Ανακρίβειες, ψεματάκια, αλλά και κραυγαλέα ψεύδη εκστόμισαν το βράδυ της περασμένης Τετάρτης οι δύο τηλεοπτικοί μονομάχοι που θα αναμετρηθούν μέχρι τελικής πτώσεως την Κυριακή, στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία. Όπως ευλόγως θα υπέθετε κανείς, η λαϊκίστρια Μαρίν Λεπέν κέρδισε με διαφορά τη «μάχη του ψεύδους» στο περίφημο débat. Και ο θεσμικός Εμανουέλ Μακρόν, ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις παρασύρθηκε από την αντίπαλό του.
Η γαλλική «Figaro» ανθολόγησε χαρακτηριστικά ψέματα και υπερβολές που είπαν οι Λεπέν και Μακρόν:
Μαρίν Λεπέν: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση κοστίζει ετησίως 9 δισ. ευρώ στη Γαλλία».
ΨΕΜΑ –Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Γαλλία συνεισφέρει κάθε χρόνο περισσότερα στην ΕΕ από όσα εισπράττει. Η καθαρή συνεισφορά της, ωστόσο, το 2015 δεν ήταν 9 δισ. ευρώ αλλά ακριβώς τα μισά, 4,5 δισ. ευρώ.
ΛΕΠΕΝ: «Εσείς μπορείτε να διαλέξετε τους δημοσιογράφους του ντιμπέιτ, εγώ δεν μπορώ». «Δεν είμαι εγώ εκείνος που απέκλεισε δημοσιογράφο από αυτή την αναμέτρηση», απάντησε ο Μακρόν.
ΨΕΜΑ –Οι συνδικαλιστικές Ενώσεις των Γάλλων δημοσιογράφων κατήγγειλαν την απαίτηση του κόμματος της Λεπέν να αποκλειστεί από το ντιμπέιτ της δημοσιογράφου του τηλεοπτικού καναλιού TF1 Αν-Κλερ Κουντρέ με την κατηγορία ότι ευνοεί συστηματικά τον Μακρόν. Είναι παγκοίνως γνωστό ότι από την αρχή της εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές το Εθνικό Μέτωπο έχει καταρτίσει μαύρη λίστα δημοσιογράφωνκαι μέσων ενημέρωσης που αποκλείονται από τις δημόσιες συγκεντρώσεις της Λεπέν και του κόμματος.
ΛΕΠΕΝ: «Από το 1993 έως το 2002 όλες οι μεγάλες γαλλικές επιχειρήσεις μπορούσαν να πληρώνουν σε ευρώ».
ΨΕΜΑ – Το ευρώ δεν είχε ακόμα κυκλοφορήσει. Η λογιστική κυκλοφορία του έγινε τον Ιανουάριο του 1999 και τα χαρτονομίσματα και τα κέρματα του νομίσματος απέκτησαν συναλλακτική αξία τον Ιανουάριο του 2002. Την περίοδο της λογιστικής κυκλοφορίας του νομίσματος τα επιτόκια των εθνικών νομισμάτων συνδέονταν με το ευρώ που ήταν μεν νόμισμα κοινό αλλά όχι και μοναδικό. Η Λεπέν δεν προτείνει πλέον την κατάργηση του ευρώ, αλλά την επιστροφή και κυκλοφορία των εθνικών νομισμάτων παράλληλα με το ευρώ.
ΛΕΠΕΝ: «Υπάρχουν από 300.000 έως 500.000 ξένοι εργάτες που δουλεύουν αποσπασμένοι στη Γαλλία σε θέσεις που θα μπορούσαν να καταλαμβάνουν Γάλλοι».
ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΑ –Σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών, «αποσπασμένος εργαζόμενος» είναι εκείνος τον οποίο στέλνει ο εργοδότης του προσωρινά από μια χώρα-μέλος της ΕΕ σε μια άλλη ή εκείνος που ακολουθεί τον εργοδότη του σε περίπτωση που μετεγκαταστήσει την επιχείρησή του στο εξωτερικό. Οι εργαζόμενοι αυτή ήταν 229.000 το 2014 και το 2015 είχαν αυξηθεί στους 285.000. Η Γαλλία είναι η δεύτερη χώρα υποδοχής εργαζομένων από την ΕΕ μετά τη Γερμανία. Εκείνο που αποσιωπά η Λεπέν είναι ότι οι Γάλλοι επωφελούνται επίσης από τη μετακίνηση των εργαζομένων –είναι οι τρίτοι μετά τους Πολωνούς και τους Γερμανούς που απασχολούνται σε άλλη χώρα-μέλος.
ΛΕΠΕΝ: «Η μείωση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 έτη θα κόστιζε στον προϋπολογισμό 17 δισ. ευρώ».
ΨΕΜΑ –Το ανεξάρτητο Ινστιτούτο Montaigne εκτιμά ότι η επαναφορά της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 έτη θα κόστιζε 27 δισ. ευρώ κατά την πενταετή προεδρική θητεία, δηλαδή 1,1% του γαλλικού ΑΕΠ. Ο Εμανουέλ Μακρόν ήταν πιο κοντά στην αλήθεια όταν απάντησε στην αντίπαλό του: «Κοστίζει 30 δισ. ευρώ, είναι πολύ γενναιόδωρο το μέτρο και δεν μας εξηγείτε πώς θα το χρηματοδοτήσετε».
