Οι πρωταγωνιστές των εταιρικών κερδών

Με τα λειτουργικά κέρδη να σημειώνουν αύξηση 4,8% στα 8,54 δισ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη μετά τους φόρους να ενισχύονται κατά 114,3% στα 1,009 δισ. ευρώ,

Με τα λειτουργικά κέρδη να σημειώνουν αύξηση 4,8% στα 8,54 δισ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη μετά τους φόρους να ενισχύονται κατά 114,3% στα 1,009 δισ. ευρώ, έκλεισε η χρήση του 2016 για τις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο επιχειρήσεις σύμφωνα με την επεξεργασία των 193 ισολογισμών από την BETA ΑΧΕΠΕΥ. Οι εταιρείες που συστηματικά κινήθηκαν με πυξίδα τις εξαγωγές, τον τουρισμό και μια συνετή επέκταση στο εσωτερικό διεύρυναν τα μεγέθη τους ή κέρδισαν μερίδια αγοράς από την έξοδο των αδυνάτων από την Αγορά.
Πρωταγωνιστές της χρονιάς, καθώς παρουσίασαν ισχυρούς ισολογισμούς, ήταν σύμφωνα με τη Χρηματιστηριακή οι FFGroup, Motor Oil, Coca-Cola, ΓΕΚΤΕΡΝΑ και ΕΛΠΕ, τόσο για το ύψος της κερδοφορίας όσο και για τις ταμειακές ροές. Σε ικανοποιητικά επίπεδα κινήθηκε η κερδοφορία των ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, ενώ η Καρέλιας συνέχισε την ανοδική της πορεία. Οι τρεις εταιρείες από τον χώρο των ανανεώσιμων πηγών Ανεμος, Τέρνα Ενεργειακή και Envitec είχαν ισχυρό τέταρτο τρίμηνο ανεβάζοντας αισθητά την κερδοφορία τους. Αντίστοιχα Aegean Air, Πλαίσιο και Intralot είχαν καλύτερο τελείωμα της χρονιάς βελτιώνοντας τις αρχικές μέτριες επιδόσεις.

Σε μεσαίου μεγέθους εταιρείες ξεχωρίζουν τα αποτελέσματα των Σαράντη, Πλαστικά Θράκης, Quest –επηρεασμένα από έκτακτα -, Ευρωπαϊκή Πίστη και Autohellas. Στις μικρότερες κατηγορίες εκτός από τους συνήθεις υπόπτους (MLS, Elton, Κανάκης, Καράτζης, Flexopack, Κυριακίδης, Κρι-Κρι, Πετρόπουλος) προστέθηκαν και νέα ονόματα, όπως αυτά των Κλουκίνα, Νάκας, AS Company και Ιασώ.
Συνολικά το 2016 ήταν η πρώτη χρονιά μετά το 2013 που η πλειονότητα των εισηγμένων (το 52%) σημείωσε κερδοφόρα χρήση, κάτι όμως που ήταν απόρροια των αποχωρήσεων/χρεοκοπιών, συγχωνεύσεων, βελτιώσεων και σταθεροποίησης της οικονομίας. Η επίδοση αυτή μάλιστα, παρατηρεί ο Μάνος Χατζηδάκης, στέλεχος της Xρηματιστηριακής, επιτεύχθηκε σε μια χρονιά κατά την οποία οι βασικοί φορολογικοί συντελεστές για ΦΠΑ, εταιρικό φόρο και φόρο μερισμάτων στην Ελλάδα το 2016 ήταν 24%, 29% και 15% αντίστοιχα, και αποτελούν τον υψηλότερο συνδυασμό φόρων που έχουν επιβληθεί σε ανώνυμες εταιρείες από το 2000 και μετά.

Για τις περισσότερες εταιρείες όμως ο συνδυασμός αυτός αποτελεί μια μικρή ωρολογιακή βόμβα για τη ρευστότητά τους, αναφέρει, ενώ αν προστεθούν άλλοι ειδικοί φόροι (π.χ. ΟΠΑΠ, ΑΕΕΑΠ), οι αυξημένες προκαταβολές φόρων για την επόμενη χρήση και οι περιορισμοί στην κίνηση των κεφαλαίων, τότε η επίδοση του 2016 ισοδυναμεί με έναν μικρό άθλο.

Η εικόνα των επιχειρήσεων

Το 52% των εισηγμένων έκλεισε τη χρήση με κέρδη. Από τις 101 κερδοφόρες, 41 αύξησαν τα κέρδη, 33 υπέστησαν μείωση και 27 επέστρεψαν σε κέρδη από ζημιές. Στον αντίποδα, από τις 92 ζημιογόνες, οι 25 αύξησαν τις ζημιές, 57 τις μείωσαν, ενώ 10 εταιρείες επέστρεψαν σε ζημιές από κέρδη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.