Στις 12 Απριλίου 1992 η Euro Disneyland (αργότερα θα μετονομαστεί σε Disneyland Paris) άνοιξε τις πόρτες της στο κοινό. Ηταν το πρώτο θεματικό πάρκο που ίδρυσαν οι κληρονόμοι του Γουόλτ Ντίσνεϊ σε ευρωπαϊκό έδαφος. Είκοσι πέντε χρόνια αργότερα έγινε ο οικονομικός απολογισμός της επένδυσης, που ενισχύθηκε το 2002 με ένα δεύτερο θεματικό πάρκο, το «The Walt Disney Studios», που είναι αφιερωμένο στις τεχνολογίες του κινηματογράφου.
Κατ’ αρχάς από την ημέρα που εγκαινιάστηκε, η περίφημη «Γιουροντίσνεϊ» έχει υποδεχθεί 320 εκατ. επισκέπτες –εξ αυτών το 56% ξένοι και οι υπόλοιποι Γάλλοι –ενώ απασχολεί αμέσως ή εμμέσως (προμηθευτές) 56.000 εργαζομένους. Από το 1997 είναι ο δημοφιλέστερος τουριστικός προορισμός με εισιτήριο στην Ευρώπη. Και συνεισφέρει κατά 6,2% στο σύνολο των ετήσιων εσόδων που έχει η Γαλλία από τον τουρισμό, σύμφωνα με την έρευνα που εκπόνησε τον περασμένο Φεβρουάριο η εταιρεία συμβούλων Setec. Αξίζει να σημειωθεί ότι η παριζιάνικη Disneyland έχει διπλάσιους επισκέπτες κάθε χρόνο από όσο έχουν αθροιστικά ο Πύργος του Αϊφελ και το Παλάτι των Βερσαλλιών!
Και όμως, η Euro Disney, η εταιρεία που εκμεταλλεύεται την Disneyland Paris, είναι διαρκώς ζημιογόνα! Από το έτος 2000 μία μόνο χρονιά εμφάνισε κέρδη. Η χρήση 2016 ήταν καταστροφική λόγω, ασφαλώς, των τρομοκρατικών επιθέσεων που έπληξαν καίρια τον τουρισμό της Πόλης του Φωτός. Οι ζημιές της Euro Disney τη χρονιά που πέρασε έφθασαν στο ιστορικό επίπεδο των 705 εκατ. ευρώ.
Από το 1994, δηλαδή δύο χρόνια μετά τα εγκαίνιά της, η Disneyland συσσωρεύει χρέη. Μέχρι που η αμερικανική μητρική εταιρεία, Walt Disney Company, αγανάκτησε και τον περασμένο Ιανουάριο ανακοίνωσε την απόφασή της να αναλάβει τη διοίκηση και τις τύχες της Euro Disney, εξαγοράζοντας το σύνολο των μετοχών της γαλλικής θυγατρικής της που δεν κατέχει. Εκτοτε η τιμή της μετοχής της εταιρείας, που είχε υποχωρήσει από τα 11 ευρώ στα… ολίγα λεπτά του ευρώ από το έτος 2006, εκτινάχθηκε στα 1,99 ευρώ την περασμένη Δευτέρα.
Στην τιμή αυτή (2 ευρώ) ξεκίνησε την Τετάρτη 26 Απριλίου η εξαγορά των μετοχών της Euro Disney από τη μητρική εταιρεία. Στις 23 Μαΐου, που ολοκληρώνεται η διαδικασία, θα έχει γυρίσει μια σελίδα στην ευρωπαϊκή «Ντίσνεϊλαντ» και τα θεματικά πάρκα της. «Εν αναμονή των εξελίξεων, η Disneyland Paris ελπίζει να αυξήσει τα έσοδά της χάρη στις εορταστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 25 χρόνων λειτουργίας της» γράφει ο «Figaro».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