ΛΕΠΕΝ: «Κατά τη θητεία σας στο υπουργείο Οικονομίας ξεπουλήσατε τον τηλεπικοινωνιακό όμιλο SFR».
ΨΕΜΑ –Στις 5 Απριλίου 2014 το εποπτικό συμβούλιο της μητρικής Vivendi επέλεξε ομόφωνα να επιλέξει την προσφορά της Numericable και της μητρικής της Altice αντί εκείνης του ομίλου Bouygues για να πουλήσει την SFR. Αλλά την εποχή εκείνη ήταν ακόμη ο Αρνό Μονμπούρ υπουργός Οικονομίας και όχι ο Μακρόν, που τον αντικατέστησε τον Αύγουστο του 2014, τέσσερις μήνες, δηλαδή, μετά την ημέρα της κρίσιμης απόφασης.
ΛΕΠΕΝ: «Με την τραπεζική ένωση οι Γάλλοι κινδυνεύουν να χάσουν τις αποταμιεύσεις τους».
ΥΠΕΡΒΟΛΗ –Η Μαρίν Λεπέν αναφέρεται στην απόφαση της ΕΕ που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2016 για τη δυνατότητα κουρέματος των τραπεζικών καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ σε περίπτωση που καταρρέει η τράπεζά τους. Για την υποχρέωση, δηλαδή, να συμβάλουν στη διάσωση της τράπεζας. Είναι όμως οι τρίτοι «πιστωτές», έπειτα από τους ομολογιούχους και τους μετόχους.
ΛΕΠΕΝ: «Αν εκλεγώ θα απελάσω όσους αλλοδαπούς βρίσκονται υπό επιτήρηση».
ΨΕΜΑ –Οι αλλοδαποί ή οι έχοντες διπλή ιθαγένεια οι οποίοι βρίσκονται υπό το καθεστώς αυτό δεν έχουν διαπράξει κάποιο έγκλημα ούτε έχουν καταδικαστεί. Βρίσκονται υπό επιτήρηση επειδή «με τις δραστηριότητές τους ενδέχεται κάποια στιγμή να αποτελέσουν απειλή για τη δημόσια τάξη ή για την ασφάλεια του Κράτους», όπως καθορίζει ο γαλλικός νόμος. Η απέλαση αλλοδαπών υπό επιτήρηση, δηλαδή, είναι νομικά αδύνατη εφ’ όσον αυτοί δεν έχουν διαπράξει αδίκημα.
ΛΕΠΕΝ: «Βλέπετε πόσο καλύτερα πηγαίνει η βρετανική οικονομία μετά το Brexit».
ΨΕΜΑ –Όντως, η βρετανική οικονομία είναι εύρωστη, αλλά όχι εξαιτίας του Brexit. Το δημοψήφισμα για την έξοδο από την ΕΕ διενεργήθηκε τον Ιούνιο του 2016 και η κυβέρνηση του Λονδίνου προσέφυγε στο άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας που σηματοδοτεί την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την αποχώρηση της χώρας έγινε μόλις στις 29 Μαρτίου 2017.
ΛΕΠΕΝ: «Η διπλή ποινή καταργήθηκε πριν από μερικά χρόνια. Είμαστε σήμερα υποχρεωμένοι να δεχόμαστε στο έδαφός μας και να στεκόμαστε αρωγοί όλων όσοι αποφυλακίζονται και έχουν ξένη υπηκοότητα».
ΨΕΜΑ –Η «διπλή ποινή», η οποία συνίσταται στην απέλαση, μετά την έκτιση της ποινής τους, όσων αλλοδαπών έχουν καταδικαστεί στη Γαλλία, ισχύει από το 1945 και ουδέποτε καταργήθηκε.
ΜΑΚΡΟΝ: «Θα δημιουργήσω έναν αντιτρομοκρατικό πυρήνα γύρω από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας που θα συνεργάζεται με τις υπηρεσίες πληροφοριών».
ΨΕΜΑ –Ο πυρήνας αυτός ήδη υπάρχει. Πρόκειται για έναν εθνικό συντονιστή πληροφοριών, που εδρεύει στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Προεδρεύει στο Εθνικό Συμβούλιο Πληροφοριών, που ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2008. Από τον περασμένο Αύγουστο το αξίωμα αυτό κατέχει ο νομάρχης Γιαν Ζουνό, που διαδέχθηκε τον διπλωμάτη Ντιντιέ Λεμπρέ. Και είναι ο… 5ος που κατέχει το πόστο.
ΜΑΚΡΟΝ: «150.000 νέοι κάθε χρόνο εγκαταλείπουν το σχολείο»
ΥΠΕΡΒΟΛΗ –Σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία του περασμένου Νοεμβρίου, κάθε χρόνο κατά μέσον όρο εγκαταλείπουν το σχολείο 98.000 μαθητές και όχι 150.000 που υποστήριξε ο ηγέτης του κινήματος «Εμπρός». Το 2014, βέβαια, ο αριθμός αυτός ήταν 110.000 και το 2010 140.000. Αλλά σε βάθος χρόνου ο μέσος όρος πέφτει. Οι 150.000 που ανέφερε ο Μακρόν αφορούν μάλλον τον ετήσιο αριθμό αύξησης όσων χαρακτηρίζονται «αγράμματοι» στη Γαλλία. Που, σύμφωνα πάντα με τα επίσημα στοιχεία, αυξήθηκαν κατά 3 εκατομμύρια την τελευταία 20ετία.