«Βαριά» η δικαστική επικαιρότητα σήμερα, Τετάρτη, στο Εφετείο Αθηνών.

Στη δίκη της Χρυσής Αυγής ανοίγει αυλαία για τον νέο κύκλο μαρτύρων κατηγορίας και σειρά έχουν πλέον οι επώνυμοι που καλούνται να «ντύσουν» με το κύρος των καταθέσεων τους την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης για τη Χρυσή Αυγή.

Πρώτος αναμένεται να ανεβεί, άνευ απροόπτου, στο βήμα του μάρτυρα ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου κ. Νίκος Αλιβιζάτος, ενώ θα ακολουθήσουν μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο πρώην υποψήφιος βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Σταύρου, ο δημοσιογράφος Δημήτρης Ψαρράς. Στο τέλος του καταλόγου, βρίσκονται οι πέντε προστατευόμενοι μάρτυρες, οι φωνές των οποίων θα ακουστούν αλλοιωμένες στη δικαστική αίθουσα.

Παράλληλα, σήμερα και αύριο, ενώπιον του Συμβουλίου Εφετών θα βρεθούν και οι υπόλοιποι πέντε τούρκοι αξιωματικοί, που ήλθαν στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη γείτονα. Αιτία, το νέο αίτημα της Τουρκίας για έκδοσή τους.

Στις 25 Απριλίου το αρμόδιο δικαστικό Συμβούλιο είχε απορρίψει το εν λόγω αίτημα για τους πρώτους τρεις, υιοθετώντας την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας κυρίας Ουρανίας Σταθέα.

Η εισαγγελική λειτουργός είχε χαρακτηρίσει «προσχηματικό» το αίτημα, επιμένοντας ιδιαίτερα στη δεσμευτικότητα των αποφάσεων του Αρείου Πάγου ο οποίος έχει απορρίψει τα αιτήματα των τουρκικών αρχών περί έκδοσης των οκτώ, με βασικό σκεπτικό ότι κινδυνεύουν να μην τύχουν δίκαιης δίκης.

Η ίδια είχε εξηγήσει ότι υπάρχει κίνδυνος να υποστούν οι εκζητούμενοι βασανιστήρια και να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή τους, θυμίζοντας το ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής.

Η κυρία Σταθέα είχε αποκρούσει τα νεότερα στοιχεία που κατατέθηκαν από τις τουρκικές αρχές, σημειώνοντας ότι δεν αλλάζουν τα υπάρχοντα δεδομένα.