Ως θετικό βήμα κρίνουν οι φορείς που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή οπτικοακουστικών έργων την πρωτοβουλία του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής για τη δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου που θα ενισχύει τις ιδιωτικές επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου στόχος της πρωτοβουλίας είναι να μπει η Ελλάδα στον χάρτη των film friendly χωρών, επιχορηγώντας κατά 25% τις επιλέξιμες δαπάνες (και μέχρι του ποσού των 5 εκατ. ευρώ) για την παραγωγή κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών, ταινιών κινουμένων σχεδίων καθώς και βιντεοπαιχνιδιών. Να σημειωθεί ότι δικαίωμα για επιχορήγηση θα έχουν ελληνικές αλλά και ξένες παραγωγές που θα κάνουν γυρίσματα στη χώρα μας.
Με την πρωτοβουλία αυτή επιχειρείται, εκτός από την ενίσχυση της ελληνικής οπτικοακουστικής βιομηχανίας, η τόνωση της εγχώριας οικονομίας σε πολλούς άλλους τομείς που επηρεάζονται άμεσα ή έμμεσα, όπως ο τουρισμός, ο πολιτισμός, το εμπόριο, οι χρηματοοικονομικές και ασφαλιστικές υπηρεσίες, οι υπηρεσίες παροχής καταλύματος και εστίασης, οι μεταφορές, οι κατασκευές, οι καλλιτεχνικές, ψυχαγωγικές και τεχνικές δραστηριότητες, καθώς και άλλες δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών.
Επισημαίνεται ότι ως επιλέξιμες δαπάνες χαρακτηρίζονται τα άμεσα έξοδα παραγωγής που ξοδεύονται σε μια χώρα (αμοιβές και εισφορές συνεργατών, έξοδα διαμονής και διατροφής, ενοικιάσεις εξοπλισμού, χώρων και αντικειμένων, κ.λπ.) και καθορίζονται από τη σχετική νομοθεσία ώστε να αποτελέσουν το σύνολο επί του οποίου θα υπολογιστεί η επιχορήγηση. Γενικές προϋποθέσεις για να θεωρηθεί μια δαπάνη επιλέξιμη είναι ότι οι δικαιούχοι των δαπανών είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα που φορολογούνται στη χώρα, το σχετικό κόστος τους περιλαμβάνεται στον εγκεκριμένο προϋπολογισμό παραγωγής, έχουν εκδώσει νόμιμα παραστατικά εντός του προβλεπομένου διαστήματος παραγωγής και έχουν εξοφληθεί μέσω τραπεζικής μεταφοράς.
Φυσικά δεν λείπουν και οι αντιδράσεις. Οπως επισημαίνει ο Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Παραγωγών Οπτικοακουστικών Εργων (ΣΑΠΟΕ), πάγιο αίτημά τους ήταν η αρμοδιότητα του κινηματογράφου, που είναι η ραχοκοκαλιά του οπτικοακουστικού τομέα, να μεταφερθεί στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, ώστε να αντιμετωπίζεται ως τομέας που συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας και στην ανάδειξη του πολιτισμού της.

«Το νομοσχέδιο περιέχει πολλές διατάξεις που αναφέρονται χωρίς καμία διάκριση στο σύνολο των οπτικοακουστικών έργων και έρχονται σε σύγκρουση με τον νόμο για τον κινηματογράφο, τον Κανονισμό και τις συστάσεις για τα εθνικά καθεστώτα ενισχύσεων της ΕΕ. Μικρές και μεγάλες παραγωγές, ελληνικές και ξένες, σίριαλ, ταινίες και βιντεοεφαρμογές, μπορούν να ενταχθούν στον αναπτυξιακό νόμο όλες με τις ίδιες προϋποθέσεις και κριτήρια»
σημειώνει ο Σύνδεσμος και προσθέτει ότι το σχέδιο νόμου «διέπεται από προχειρότητα που αποδεικνύει στην πράξη την έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού». Επίσης επισημαίνει ότι με το νομοσχέδιο κάθε άλλο παρά απλοποιούνται οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, όπως είχε εξαγγελθεί με τον αναπτυξιακό νόμο.