Δεν θα είναι πολλοί εκείνοι που θα βρουν ψεγάδια στο Πήλιο. Κάτι ήξεραν οι θεοί του Ολύμπου που είχαν επιλέξει ως θερινή κατοικία το βουνό των Κενταύρων. Πυκνή βλάστηση, τρεχούμενα νερά και θάλασσα. Η Βασιλική Καρακώστα έχοντας γεννηθεί και μεγαλώσει κάπου εκεί κοντά δεν είναι καθόλου περίεργο που το έχει επισκεφθεί. Εκεί πρωτάκουσε τα νερά να ρέουν.
Δεν προσπέρασε τις πηγές και τα ρυάκια, αλλά κάθισε, τα παρατήρησε, τα είδε να τρέχουν. Να αναβλύζουν από τις πηγές κρυστάλλινα και καθαρά. Ο σπόρος είχε πέσει. Αργότερα, την περασμένη άνοιξη, κοιτάζοντας τη θάλασσα οι παιδικές της μνήμες και η προσπάθειά της για μια διαφορετικού τύπου επικοινωνία πήραν σχήμα και την οδήγησαν στο πρόσφατο έργο της με τίτλο «Vconcert – Η Ελληνική Κλασική Δημοτική Μουσική».
Το έργο αυτό το παρουσιάζει το Σάββατο 13 Μαΐου στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός. Η φωνή, η ιδέα, ο σχεδιασμός, η έρευνα και η ενορχήστρωση (μαζί με συνεργάτες της) δικά της.
Μια φωνή που ενώνεται με τις 40 χορδές των ακουστικών οργάνων, με μια γεμάτη από μουσικές συχνότητες 10μελή ορχήστρα εγχόρδων (βιολί, βιόλα, τσέλο και κοντραμπάσο). Ενας συνδυασμός από σολίστες της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και της Camerata Junior, που θα ενωθούν για το «Vconcert», με εξάρχοντα τον Κορυφαίο Α’ της ΚΟΑ Γιώργο Μάνδυλα.
Το μουσικό τους οδοιπορικό ξεκινά από τη Μακεδονία, τη Θράκη και την Ηπειρο, περνά από τη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα, την Κρήτη, την Πελοπόννησο, το Αιγαίο και τα Επτάνησα, για να αγκαλιάσει τη Μικρά Ασία, τον Πόντο και την Κύπρο.
Με ενότητα, μέσα από τη διαφορετικότητα του πολιτιστικού μας πλούτου, η Βασιλική Καρακώστα και οι συνεργάτες της αφηγούνται θρύλους και ιστορίες της ανώνυμης συλλογικής δημιουργίας, ταξιδεύοντάς μας παράλληλα σε στίχους, μελωδίες και ήχους της ελληνικής δημοτικής μουσικής.
Για να συνθέσει/ενώσει τις ιδέες της για το «Vconcert», φλέρταρε έντονα με το υγρό στοιχείο. «Η θάλασσα ή θα σε ταξιδέψει ή θα σε πνίξει» σημειώνει η ίδια μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» και συνεχίζει: «Εχεις πιει νερό από καθαρή πηγή, έτσι όπως αναβλύζει κρυστάλλινο και καθαρό; Κάπως έτσι αισθάνομαι κι εγώ τη μουσική. Κάπως έτσι αισθάνομαι και το «Vconcert». Μέσα από τη μουσική ψάχνω ανθρώπους. Και η συγκεκριμένη δουλειά, η οποία έχει να κάνει με την παραδοσιακή μουσική που ρέει μέσα μου, έχει σαν στόχο να φέρει στην επιφάνεια μηνύματα που τα έχουμε ξεχάσει. Η δημοτική μουσική έχει αγνότητα, παιδικότητα και ελαφράδα. Και φυσικά, πάνω απ’ όλα, έχει μιαν απίστευτη ελευθερία. Είναι από την καρδιά. Με συγκινεί η συλλογική δημιουργικότητα ψυχών και ανθρώπων».
Η Βασιλική Καρακώστα σπούδασε στο Ωδείο Νέας Ιωνίας Βόλου πιάνο, βασικά θεωρητικά, φωνητική και βυζαντινή μουσική με υποτροφία. «Σε κάποια στιγμή της πορείας μου γύρισα την πλάτη μου στο ωδείο. Ηθελε να μου βάλει στεγανά. Η μουσική όμως βγαίνει από τη ζωή και όχι από τους κανόνες. Στο «Vconcert» παρουσιάζω ουσιαστικά τον έρωτά μου για την παραδοσιακή μουσική».
Στη μουσική αυτή παράσταση η Βασιλική Καρακώστα δεν έχει πειράξει –στην ενορχήστρωση -, όπως σημειώνει, «τίποτε από τη βασική δομή των παραδοσιακών τραγουδιών», τα δε κομμάτια και μουσικές τα έχει προσεγγίσει «με ευγένεια, αλήθεια και ειλικρίνεια».
Η Βασιλική Καρακώστα θεωρεί ότι ο κύκλος της «Ελληνικής Κλασικής Δημοτικής Μουσικής» όπως τον έχει οραματιστεί οδηγείται σιγά σιγά προς το τέλος του, το κλείσιμό του. «Και αυτό θα γίνει με την καταγραφή του, σε μορφή CD, DVD ή λευκώματος, θα δούμε. Νομίζω ότι όλο αυτό πρέπει να αποτυπωθεί για να κλείσει».
Παράλληλα γράφει ένα παιδικό μιούζικαλ και τραγούδια στην κιθάρα ενώ ετοιμάζεται για νέο δίσκο. Αλλωστε μέσα από τη μουσική και το τραγούδι ψάχνει ανθρώπους. Δεν χρειάζεται να βιάζεται.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