70 χρόνια Κάννες

ΗΚλάουντια Καρντινάλε στην επίσημη αφίσα και τιμώμενο πρόσωπο

Η Κλάουντια Καρντινάλε στην επίσημη αφίσα και τιμώμενο πρόσωπο. Ο Πέδρο Αλμοδόβαρ πρόεδρος της κριτικής επιτροπής. Αμερικανοί σταρ, όπως η Τζέσικα Τσαστέιν και ο Γουίλ Σμιθ, μέλη της. Η Μόνικα Μπελούτσι οικοδέσποινα των τελετών. Μέρος της αφρόκρεμας από τον διεθνή κινηματογράφο στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα. Ο επετειακός χαρακτήρας του 70ού Φεστιβάλ των Καννών δεν κρύβεται.
Εχουν περάσει 19 χρόνια από το φεστιβάλ των Καννών του 1998, στο οποίο ο Θόδωρος Αγγελόπουλος ήταν ο μέγας θριαμβευτής κερδίζοντας τον Χρυσό Φοίνικα για την ταινία «Μια αιωνιότητα και μια ημέρα». Εφέτος, ίσως έφτασε η σειρά του «διαδόχου» του σε ό,τι αφορά τη διεθνή καριέρα και δη στα μεγάλα φεστιβάλ. Ο Γιώργος Λάνθιμος, που από τη Γαλλική Ριβιέρα είδε την καριέρα του να εκτοξεύεται στα ουράνια, το 2009 με τον «Κυνόδοντα» στο Ενα Κάποιο Βλέμμα, διαγωνίζεται για μία ακόμη φορά στο επίσημο τμήμα μετά τον «Αστακό» το 2015.
Ουδείς γνωρίζει τι ακριβώς θα δει στο «The killing of a sacred dear» (αποδίδεται ως «Ο φόνος ενός ιερού ελαφιού»), πάντως το καστ είναι εντυπωσιακό και δηλώνει πόσο ο σκηνοθέτης εκτιμάται στο εξωτερικό όπου πλέον μονίμως εργάζεται: Η Νικόλ Κίντμαν, η Αλίσια Σίλβερστοουν και ο Κόλιν Φάρελ συνθέτουν το πρωταγωνιστικό τρίο της ταινίας, με τον Φάρελ για δεύτερη φορά στο πλευρό του Λάνθιμου μετά τον «Αστακό», που στο ίδιο φεστιβάλ είχε αποσπάσει το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής.
Από τους σκηνοθέτες των 19 ταινιών που συμμετέχουν στον διαγωνισμό για τον Χρυσό Φοίνικα, μόνον ένας είναι ήδη βραβευμένος με το μεγάλο αυτό βραβείο, και μάλιστα δύο φορές: ο Αυστριακός Μίκαελ Χάνεκε, της «Λευκής κορδέλας» και της «Αγάπης», βρίσκεται και πάλι εντός διαγωνισμού με το «Happy end», ένα οικογενειακό δράμα με τους Ιζαμπέλ Ιπέρ, Τόμπι Τζόουνς και Ματιέ Κασοβίτς, στο φόντο του οποίου κυριαρχεί το μεταναστευτικό πρόβλημα.
Από Γκαρέλ έως Γκοντάρ
Προβλέψιμα ίσως, πάντως η Γαλλία εφέτος έχει αρκετές συμμετοχές στο διαγωνιστικό τμήμα. Αναρωτιέται κανείς για το τι μπορεί να περιμένει από το «Redoutable» όπου ο Λουί Γκαρέλ υποδύεται τον γκουρού του γαλλικού σινεμά Ζαν Λικ Γκοντάρ! Την ταινία σκηνοθέτησε ο Μισέλ Χαζαναβίσιους, του οποίου το «Artist» ξεκίνησε από τις Κάννες και έφτασε στα Οσκαρ. Η Ζακλίν Μπισέ σκηνοθετείται από τον Φρανσουά Οζόν στον «Διπλό εραστή» («L’amant double») και ο Βενσάν Λιντόν (βραβείο ερμηνείας πρόπερσι για τον «Νόμο της αγοράς») υποδύεται τον γλύπτη Ογκίστ Ροντέν στο «Rodin» του Ζακ Ντουαγιόν. Μια τέταρτη γαλλική συμμετοχή είναι το «120 χτύποι το λεπτό» («120 battements par minute») του Ρομπέν Καμπιλό, σεναριογράφου της βραβευμένης με τον Χρυσό Φοίνικα ταινίας του Λοράν Καντέ «Ανάμεσα στους τοίχους», ενώ ταινία έναρξης της διοργάνωσης, αν και εκτός συναγωνισμού, είναι τα «Φαντάσματα του Ισμαήλ» («Les fantômes d’ Ismaël»), μια ιστορία έρωτα και κινηματογράφου που σκηνοθέτησε ο Αρνό Ντεπλεσάν με πρωταγωνίστριες τη Μαριόν Κοτιγιάρ και τη Σαρλότ Γκενσμπούρ.

