Την παράταση του μέτρου της διακοψιμότητας ζητούν οι ενεργοβόρες βιομηχανίες της χώρας και εκτιμούν ότι η εσπευμένη πώληση μονάδων της ΔΕΗ σε ιδιώτες προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση μπορεί να προκαλέσει συνθήκες ολιγοπωλίου στην αγορά ενέργειας.
Σε σημερινή εκδήλωση της ΕΒΙΚΕΝ που εκπροσωπεί τους μεγαλύτερους βιομηχανικούς καταναλωτές ενέργειας αναφέρθηκε πως ο μηχανισμός διακοψιμότητας που με τόσο κόπο (καθυστερήσεις) κατακτήθηκε και εγκρίθηκε για μια τριετία, πλησιάζει στη λήξη του (Οκτώβριος 2017) μετά από μόλις 1 ½ έτος ισχύος.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΒΙΚΕΝ κ. Κ. Κουκλέλη, πρόκειται για μηχανισμό που έμπρακτα και αποδεδειγμένα στηρίζει την ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας ενώ ισχύει και εφαρμόζεται στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το όφελος της διακοψιμότητας για τις βιομηχανίες το 2016 ήταν 34 εκατ. ευρώ, δηλαδή οι μονάδες έλαβαν επιδότηση για τις ώρες που διέκοψαν την παραγωγή τους, είτε μέχρι 48 ώρες, είτε σε μικρότερη διάρκεια και ανάλογα με όριο που έχει θέσει η κάθε βιομηχανία.
Η ΕΒΙΚΕΝ ζητεί από το υπουργείο να υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Ενωση αίτημα παράτασης της Υπηρεσίας Διακοπτομένου Φορτίου, ως αυτοτελούς μηχανισμού για 3 χρόνια, προκειμένου οι ελληνικές βιομηχανικές και μεταποιητικές μονάδες να ανταγωνίζονται επί ίσοις όροις, τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές μονάδες.
Σύμφωνα με τον κ. Κουκλέλη, το κόστος ρεύματος για τις ελληνικές βιομηχανίες παραμένει απο τα υψηλότερα στην Ευρώπη, εξαιτίας των στρεβλώσεων στην αγορά ενέργειας και της έλλειψης επιλογών που αντιθέτως διαθέτουν οι ευρωπαίοι ανταγωνιστές.
Όπως πρόσθεσε με το υπάρχον καθεστώς «η ΔΕΗ οδηγείται σε καθεστώς οικονομικής ασφυξίας εξαιτίας των επισφαλειών, των καθυστερήσεων στις πληρωμές, αλλά και απο το γεγονός ότι αναγκάζεται να πουλά ρεύμα σε χαμηλότερες τιμές απο το λογιστικό της κόστος και την χονδρεμπορική αγορά».
Η ΕΒΙΚΕΝ, όπως επισήμανε, ο κ. Κουκλέλης, φοβάται ότι η βίαιη εκποίηση λιγνιτικών ή υδροηλεκτρικών μονάδων θα οδηγήσει σε συνθήκες ολιγοπωλίου στην αγορά, αφού κανείς δεν γνωρίζει ότι οι ιδιώτες στην παραγωγή ρεύματος δεν θα καθορίζουν τις τιμές ως καρτέλ. Τότε οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά δεν θα έχουν επιλογές και θα εγκλωβιστούν πιθανόν σε υψηλές χρεώσεις για το ρεύμα.
Ένα σημαντικό θέμα για την εγχώρια αγορά ενέργειας που εισημάνθηκε στην εκδήλωση της ΕΒΙΚΕΝ είναι η αδυναμία της ΔΕΗ να εκτελέσει το επενδυτικό της πρόγραμμα, με αποτέλεσμα όταν θα αποσυρθούν λιγνιτικές μονάδες να μην γνωστό πως θα τις αντικαταστήσει δημιουργώντας θέμα ασφάλειας εφοδιασμού στην χώρα. Ο ενεργειακός προγραμματισμός είναι ανύπαρκτος στην Ελλάδα, έτσι οι βιομηχανίες δεν γνωρίζουν, ούτε μπορούν να επιλέξουν το μίγμα καυσίμων που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ρεύματος, υποστηρίζουν από την ΕΒΙΚΕΝ.