Την άποψη ότι οι δανειστές παίζουν με την κυβέρνηση στο θέμα του χρέους και τελικά αυτό που θα δώσουν είναι παραμετρικές αλλαγές οι οποίες είναι δεδομένες από το 2012, εξέφρασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξη του στην τηλεόραση του «Αlpha» με αφορμή την κυκλοφορία του νέου του βιβλίου με θέμα « Μύθοι και αλήθειες για το χρέος. 2012-2017»

Όπως τόνισε ο κ. Βενιζέλος αυτή τη στιγμή οι δανειστές «παίζουν», δηλαδή «δουλεύουν» μια κυβέρνηση, «που πήγε από το ένα άκρο του «επονείδιστου και διαγραπτέου χρέους», στο άλλο άκρο «γλείφω εκεί που έφτυνα και θέλω το συμπλήρωμα του PSΙ, δεν ξέρω πως να το ζητήσω, δεν το παίρνω, φορτώνω τη χώρα με σκληρούς όρους, και τους αφήνω αυτούς για τους επόμενους».

Αποτέλεσμα, όπως επεσήμανε, ο κ. Τσίπρας που δεν ήθελε να πάρει μέτρα για το 2018 γιατί θέλει να παρατείνει την παραμονή του στην εξουσία «να συμφωνεί με άνεση περικοπές συντάξεων το 2019 και μείωση του αφορολογήτου ορίου το 2020. Και λέει, δεν θα τα εφαρμόσω αυτά, παρά μόνο αν πάρω τη ρύθμιση για το χρέος. Ποια ρύθμιση για το χρέος; Την συμπληρωματική του 2012».

«Ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε ότι ««για το χρέος λύση δεν θα έχουμε ποτέ οριστικά.» Όπως τόνισε «η χώρα δυστυχώς λόγω του ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι πάντα σε μνημόνιο, μακράς διάρκειας, και τα μέτρα για το χρέος θα δίνονται σταδιακά, εφόσον η χώρα θα συμμορφώνεται σε κάποιους όρους οι οποίοι θα υπάρχουν σε ένα διαρκές μνημόνιο. Δυστυχώς. Διότι έγινε η επιλογή αυτή που έγινε το 2015. Διότι χάσαμε τον ειρμό. Πήγαμε πίσω. Διότι κάναμε μια ιστορική οπισθοχώρηση. Και αυτό το πληρώνει η χώρα, δυστυχώς».

Αναφερόμενος στο υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 μίλησε για «ριζική αλλαγή της θέσης του κ. Τσίπρα, λέγοντας: «Έλεγε ο κ. Τσίπρας ότι είμαστε εγκληματίες γιατί έχουμε συμφωνήσει, υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα. Τώρα τι λέει; Λέει «είμαι πολύ μάγκας και πολύ ωραίος γιατί ενώ έπρεπε να πετύχω πρωτογενές πλεόνασμα 0.5%, πέτυχα πρωτογενές πλεόνασμα 3,9%. Δηλαδή αντί να μαζέψω από την αγορά, από την κοινωνία, από τους πολίτες 900 εκατομμύρια, μάζεψα 7 δισ. Από αυτούς που παράγουν στοιχειωδώς. Κι έχω ένα πρωτογενές πλεόνασμα πολύ μεγάλο, υπερβολικό, το όποιο θα έχω και το 2017, και το 2018, και το 2019», Άρα, δικαιώνει τον κ. Σόιμπλε, που λέει ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα για πολλά επόμενα χρόνια».

Κληθείς να σχολιάσει πως θα είναι η επόμενη μέρα ενός Grexit, τόνισε: ««Η Ελλάδα θα γίνει η ολόμαυρη ράχη των Ψαρών. Στων Ψαρών την ολόμαυρη ράχη θα ψάχνουμε να βρούμε και τα ράκη των θεσμών. Γιατί δεν θα είναι απλώς οικονομική η κρίση και η παρακμή. Θα είναι και δημοκρατική. Δεν υπάρχει δραχμή με δημοκρατία. Υπάρχει δραχμή με οικονομική και κοινωνική κρίση, με οξύτατες αντιπαραθέσεις για να μην πω εμφύλιο πόλεμο, με μία κατάσταση ζούγκλας που θα θέσει σε αμφιβολία τους δημοκρατικούς θεσμούς».

«Εγώ κόσμο στη ΝΔ δεν θέλω να στείλω»

Αναφερόμενος στις πολιτικές εξελίξεις ο κ. Βενιζέλος είπε ότι δεν πρέπει να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η λύση για το μέλλον του τόπου θα δοθεί από μια πανίσχυρη, αυτοδύναμη ΝΔ, λόγω του ασαφούς του μηνύματος που εκπέμπει ο χώρος του κέντρου για την επόμενη μέρα των εκλογών.

Επεσήμανε ότι όσο εξακολουθεί να υπάρχει αυτή η ασάφεια και η αβεβαιότητα το πιθανότερο είναι οι πολίτες να σκεφτούν «πρέπει να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ, άρα δεν μας αρέσουν οι ασάφειες και οι αβεβαιότητες, πάμε να ψηφίσουμε ΝΔ και βλέπουμε».

«Εάν ο μεσαίος προοδευτικός χώρος, ο χώρος του προοδευτικού κέντρου, παράγει αβεβαιότητα και ασάφεια ως προς την επόμενη μέρα, στέλνουμε κόσμο στη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη. Και εγώ κόσμο στη ΝΔ δεν θέλω να στείλω», τόνισε χαρακτηριστικά.

Για το τι μέλλει γενέσθαι στο χώρο του ΠαΣοΚ, τοποθετήθηκε σε διαφορετικό μήκος κύματος από την ηγεσία της Χ. Τρικούπη, επικαλούμενος τις αποφάσεις του συνεδρίου το 2015: «Πρέπει γενναιόδωρα να συμβάλουμε στο να γίνει ένας μεγάλος σχηματισμός του προοδευτικού κέντρου, στον οποίο εμπεριέχεται και η κεντροαριστερά, εμπεριέχεται και η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, αλλά όχι μόνο.

Αυτός, με αξιώσεις να πάρει μεγάλα ποσοστά και να παίξει ξανά ρόλο. Διότι αλλιώς αφήνεις το ρόλο του κέντρου στα χέρια της ΝΔ. Στέλνεις ανθρώπους οι οποίοι θέλουν μια λύση κυβερνητική, θέλουν μια λύση που οδηγεί στην έκπτωση του ΣΥΡΙΖΑ και σε μία επόμενη μέρα, τους στέλνεις στη ΝΔ» τόνισε

Ο πρώην πρόεδρος του ΠαΣοΚ επεσήμανε ότι «πρέπει να δούμε τη χώρα πέρα από την παραδοσιακή διάκριση Αριστεράς – Δεξιάς που δεν ισχύει πλέον. Το μέτωπο είναι Δημοκρατία – Εθνικολαϊκισμός» ενώ εκτίμησε ότι οι εκλογές θα γίνουν σε συνθήκες ακραίας πόλωσης.

Σχετικά με το τι θα κάνει ο ίδιος προσωπικά, δεν άνοιξε τα χαρτιά του, λέγοντας ότι θα μιλήσει τη στιγμή που πρέπει. Σημείωσε όμως, ότι «δεν πρόκειται λοιπόν κανέναν να αφήσω να χαρεί επειδή δεν θα με έχει απέναντί του», προσθέτοντας με νόημα: « Θα κάνω ότι πρέπει για το χώρο που με εκφράζει και την πατρίδα μου. Τώρα έχω φτάσει σε ένα σημείο στο οποίο η κατάσταση της χώρας αλλά και η εμπειρία μας η συσσωρευμένη, μου επιβάλει να μην κάνω καμία έκπτωση. Δεν μπορώ να κάνω καμία έκπτωση χάριν ενός κόμματος, χάριν μιας κυβέρνησης, χάριν ενός χώρου»