Ο λόγος στην Αμερική
Η Νικόλ Κίντμαν και ο Κόλιν Φάρελ δεν θα αρκεστούν σε ένα μόνο photo call. Το ντουέτο συμπρωταγωνιστεί επίσης στο βαρύ δράμα «The beguiled» της Σοφία Κόπολα, που μάλλον έχει δυσάρεστες αναμνήσεις από τις αποδοκιμασίες που δέχτηκε στο ίδιο φεστιβάλ το 2000 με τη «Μαρία Αντουανέτα». Το θέμα της ταινίας αφορά μια ιστορία που εκτυλίσσεται στη Βιρτζίνια του Εμφυλίου Πολέμου όταν ένας στρατιώτης των Νοτίων (Φάρελ) έχει την ατυχία να βρει καταφύγιο σε ένα σχολείο θηλέων όπου τον περιμένουν δυσάρεστες εκπλήξεις. Το μυθιστόρημα του Thomas P. Cullinan έχει γυριστεί στο παρελθόν από τον Ντον Σίγκελ με τον Κλιντ Ιστγουντ και την Τζέραλντιν Πέιτζ.
Οικογενειακά δράματα θα βρούμε και από την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού. Αμερικανικές συμμετοχές με το «The Meyerowitz Stories» του Νόα Μπάουμπαχ με τους Ανταμ Σάντλερ, Εμα Τόμσον και Μπεν Στίλερ, καθώς και το «Wonderstruck», στο οποίο εκτός άλλων παίζουν οι Τζουλιάν Μουρ, Εϊμι Χάργκριβς και Μισέλ Γουίλιαμς. Η τελευταία αυτή ταινία είναι του υποτιμημένου Τοντ Χέινς που πριν από δύο χρόνια συμμετείχε εντός διαγωνισμού με την «Carol». Η Λιν Ράμσεϊ σκηνοθετεί τον Χοακίν Φίνιξ στον ρόλο ενός βετεράνου πολέμου που προσπαθεί να σώσει μια κοπέλα από το δίκτυο πορνείας στο «You Were Never Really Here», ενώ το ντουέτο Μπεν και Τζόσουα Σάφντι σκηνοθετεί τη δραματική περιπέτεια «Good time» με τους Ρόμπερτ Πάτινσον και Τζένιφερ Τζέισον Λι.
Ο Γερμανός, τουρκικής καταγωγής, Φατίχ Ακίν στοχεύει ψηλά με το «Aus dem nichts» (με τους Νταϊάν Κρούγκερ, Ούλριχ Τούκουρ), ενώ από το ανατολικό ημισφαίριο έρχονται ο Ουκρανός Σεργκέι Λόζνιτσα (του αριστουργηματικού «Προσώπου της ομίχλης» με το «Α Gentle Creature», ο Ρώσος Αντρέι Ζβάντσιτσεφ με το οικογενειακό δράμα «Loveless», η Γιαπωνέζα Ναόμι Καβάσε με το «Hikari» και οι Κορεάτες Σανγκ Σου Χο (με το «The day after») και Γόον Χο Μπονγκ (με το «Okja» όπου πρωταγωνιστούν οι Τίλντα Σουίντον και Πολ Ντάνο). Μια ουγγρική παρουσία στη 19άδα, ο Κορνέλ Μαντρούζο, με το «Jupiter’s moon» και την τελευταία στιγμή μια σουηδική, η «Πλατεία» του Ρούμπεν Οστλουντ, του οποίου η «Ανωτέρα βία» είχε επίσης ξεκινήσει από τις Κάννες.
Ολα τα προγράμματα αναμένονται με ενδιαφέρον. Για παράδειγμα, στις ειδικές προβολές βρίσκουμε μια ταινία της Βανέσα Ρεντγκρέιβ, το «Sea sorrow», ενώ στις μεταμεσονύκτιες προβολές ξαναβρίσκουμε την Κίντμαν σε μια ταινία του Τζον Κάμερον Μίτσελ, το «How to Talk to Girls at Parties». Εκεί, τέλος, θα είναι και ο Ρόμαν Πολάνσκι, που εντάχθηκε καθυστερημένα εκτός συναγωνισμού με το «Βασισμένο σε μια αληθινή ιστορία» («D’ après une histoire vraie») όπου πρωταγωνιστεί η γυναίκα του, Εμανουέλ Σενιέ.
Ελληνικό ενδιαφέρον
Πριν από μερικές ημέρες ο Τιερί Φρεμό, καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ των Καννών, ανακοίνωσε ότι στο επίσημο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνεται η ταινία «Djam» που γύρισε ο Γάλλος (Αθίγγανος) Τόνι Γκάτλιφ. Αναφέρουμε την ταινία διότι παρουσιάζει ελληνικό ενδιαφέρον. Εχοντας εξασφαλίσει χρηματοδότηση, μεταξύ άλλων πηγών από το ταμείο του Συμβουλίου της Ευρώπης Eurimages, το κοινό ελληνογαλλικό χρηματοδοτικό ταμείο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και του CNC της Γαλλίας, η ταινία γυρίστηκε κυρίως στην Ελλάδα (Μυτιλήνη, Καστανιές, Διδυμότειχο, Οφρύνιο, Κομοτηνή), έχει ελληνίδα πρωταγωνίστρια, τη Δάφνη Πατακιά («Το ξύπνημα της Ανοιξης») και σύμφωνα με το ΕΚΚ είναι εμπνευσμένη από την ιστορία της Ελλάδα και τη ρεμπέτικη μουσική. Επίσης η μικρού μήκους «Copa – Loca» του Χρήστου Μασσαλά θα προβληθεί στο «Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών», ενώ το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου συνεργούν στη δράση «Thessaloniki Goes to Cannes», μέσω της οποίας την Τρίτη 23 Μαΐου θα προβληθούν 5 Works in Progress (ταινίες μυθοπλασίας ή ντοκιμαντέρ σε εξέλιξη) από την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή. Οι ταινίες αυτές θα παρουσιαστούν στους επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.