διευθέτηση των υποχρεώσεων. Μόνο την ανάπτυξη της εταιρείας δεν σκεφτόμαστε, αλλά την επιβίωση» αναφέρουν στις μεταξύ τους συζητήσεις οι επιχειρηματίες.
Πάνω από το 1/3 των εισηγμένων εταιρειών βρίσκεται υπό επιτήρηση για διαφορετικούς λόγους (ληξιπρόθεσμες οφειλές, αρνητικά ίδια κεφάλαια, υπερβολικές ζημιές κ.ά.), ενώ αν εξαιρέσει κανείς επιχειρήσεις που ενίσχυσαν το προσωπικό τους σε θυγατρικές που διατηρούν στο εξωτερικό αλλά και κάποιες προσλήψεις στη ΔΕΗ (!) οι εισηγμένες για ακόμη ένα έτος έδιωξαν κόσμο. Από 369.000 θέσεις εργασίας πριν από εννέα χρόνια, σήμερα οι ίδιες εταιρείες απασχολούν περίπου 300.000 εργαζομένους.
Το περιβάλλον για τις εταιρείες –όχι μόνο τις εισηγμένες –είναι εχθρικό: προκαταβολές φόρων, ΦΠΑ 24%, φορολογία 29%. Το μοναδικό αντίδοτο εκτός από την εξωστρέφεια είναι η ανάπτυξη. Αν δεν επαληθευθούν πάλι οι προβλέψεις έστω και για μια ισχνή ανάπτυξη 1%-1,5% το 2017, οι επιχειρήσεις θα «σκάσουν». Χρειάζεται πολιτική σταθερότητα, υιοθέτηση του προγράμματος από την κυβέρνηση και τόλμη στις μεταρρυθμίσεις. Οχι πανηγύρια επειδή τα spreads μετά τη συμφωνία επέστρεψαν στα επίπεδα του 2014 και υποσχέσεις ότι με την εφαρμογή των αντίμετρων θα μειωθεί η φορολογία των επιχειρήσεων στο 26%, λες και δεν είχαμε τέτοια φορολόγηση στο παρελθόν.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.