Πρόσω ολοταχώς από την κυβέρνηση για την ενίσχυση των μητροπολιτικών Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με νέα διοικητικά εργαλεία και αναβαθμισμένες αρμοδιότητες. Το ζήτημα το έθεσε μετ΄επιτάσσεως κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών κ. Κώστας Πουλάκης, στο πλαίσιο του διαλόγου που βρίσκεται σε εξέλιξη για τη βελτίωση της λειτουργίας των ΟΤΑ.
Για τις δύο αυτές περιοχές, οι οποίες κατά τον κ. Πουλάκη, αποτελούν τις «ατμομηχανές της ανάπτυξης», η κυβέρνηση θεωρεί σημαντικό να αποκτήσουν και διοικητικά αποφασιστικές αρμοδιότητες για αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων αλλά και για επιτυχή αναπτυξιακή πορεία.
Στις μητροπολιτικές περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, όπου ζει ο μισός πληθυσμός της χώρας, τίθεται σε προτεραιότητα η διοικητική αναδιοργάνωση ώστε να δίνονται λύσεις σε προβλήματα χωρίς γραφειοκρατία και αλληλεπικάλυψη αρμοδιοτήτων από πολλούς φορείς της κεντρικής και της τοπικής διοίκησης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα αυτά επιβεβαιώνουν ουσιαστικά τα στοιχεία που παρέθεσε το «Βήμα της Κυριακής» στο ρεπορτάζ με τίτλο «Νέα μητροπολιτική… τάξη στη διοίκηση Αθήνας και Θεσσαλονίκης» (29.4.2017) https://www.tovima.gr/society/article/?aid=876654&wordsinarticle=%ce%bc%ce%b7%cf%84%cf%81%ce%bf%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b9%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae.
Με στόχο την αποτελεσματικότερη διοίκησή τους, το κυβερνητικό επιτελείο προτάσσει ένα ευέλικτο σχήμα μητροπολιτικής διακυβέρνησης, με «ισχυροποίηση» του πλαισίου λειτουργίας της Περιφέρειας (Αττικής και Θεσσαλονίκης) ως Μητροπολιτικού Φορέα και με ενίσχυση σε αρμοδιότητες.
Ενδεικτικό για τις κυβερνητικές προθέσεις είναι ότι ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, στη χθεσινή ομιλία του (3.5.2017) σε εκδήλωση της δημοτικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, επέλεξε να αναλύσει εκτενώς το θέμα της μητροπολιτικότητας. Παρόντος του δημάρχου Θεσσαλονίκης, κ. Γιάννη Μπουτάρη, επεσήμανε τα εξής: «Λέμε συχνά για το πώς ο μισός και πλέον πληθυσμός της χώρας ζει μόνο στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, για το πώς η Θεσσαλονίκη είναι η «συμπρωτεύουσα» και, ως εκ τούτου διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλους τους τομείς, από κοινού με την Αθήνα. Είναι γεγονός ότι ο «Καλλικράτης» έκανε στο σημείο αυτό ένα σημαντικό βήμα προχωρώντας, επιτέλους, στην καθιέρωση της μητροπολιτικής περιφέρειας. Ένα βήμα, ωστόσο, το οποίο έμεινε μετέωρο, καθώς υπήρξαν περιορισμένα τα απτά, ορατά στην καθημερινότητα των υπηρεσιών και, κυρίως, των πολιτών, τα αποτελέσματα της λειτουργίας του θεσμού αυτού». Και ο κ. Πουλάκης συμπλήρωσε: «Επομένως, ένα από τα θέματα που άνοιξαν προς συζήτηση είναι και αυτό. Το πώς δηλαδή οι μητροπολιτικοί Ο. Τ. Α. θα ενισχυθούν με αρμοδιότητες και θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην επίλυση των ιδιαίτερων προβλημάτων και προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, αναβαθμίζοντας την τρωθείσα ποιότητα ζωής των κατοίκων. Και κυρίως, το πώς οι μητροπολιτικές περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης –που εξ ορισμού συγκεντρώνουν το πιο δυναμικό κομμάτι του πληθυσμού –θα λειτουργήσουν ως ατμομηχανές της ανάπτυξης. Μιας ανάπτυξης βασισμένης στην καινοτομία, στην ενίσχυση της εργασίας και στην κοινωνική αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου».